Kulttuurinen vanhustyö

Ikäihmiset. Kuva Kari Kohvakka

Kulttuurinen vanhustyö on Tuusulan kulttuuripalveluiden tuottamaa kulttuuritarjontaa varttuneempaan makuun. Ohjelmaa tuotetaan Tuusulan ikääntyneiden palveluiden yksiköihin. Toiminnan tavoitteena on tarjota taide- ja kulttuurielämyksiä erityisesti tuusulalaisille ikäihmisille ja vanhuspalveluiden henkilökunnalle.

Lisätiedot: Kulttuurituottaja Pilvi Hokkanen p. 040 314 3437, pilvi.hokkanen@tuusula.fi


Tuusula-viikko & Meidän festivaali: Pihakonserttikiertue palvelukotien asukkaille
la 24.7.2021 klo 12-16

Meidän festivaali yhteistyössä Tuusulan kunnan kulttuuripalveluiden kulttuurisen vanhustyö -hankkeen kanssa järjestävät konserttikiertueen lauantaina 24.7.2021 Tuusulan palvelukodeissa osana Tuusula-viikon ja Meidän festivaalin ohjelmaa.

Riihikallion palvelukeskus

Kamus-kvartetti konsertoi palvelukotien pihamailla Ester Matilda-kodissa Jokelassa, Kustaa Aadolf -kodissa Kellokoskella, Martta Augusta-kodissa Hyrylässä sekä Riihikallion palvelukeskuksessa. Asukkaat pääsevät seuraamaan esityksiä turvallisen välimatkan päästä myös ikkunoiden takaa ja parvekkeilta.
Konsertteihin on vapaa pääsy ja säävaraus. Tarkka kiertueaikataulu julkaistaan lähempänä tapahtumaa. Pihakonserttikiertue toteutettiin myös viime vuonna osana Tuusula-viikon ja Meidän festivaalien ohjelmaa (2020).

 

Kesäiset päivätanssit Klaavolan talossa

Esitys julkaistu 19.5.2021 Tuusulan kulttuuripalveluiden Youtube-kanavalla.

Tuusulan kulttuurinen vanhustyö -hanke järjesti toukokuussa Kesäiset päivätanssit -verkkokonsertin, joka on suunnattu erityisesti kotona asuville Tuusulan ikäihmisille sekä palvelukeskusten ja senioritalojen asukkaille. Konsertissa esiintyvät Club For Five - yhtyeestä tuttu laulaja Susanna Lukkarinen sekä harmonikkataiteilija Henna-Maija Vannemaa, jotka vievät kuulijat kesäisten lavatanssien tunnelmiin.

Tervetuloa nauttimaan ja keinumaan tuttujen Oskar Merikannon, Toivo Kärjen ja Olavi Virran kappaleiden tahdissa!


Menneet projektit

Valaistuja puita senioripalvelujen ja palvelukeskuksen läheisyyteen

Riihikallion palvelukeskuksen valaistu puu

Valoa, enemmän valoa! -tapahtuman (24.10.-8.11.2020) yhteydessä sytytettiin loistamaan koristellut puut Tuusulan eri kuntakeskuksiin vanhuspalveluiden läheisyyteen. Kirkkaat jouluvalot palavat jouluvalosesongin ajan ja jäävät puihin ilahduttamaan tulevien vuosien ajan.

Valoa, enemmän valoa! -tapahtumaa suunnitellessa halusimme ottaa huomioon myös vanhukset ja tuoda valoa helposti lähestyttävällä tavalla heidän palvelujen läheisyyteen. Puihin kiinnitetyt jouluvalot ovat pysyviä ratkaisuja, ja ilahduttavat tästedes tulevina vuosinakin. Projekti toteutettiin yhteistyössä kunnan viherpalveluiden kanssa.

Valojen paikat valikoitui kolmen kuntakeskuksen vanhuspalveluiden läheisyydestä. Valot on ripustettu Riihikallion palvelukeskuksen sisäpihan puuhun (Pellavamäentie 5-7), Kellokosken Ruukinpuiston (Ruukinpolku) isoon haapaan lähelle Kustaa Aadolf -senioritaloa sekä Jokelan Notkopuistoon (Jyväkuja) valaisemaan senioripuiston käyttäjiä sekä muita puiston ohikulkijoita.

Verkkokonsertit tutuista paikoista osaksi palvelukeskusten arkea

Riihikallion palvelukeskuksen asukkaat katsovat verkkokonserttia

Kulttuuripalveluiden tuottamia verkkokonsertteja tarjotaan katsottavaksi myös palvelukeskuksien asukkaille ja henkilökunnalle. Vuonna 2020 tarjosimme palvelukeskuksiin joulun alla Tiernapojat ja muuta jouluista musiikkia -konsertin sekä neljä kevään ja kesän aikana kuvattua musiikkiesitystä.

Riihikallion ryhmäkodeissa on katsottu Kulttuurielämyssarjaa toukokuun (v. 2020) viimeiseltä viikolta alkaen pienryhmissä. Maksuton ohjelmapaketti on koostettu toukokuussa esitetyistä musiikkiesityksistä Tuusulan kolmessa museossa sekä Tuusulan kirkossa kuvatusta esityksestä.

Riihikallion palvelukeskuksen ryhmäkotien hoitaja kertoi asukkaiden kommentteja ja tunnelmia näin: "Asukkaat tunnistivat paikat, joissa esiinnyttiin ja se herätti jo keskustelua. Asukkaat eläytyivät musiikin kuunteluun rauhassa. Osa liikuttui jousikvartetista kyyneliin saakka. Osa tanssahteli "Minun kultani kaunis on" musiikin tahdissa. Yhteen kokoontuminen oli mukavaa ja palaute oli hyvää."
Kuva oikealla: Essi Heinonen.