Kaavatyöpaja Tuusulanjärven virkistyskäytöstä

Kuva: Kari Kohvakka

Tuusulan kunnassa järjestetään vuosittain useita kaavoitukseen liittyviä yleisötilaisuuksia ja työpajoja. Niiden tavoitteena on tarjota asukkaille ja muille suunnittelun kohteesta kiinnostuneille mahdollisuus kertoa toiveensa oman lähiympäristönsä kehittämisestä.

Kaavasuunnittelija Katja Gräsbeck kertoo toimintamallin antavan hyvin tietoa osallistujien toiveista.

- Kun aiheesta tai aihepiiristä on useampia työpajoja tai yleisötilaisuuksia, samoja teemoja ja asioita nousee usein esille. Toiveet ovat usein ristiriitaisiakin. Kaavoituksen tehtävänä on sovittaa erilaisia näkemyksiä, määräyksiä ja toiveita yhteen, kertoo Gräsbeck kaavoittajan vaativasta työstä.

Tuusulanjärven virkistyskäytöstä järjestetty työpaja veti valtuustosalin täyteen kiinnostuneita kuntalaisia. Järven rannalla asuvan Laila Malisen houkutteli paikalle kiinnostus omaan lähiympäristöön.

- Kaavatyöpajat ovat kuntalaisten osallisuutta parhaimmillaan. Suunnitelmia pystyi ryhmissä hyvin kommentoimaan, kertoo tilaisuutta hyvin järjestettynä pitänyt Malinen.

Aktiivisena kuntalaisena tunnetuksi tullut Malinen löytää projektista myös parannettavaa.

- Osan luottamushenkilöistä voisi hankkeen suunnittelua ja toteutusta valvovassa ohjausryhmässä korvata aihepiiriin sopivilla yhdistysten edustajille. Toivoisin myös, että ohjausryhmä viestisi suunnitelmien etenemisestä verkossa. Näin asiasta kiinnostuneet kuntalaiset voisivat seurata asian etenemistä myös tällaisten työpajojen ulkopuolella, summaa Malinen.

Kaavatyöpajoja on järjestetty muun muassa moniin asemakaavoihin sekä Tuusulan yleiskaavaan liittyen. Työpajoja on ollut myös urheilukeskuksen kehittämiseen sekä Tuusulanjärven ja -joen ranta-alueiden virkistyskäyttöstä.