Omahoito

Omahoito on omasta terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtimista. Siihen liittyvät terveellinen ruokavalio, riittävä liikunta, tupakoimattomuus ja mielen hyvinvointi. Omahoitoon sisältyy myös sairauksien ennaltaehkäisyä ja -hoitoa. Omahoito-sivuille on koottu tietoa, joka auttaa sinua arvioimaan terveyttäsi ja sairausriskejäsi sekä pitämään huolta terveydestäsi. Saat myös tukea elämäntapojesi muutoksissa.

Jos sinulla herää huoli terveydestäsi tai kysymyksiä terveyteesi ja hyvinvointiisi liittyen, ota yhteyttä lääkärin ja sairaanhoitajan palveluihin

Sähköinen terveystarkastus ja -valmennus

Sähköisen terveystarkastuksen ja -valmennuksen avulla voit parantaa mahdollisuuksiasi hyvään ja terveeseen elämään ja saada tietoa terveyteesi vaikuttavista tekijöistä. Sähköisen terveystarkastuksen avulla näet, miten elämäntavat vaikuttavat arvioituun elinikääsi ja riskiisi sairastua elinikää lyhentäviin ja elämänlaatua heikentäviin sairauksiin. Terveystarkastuksen jälkeen voit ottaa käyttöösi sähköisen terveysvalmennuksen, jossa voit asettaa itsellesi tavoitteita ja seurata edistymistäsi. Sähköinen terveystarkastus ja -valmennus on maksuton palvelu kaikille tuusulalaisille.

Aloita Duodecim sähköinen terveystarkastus napsauttamalla alla olevaa kuvaa

starbanneri 

Terveyskirjasto

Terveyskirjasto tuo luotettavan, riippumattoman ja ajantasaisen tiedon terveydestä ja sairauksista jokaisen suomalaisen ulottuville. Terveyskirjastossa on yli 10 000 asiantuntijoiden laatimaa artikkelia.

Terveyskirjasto

Omakanta

Omakanta-palvelussa voit katsella omia terveystietojasi. Omakanta on kansalaisten verkkopalvelu, joka näyttää terveydenhuollon kirjaamia tietoja potilaasta ja hänen lääkityksestään.

Kanta logo

Terveyskylä.fi

Terveyskylä on asiantuntijoiden yhdessä potilaiden kanssa kehittämä erikoissairaanhoidon verkkopalvelu. Se tarjoaa tietoa ja tukea kaikille, hoitoa potilaille ja työkaluja ammattilaisille. Palvelun sisällä toimii virtuaalitaloja eri elämäntilanteisiin ja oireisiin.

Terveyskylä

Duodecim Omahoito

Duodecim Omahoito (ent. eOmahoitokirjasto) tarjoaa sinulle hyödyllistä ja luotettavaa sairaus- ja riskitekijäkohtaista tietoa kotona tapahtuvan hoidon tueksi. Palvelusta löytyvät sairautesi tai riskitekijäsi hoidon tärkeimmät sisällöt koottuina tiiviiksi kokonaisuuksiksi. Voit lukea yksityiskohtaisempaa tietoa sekä saada käytännön neuvoja mm. astman, diabeteksen, eteisvärinän, nivelrikon, reuman, sepelvaltimotaudin, sydämen vajaatoiminnan ja verenpaineen omahoitoosi. Lisäksi palvelusta löytyy potilaan lääkeopas, lomakkeita ja laskureita.

eomahoitobanneri

Tietoa ja testejä terveydestä ja hyvinvoinnista

Omahoitopolut.fi on kansalaisille suunnattu verkkopalvelu, josta löytyy luotettavaa tietoa ja testejä terveydestä ja hyvinvoinnista. Myös ammattilaiset voivat hyödyntää palvelua esimerkiksi elintapaohjauksessa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on tuottanut palvelun tietosisällön yhdessä eri yhteistyökumppanien kanssa.

Logo terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Verenpaineen itsemittaus

Tuusulan sosiaali- ja terveysasemilla on verenpaineen itsemittauspisteet, jotka on tarkoitettu omahoidon tueksi. Pisteessä voi  mitata verenpaineen itsenäisesti ja se on kaikille avoin. Verenpaineen kotimittaus -video ja verenpaineen kotimittaus -artikkeli opastavat sinua yksityiskohtaisesti miten mittaus suoritetaan luotettavasti. 

Lomakkeet:

Verensokerin ateriaparimittauslomake    

Verenpaineen kotimittausohje

Astma

Astmadiagnostiikkaan liittyvät tutkimukset: PEF-seuranta osoitteessa www.pef.fi tai PEF-kotiseurantalomake

Terveyskirjasto: Astma

Diabetes

Diabetes on sairaus, jossa verensokeri eli glukoosi on jatkuvasti koholla. Diabetesta on kahta päämuotoa: Tyypin 1 eli nuoruustyypin- ja tyypin 2 eli aikuistyypin diabetes. Kumpaankin liittyy lisäsairauksien vaara. Tyypin 2 diabeteksen puhkeaminen on mahdollista estää tai siirtää myöhemmäksi muuttamalla elämäntapoja terveellisemmiksi. Nykyään on myös useita muita diabeteksen alatyyppejä. 

Onko sinulla riski sairastua tyypin 2 diabetekseen?

Tyypin 2 (aikuistyypin) diabetes on vakava ja perinnöllinen sairaus, jonka puhkeamiseen elintavat vaikuttavat merkittävästi. Liikapaino, etenkin vyötärölihavuus, vähäinen liikunta, väärät ruokatottumukset ja tupakointi lisäävät sairastumisriskiä. Voit helposti testata riskisi sairastua Diabetesliiton julkaisemalla riskitestillä.

Kun olet täyttänyt diabeteksen sairastumisriskitestin, toimi saamasi pistemäärän mukaisesti:

Alle 7 pistettä: Ei jatkotoimenpiteitä  

7-14 pistettä: Tarkista elintapasi. Huolehdi säännöllisestä liikkumisesta ja painonhallinnasta. Tarkista diabetesriskisi säännöllisesti.

15 pistettä tai yli: Sinulla on suuri riski sairastua. Ota yhteyttä oman alueesi sairaanhoitajaan.

Tupakan vierotus

Tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina, vaikka se onkin usein vaikeaa. Tupakasta irrottautuminen on elintapojen pysyvään muutokseen tähtäävä prosessi ja siksi tupakoinnin lopettamisessa motivaatio on aina erittäin tärkeää.

Motivaatiota ja tahdonlujuutta saa usein lisää keskustelemalla asiasta terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. Ohjauksessa pohditaan tupakointiin liittyviä tapoja ja erilaisia käyttäytymismalleja. Keskustelut ammattilaisten kanssa ovat tärkeitä ja heiltä saa apua yksilöllisen vieroitusohjelman laatimiseen, sillä kaikille ei aina sovi sama tapa lopettaa tupakointi.

Testejä joilla voit selvittää suhteesi tupakkaan

Lääkityslista

Tee oma lääkityslistasi ja huolehdi myös läheisesi lääkityslista kuntoon tutustumalla Kuka tietää lääkityksesi-esitykseen sekä Ajantasainen lääkityslista-videoon.