Pienenikö taloni vai valehtelevatko silmäni? (matematiikka)

Pekka Halosen ottama valokuva Halosenniemestä, Tuusulan museoRakennukseen tarvittavat männyt kaadettiin talvella, jolloin niiden lujuus oli parhainta. Puissa oli myös talvella vähän tuholaisia ja ne pystyttiin kuljettamaan helpommin lumiseen aikaan. Lujuuden takaamiseksi seinät veistettiin piilukirveellä, mikä antoi niihin kauniin aaltomaisen kuvioinnin

Painumavaran huomioiminen oli perusedellytys tukevan talon suunnittelulle. Vuosien varrella hirsitalo menee ikään kuin kasaan ja rakenne tiivistyy sitä kautta. Ajatelkaa hetki tilannetta, joissa sitä ei olisi huomioitu. Miten kävisi ikkunoiden tai oviaukkojen talon mennessä "kasaan" - entäpä seinien. Seinien pullistelu tai seinien muuttuminen vinoiksi kertovat hirsien painumavaran väärinarvioimisesta. Toki vinoiksi seinät saattavat muuttua myös muistakin seikoista.

Hirsien painuminen riippuu pitkälti puun laadusta - hitaasti kasvanut mänty on tiheämpää ja siksi se painuu vähemmän kuin nopeasti kasvanut mänty. Ero on 3 cm-5 cm/ metri.

Tehtäväidea (matematiikka):

Pääsisäänkäynnin puuosan korkeus on noin 1150 cm (kivijalan korkeus vaihtelee maaston mukaan). Käytetyt hirret olivat hitaasti kasvaneita.

  1. Kuinka korkea rakennus oli ennen painumista?
  2. Kuinka korkea se olisi ollut nopeasti kasvanutta puuta käyttämällä?