Maailma sotkan munasta

S. A. Keinänen, Kullervo paimenessa 1896. Kansallisgalleria Ateneum. Kuva Kansallisgalleria Antti KarvinenOppimateriaali Maailma sotkan munasta antaa oppilaille tietoa Kalevalasta ja innostaa heitä kuvalliseen työskentelyyn. Se on osa kevään 2020 Tuusulan kulttuurikasvatussuunnitelma Kultsua. 

Ohjeita opettajalle:

Oppimateriaali sisältää kolme osiota, jotka sopivat erinomaisesti laaja-alaisen opetuskokonaisuuden rungoksi. Sisällöt sopivat esimerkiksi kuvataiteen, äidinkielen ja historian oppiaineisiin. Suosittelen erityisesti osioiden 1 ja 2 tekemistä. Kolmannen osion teosvideo kannattaa tehdä, mikäli videotyöskentely on luokallesi tuttua. Tämä osio kiinnittyy mediakasvatukseen.

Materiaalit on suunniteltu siten, että oppilas voi tutustua niihin itsenäisesti kotoa käsin. Varmistaaksesi materiaalien sopivuuden luokkasi kohdalla suosittelen kuitenkin, että tutustut niihin ensin.  

Oppimistavoitteet:

  1. Oppilaalle syntyy oivallus kuvataiteella välitettävistä viesteistä (osiot 1, 2 ja 3)
  2. Oppilas pystyy hyödyntämään kirjallista materiaalia kuvataiteellisen työskentelynsä tukena (osio 2)
  3. Oppilas oppii Kalevalasta ja sen hahmoista (osio 1 ja 2)
  4. Oppilas kehittyy tiedon hakijana ja käsittelijänä (osio 1 ja 2)
  5. Oppilas ymmärtää videon tuottamiseen liittyviä rajoituksia ja pystyy tekemään sellaisen myös itse (osio 3).
Aika-arvio:

Osio 1: Verkkonäyttely: Maailma sotkan munasta, 1-2 oppituntia
Osio 2: Taideteos Kalevalan tarinasta vapaavalintaisella tekniikalla, 2-3 oppituntia
Osio 3: Videon tekeminen taideteoksesta (aika opettajan arvioitavissa).

Osio 1. Verkkonäyttely: Maailma sotkan munasta osoitteessa www.tarinasoitin.fi/erkkola

Verkkonäyttelyssä on kymmenen taideteosta, joissa taiteilijat ovat kuvanneet Kalevalan tapahtumia. Tarinat varmasti kiehtoivat taiteilijoita ja niissä oli paljon ammennettavaa. Jokaisen dian yhteydessä on tehtävä.

Dioissa Väinämöinen ihastuu Pohjan neitoon (dia 3), Kullervo paimenessa (dia 8) ja Runoista syntyi Kalevala (dia 10) on tehtävät, jossa edellytetään tiedon hakua netistä. Oppilaille kannattaa huomauttaa, että ohjelma ei laske yhteen oikeita vastauksia. Ne kannattaa merkitä itselle ylös.

Oppilaiden materiaali tehtävään: 

Kuvataiteen monet viestit_näyttely

Osio 2. Taideteos Kalevalan tarinasta vapaavalintaisella tekniikalla

Oppilaat taiteilevat kuvataidetyön itseään kiinnostavasta Kalevalan tapahtumasta. Oppilaiden materiaalissa on esitelty hyödyllisä linkkejä, joiden avulla he pystyvät perehtymään valitsemaansa aiheeseensa. Tekniikkana voi olla esimerkiksi maalaus, piirros, valokuva tai vaikka veistos kodin kierrätysmateriaalista. 

Oppilaiden materiaali tehtävään:

Kuvataiteen monet viestit_Kuvataidetehtävä

Vinkki opettajalle: Oppilaiden taideteoksista voi koota verkkonäyttelyn. Teosten yhteyteen oppilaat voivat laittaa tietoa teoksensa aiheesta ja toteutustavasta.

Osio 3. Videon tekeminen taideteoksesta

Videon tekeminen omasta taideteoksesta voi olla haastavaa. Toisaalta, jos olette koulullanne tehneet videoita, niin kolmas osio on varmasti oppilaista innostava. Simppelimmin videon voi kuvata omalla kännykällään. Editointia voi kokeilla myös esimerkiksi Android-puhelimella FilmoraGolla tai Applen puhelimiin sopivalla iMoviella. 

Videolinkki Sampo teoksen videoesittelyyn: https://youtu.be/QO2Qcw5zrDU Huom! Videota ei saa jakaa ulkopuolisille.

Teknistä apua voitte pyytää koulunne digi-vastaavalta.

Oppilaiden materiaali tehtävään:

  1. Kuvataiteen monet viestit_oma teosvideo
  2. Vinkkejä videon tekemiseen: Liite sisältää hyödyllisiä ideoita oppilaiden videon tueksi. Sen kautta oppilaille syntyy alustava käsitys videon tuottamiseen liittyvistä rajoituksista, kuten tekijänoikeudesta ja yksityisyyden suojasta. 
  3. Sampo_videokäsikirjoitus_Aino: Oppilaiden kannattaa tehdä ennen kuvaamista videokäsikirjoitus. Sen avulla he voivat suunnitella esimerkiksi videonsa siirtymiä, valaistusta, esiintyjiä ja mahdollista taustamusiikkia. Taustamusiikin kohdalla on huomioitava tekijänoikeus. 
Lisätietoja:

Museolehtori Aino Malminen, p. 040 314 3468, aino.malminen (a) tuusula.fi