Kulttuurinen vanhustyö

Ikäihmiset. Kuva Kari Kohvakka

Kulttuurinen vanhustyö on Tuusulan kulttuuripalveluiden tuottamaa kulttuuritarjontaa varttuneempaan makuun. Ohjelmaa tuotetaan Tuusulan ikääntyneiden palveluiden yksiköihin. Toiminnan tavoitteena on tarjota taide- ja kulttuurielämyksiä erityisesti tuusulalaisille ikäihmisille ja vanhuspalveluiden henkilökunnalle.

Lisätiedot: Kulttuurituottaja Pilvi Hokkanen p. 040 314 3437, pilvi.hokkanen@tuusula.fi


Menneet projektit

Valaistuja puita senioripalvelujen ja palvelukeskuksen läheisyyteenRiihikallion palvelukeskuksen valaistu puu

Valoa, enemmän valoa! -tapahtuman (24.10.-8.11.2020) yhteydessä sytytettiin loistamaan koristellut puut Tuusulan eri kuntakeskuksiin vanhuspalveluiden läheisyyteen. Kirkkaat jouluvalot palavat jouluvalosesongin ajan ja jäävät puihin ilahduttamaan tulevien vuosien ajan.

Valoa, enemmän valoa! -tapahtumaa suunnitellessa halusimme ottaa huomioon myös vanhukset ja tuoda valoa helposti lähestyttävällä tavalla heidän palvelujen läheisyyteen. Puihin kiinnitetyt jouluvalot ovat pysyviä ratkaisuja, ja ilahduttavat tästedes tulevina vuosinakin. Projekti toteutettiin yhteistyössä kunnan viherpalveluiden kanssa.

Valojen paikat valikoitui kolmen kuntakeskuksen vanhuspalveluiden läheisyydestä. Valot on ripustettu Riihikallion palvelukeskuksen sisäpihan puuhun (Pellavamäentie 5-7), Kellokosken Ruukinpuiston (Ruukinpolku) isoon haapaan lähelle Kustaa Aadolf -senioritaloa sekä Jokelan Notkopuistoon (Jyväkuja) valaisemaan senioripuiston käyttäjiä sekä muita puiston ohikulkijoita.

Verkkokonsertit tutuista paikoista osaksi palvelukeskusten arkea

Riihikallion palvelukeskuksen asukkaat katsovat verkkokonserttia

Kulttuuripalveluiden tuottamia verkkokonsertteja tarjotaan katsottavaksi myös palvelukeskuksien asukkaille ja henkilökunnalle. Vuonna 2020 tarjosimme palvelukeskuksiin joulun alla Tiernapojat ja muuta jouluista musiikkia -konsertin sekä neljä kevään ja kesän aikana kuvattua musiikkiesitystä.

Riihikallion ryhmäkodeissa on katsottu Kulttuurielämyssarjaa toukokuun (v. 2020) viimeiseltä viikolta alkaen pienryhmissä. Maksuton ohjelmapaketti on koostettu toukokuussa esitetyistä musiikkiesityksistä Tuusulan kolmessa museossa sekä Tuusulan kirkossa kuvatusta esityksestä.

Riihikallion palvelukeskuksen ryhmäkotien hoitaja kertoi asukkaiden kommentteja ja tunnelmia näin: "Asukkaat tunnistivat paikat, joissa esiinnyttiin ja se herätti jo keskustelua. Asukkaat eläytyivät musiikin kuunteluun rauhassa. Osa liikuttui jousikvartetista kyyneliin saakka. Osa tanssahteli "Minun kultani kaunis on" musiikin tahdissa. Yhteen kokoontuminen oli mukavaa ja palaute oli hyvää."
Kuva oikealla: Essi Heinonen.

Pihakonserttikiertue palvelukotien asukkaille

Meidän festivaali yhteistyössä Tuusulan kunnan kulttuuripalveluiden kulttuurisen vanhustyö -hankkeen kanssa järjestivät konserttikiertueen sunnuntaina 26.7.2020 Järvenpään ja Tuusulan palvelukodeissa osana Tuusula-viikon ohjelmaa. Kaksi kiertävää soittoryhmää, Kamus-kvartetti ja Duo Emilia Lajunen ja Suvi Oskala, konsertoi palvelukotien pihamailla Jokelassa, Kellokoskella, Hyrylässä ja Riihikalliolla. Asukkaat pääsivät seuraamaan esityksiä turvallisen välimatkan päästä myös ikkunoiden takaa ja parvekkeilta.