Miljoonamännystä on moneksi

Pekka Halonen, Talvimaisema (Kuutamo) 1912, Pekka Halosen seuraMonille taiteilijoille kehittyy vuosien varrella suosikkiaihe, joka toistuu uudelleen ja uudelleen hänen tuotannossaan. Ulkopuolisen saattaa olla tätä mieltymystä vaikea ymmärtää, vaikka taiteilijasta siinä ei ole mitään kummallista. Syitä voi olla monia. Joku saattaa pyrkiä "täydelliseen" teokseen ja olla pettynyt aikaisempiin teoksiinsa. Joku toinen saattaa haluta kuvata kohteensa erilaisissa olosuhteissa (erilainen sää, valaistus, vuorokaudenaika ja vuodenaika tms.). Voihan myös olla, että taiteilijan asiakas (tilaaja/ taulun ostaja) saattaa haluta lempitaulustaan kopion itselleen.

Pekka Halosen rakkaaksi aiheeksi muodostui pieni käkkärämänty. Korkealla Halosenniemen kalliolla kasvoi pieni ja sisukas mänty, josta Halonen maalasi monia tauluja. Leikkisästi hän kutsui puuta "Miljoonamännyksi", koska perhe oli saanut paljon rahaa taulujen myynnistä. Miljoona lienee vahvasti yliarvioitua, mutta kuulosti mahtavalta ääneen sanottuna. Mänty jäi vartioimaan niemeä vielä silloinkin, kun Halosenniemi oli muutettu museoksi. Eräs mysky sen kuitenkin lopulta nujersi.

Kallionkolossa kasvava mänty sai osakseen sellaista hoivaa, jota lasten oli vaikea ymmärtää. Kuumina kesäpäivinä Halonen patisti lapsensa raahaamaan puulle vettä, että se ei kuivuisi ja kuolisi. Kerran lapset ehdottivat isälleen:

"Myy koko miljoonamänty Vanhankylän kartanon Anni-tädille, niin saadaan kerralla paljon rahaa".

Tehtäväidea (ympäristökasvatus):

Valitkaa ympäristöstänne jokin kohde tai näkymä. Valokuvatkaa se samasta paikasta esimerkiksi viikon välein. Tarkastelkaa valokuvia säännöllisin aikavälein ja keskustelkaa kuvissa näkyvistä eroista. Kuvaamisen ajankohtaa kannattaa myös vaihdella.

Tehtäväidea (kuvataide):

Piirtäkää paperille 10 ympyrää (halkaisija noin 3 cm). Lähtekää retkelle lähiympäristöön ja ottakaa mukaanne puuvärit ja paperille tukeva alusta. Värittäkää jokainen ympyrä luonnosta löydetyllä värillä - yrittäkää sekoittaa väri mahdollisimman oikeanlaiseksi. Tutkikaa retken jälkeen löytämiänne värejä ja niiden sävyjä. Montako erilaista vihreää löysitte?