Ulkoilukaveriksi vanhukselle

Kuva: Tuulikki Petäjäniemi.

SPR:n Tuusulan osasto on jo vuosia koordinoinut ulkoilukaveri toimintaa Riihikodossa. Ulkoilemaan lähdetään joka maanantai lukuun ottamatta heinäkuuta ja huonompien kelien aikaa joulu-helmikuussa pidettävää talvitaukoa.

- Ulkoilukaveri ja vanhus yhdessä miettivät, minkä lenkin kiertävät. Vanhusten suosioissa on lenkki, missä he voivat seurata esimerkiksi lasten leikkejä päiväkodin tai koulun pihalla, kertoo Marja Rönkkö SPR:n Tuusulan osastosta.

Rönkön mukaan ulkoilusta nauttivat niin vanhukset kuin ulkoilukaveritkin. Vapaaehtoiset tapaavat vanhukset Riihikodon ala-aulassa ja saattavat heidät ulkoilun päätteeksi omille osastoilleen.

- Henkilökunnalla on pitkä kokemus yhteistyöstä vapaaehtoisten kanssa. Vapaaehtoiset ovat auttaneet meitä muun muassa muutossa sekä lettukestien järjestämisessä kesällä, kertoo vapaaehtoisten yhdyshenkilönä Riihikodossa toimiva Tiina Parkkonen.

Ulkoilukaverina toimiminen on vapaaehtoista, eikä siitä makseta palkkiota. Riihikodossa ulkoilutoimintaan osallistuville on tarjottu mahdollisuus käydä ulkoilun yhteydessä talon piikkiin kahvilla kahvila Lyylissä.

- Henkilökunnalta vapaaehtoistoiminta vaatii avointa asennoitumista ja yhteistyötä vapaaehtoistoimijoiden kanssa. Käsittääkseni saatu apu on koettu tärkeäksi asukkaiden hyvän arjen toteutumisen osana, uskoo Parkkonen.

Vapaaehtoisten apu tulee todelliseen tarpeeseen, sillä henkilökunnan mahdollisuudet ulkoiluttaa vanhuksia ovat rajalliset. SPR:n lisäksi vapaaehtoistoimintaa vanhusten parissa järjestävät Tuusulan Lions club sekä Karma.

Miten pääsen ulkoilukaveriksi?

SPR:n Tuusulan osaston ulkoilutoimintaa koordinoi vastuuvapaaehtoinen Tuulikki Petäjäniemi. Mikäli kiinnostuit, ota yhteyttä Tuulikkiin sähköpostilla tai puhelimitse (tuulikki.petajaniemi_at_kolumbus.fi, puh. 040 7378819). Uusia ulkoilukavereita houkutellaan mukaan järjestämällä koulutuksia vuosittain. Voit aloittaa ulkoilukaverina myös pikaperehdytyksellä.