Päärakennus rakennettiin lähelle niemen kärkeä (arkkitehtuuri, maaantieto)

Halosenniemen käsinpiirretty karttaTaiteilijahuvilat rakennettiin tavallisesti tontin korkeimmalle kohdalle, mutta Halosenniemi haluttiin rakentaa suojaisaan paikkaan kallion taakse. Siellä perhe pystyi nauttimaan kauniista järvimaisemassa poissa uteliaiden ihmisten katseilta. Näin säästyi myös kallio, jonka laelta taiteilija maalasi useita taulujaan. Halosenniemen ateljeen (työhuoneen) ikkuna ei avaudu pohjoiseen, vaan koiliseen. Pohjoinen valo olisi ollut ihanteellista työskentelyyn, mutta näin sijoittamalla saatiin kaunis järvimaisema näkymään talon ikkunoista.

Ennen rakennustöiden aloittamista oli vaikeakulkuiselle niemelle pakko rakentaa tie. Tietä varten jouduttiin räjäyttämään osa niemen keskellä sijaitsevasta kalliosta pois.

Tehtäväidea (arkkitehtuuri, matematiikka):

Tulosta Halosenniemen alueen kartta kuvalinkistä. Mustalla on merkitty karttaan päärakennus ja sauna. Piirrä päärakennus ja sauna pieneen kokoon erilliselle paperille, leikkaa ne irti ja liimaa ne karttaan. Huomattavasti haastavammaksi piirustustehtävä muodostuu, jos yrität huomioida mittakaavaa ja rakennusten asemointia. Kartan mittakaava on noin 1:1000.

Tehtäväidea (arkkitehtuuri, maantieto):

Sopivan palstan löytäminen ei ollut helppoa. On kerrottu, että Pekka Halonen oli hiihtoretkellään huomannut kallioisen Pitkäniemen ja halunnut sen omakseen. Löydöstään hän kirjoitti innostuneesti ystävälleen Akseli Gallen-Kallelalle.

Olen hyvin tyytyväinen löytööni, sillä minusta on löytö jos näistä seuduin voi löytää semmoista paikkaa johon vähänkin voisi ajatella rakentaa. Eihän täällä saa olla niin suuria vaatimuksiakaan kun siellä Ruovedellä tai jossain siellä päin. Minä olen kuitenkin hyvin iloinen osaani. Kun on vuorta, kalliorantoja, puita ja tasaista maata perunamaaksi ja tuvan pohjaksi, niin mitäs muuta kaipaa. Olen hyvin tyytyväinen löytööni.

Lähtekää nyt etsimään unelmienne tonttia paikkaa. Muistakaa valita asumaton tontti Halosen tapaan. Mihin asioihin ihastuit valitsemassasi paikassa?

Jatkotehtäväidea kohdassa Unelmien talo