Taideaarteita etsimässä

Pekka Halonen, Talvipäivä, öljy 1910, Pekka Halosen seuraPekka Halonen oppi kunnioittamaan luontoa jo pienenä poikana. Hänen äitinsä opetti poikansa myös arvostamaan eläimiä, eikä Pekka niitä myöhemmin hennonut edes metsästää (ks. Juhani Ahon lastu Iloinen tarina jäniksestä). Rakkauden luontoon hän siirsi myös omille lapsilleen.

Lasten olisi varmasti tehnyt mieli kiipeillä Halosenniemen kallioilla, mutta isän malleja ei saanut turhaan vaurioittaa. Puiden oksien katkominen oli kiellettyä, samoin rannan jäälauttojen hajottaminen. Sammalta oli varjeltava, ja kuivina kesinä kasveille kannettiin vettä.

Kotinsa ympäristöä Halonen kutsui "Louvrekseen". Halonen kertoi, että hänen ovensa ulkopuolella olivat maailman suurimmat taideaarteet. Hänen kerrotaan sanoneen:

"Minun tarvitsee vain mennä metsään nähdäkseni mitä ihanimpia tauluja - muuta en kaipaa."

Tehtäväidea (ympäristökasvatus, kuvataide):

Tehkää retki luontoon. Yrittäkää miettiä, millaisia "taideaarteita" Pekka olisi voinut nähdä valitsemassanne ympäristössä. Apuna voitte hyödyntää kehyksiä, jotka kannattaa askarrella etukäteen. Retken aikana voitte kirjata, valokuvata, piirtää ja maalata löytämänne "aarteet". Rakentakaa retken tuloksista näyttely ja tutustukaa toistenne "aarteisiin".