Kulttuurinen vanhustyö

Ikäihmiset. Kuva Kari Kohvakka

Kulttuurinen vanhustyö on Tuusulan kulttuuripalveluiden tuottamaa kulttuuritarjontaa varttuneempaan makuun. Ohjelmaa tuotetaan Tuusulan ikääntyneiden palveluiden yksiköihin. Toiminnan tavoitteena on tarjota taide- ja kulttuurielämyksiä erityisesti tuusulalaisille ikäihmisille ja vanhuspalveluiden henkilökunnalle.

Lisätiedot: Kulttuurituottaja Pilvi Hokkanen p. 040 314 3437, pilvi.hokkanen@tuusula.fi


 

Tulossa - Vanhustenviikko 3.-10.10.2021

Mummo kutomassa kesäpäivässä.

Vanhustenpäivää on vietetty jo vuodesta 1954 lähtien lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina, josta alkaa valtakunnallinen vanhustenviikko. Tuusulassa viikkoa juhlistetaan monipuolisella ohjelmalla ja tilaisuuksiin on vapaa pääsy. Tilaisuuksien osallistujamäärä on linjattu koronarajoitusten mukaisesti. Katso tarkempi ohjelma tapahtumakalenterista (linkki avautuu).

Ohjelma

Tuusulan tunnusesineet –tarinatuokio
Ma 4.10. klo 12
Tuusulan pääkirjasto, Kokoustila Einari, Autoasemankatu 2, Tuusula
Tuusulan museon yleisötyön amanuenssin Harri Nymanin rennolla ja viihtyisällä ”historiantunnilla” avataan silkkipaperiin käärittyjä museoesineitä. Esineiden mukana kääriytyy auki pieniä tarinatuokioita alkaen ajasta 5000 vuotta sitten Tuusulanjärven rannalla. Max. 20 hlö.

Muistoja elämän polulta –muisteluhetki
Ma 4.10. klo 13.30
Tuusulan pääkirjasto, Kokoustila Einari, Autoasemankatu 2, Tuusula
Keskustellaan menneestä ajasta kuvien, esineiden ja tuoksujen innoittamina Tuusulan museon museolehtori Aino Malmisen johdolla. Herätellään uinuvia muistoja ja jaetaan yhteisiä kokemuksia. Kootaan muistot muistojen puun lehdiksi. Max. 20 hlö.

Osallistuvan budjetoinnin ideapajat Hyvän Tuulen Tuvilla
Ma 4.10. klo 13–14 Rihasali, Pellavamäentie 5, Tuusula
Ti 5.10. klo 10.30–11.30 Martta Augusta -koti, Kievarinkaari 1, Tuusula

Avoimet ovet Klaavolan talossa
Ti–to 5.–7.10. klo 10–14
Klaavolantie 3, Tuusula
Klaavolan talon ovet avataan Vanhustenviikon kunniaksi samalla kannustaen osallistumaan Vie vanhus ulos -kampanjaan. Lähde isovanhemman, oman vanhempasi tai vaikka naapurin kanssa ulos ja kulttuurin pariin. Klaavolan talossa voi tutustua vauraan uusmaalaisen maalaistalon elämään 1900-luvulla.

Liikuntaryhmien avoimet ovet
Ke-pe 6.–8.10.
Tuusulan vapaa-aikapalvelut ja opisto tarjoavat mahdollisuuden kokeilla maksutta Tuusulan uimahallilla, Jokela-talolla sekä Kellokosken koululla ikäihmisille suunnattuja, ohjattuja liikuntatunteja. Tunneille on ennakkoilmoittautuminen. Liikuntaryhmät ja tarkempi aikataulu tästä (linkki avautuu).

Näyttelykuraattori keskusteluoppaana
Ke 6.10. klo 10–12
Taiteilijakoti Erkkola, Rantatie 25, Tuusula
Hauras aika, väkevä aika -näyttelyn kuraattori Päivi Ahdeoja-Määttä esittelee näyttelyä Vanhustenviikon kunniaksi. Museon kävijämäärä on rajattu 15 henkilöön turvavälien varmistamiseksi, joten pieneen odotteluun kannattaa varautua. Lisätietoa näyttelystä www.erkkola.fi.

Kirjailijavieraana Hannu Niklander
Ke 6.10. klo 10
Tuusulan pääkirjasto, Autoasemankatu 2, Tuusula
Kirjailija Hannu Niklander vierailee pääkirjaston senioritapahtumassa kertomassa kirjoistaan Nuoriherra (2019) ja Tyhjää toimittamassa (2020), joissa liikutaan 1920–30-luvun Tuusulassa. Niklanderin tuotantoon kuuluu mm. proosaa, esseitä, matkakertomuksia ja romaaneja.

Yhden Joukon Yhtye soittaa Kellokosken ja Jokelan kirjastossa
Ke 6.10. klo 10, Kellokosken kirjasto, Kuntotaival 2 B, Kellokoski
Ke 6.10. klo 12.30, Jokelan kirjasto, Keskustie 20, Jokela
Yhden Joukon Yhtye eli Jouko Mäki-Lohiluoma soittaa samanaikaisesti rumpuja, bassoa, kitaraa, huuliharppua ja laulaa. Tekstit nojaavat suomalaisen runon perinteeseen huolellisine riimeineen ja kielikuvineen, ja ovat yhtä aikaa vitsikkäitä ja liikuttavia. Useimmiten kuitenkin lauletaan ainakin esim. hammasraudoista ja Transitmiehestä.

Tule mukaan keskustelemaan ikäihmisen asumisen tarpeista ja yhteisöllisen asumisen mahdollisuuksista!
Ke 6.10. klo 15-17.30
Rykmentinpuiston ruokala, Rykmentintie, Hyrylä
Tilaisuuteen ovat tervetulleita tuusulalaiset ikäihmiset läheisineen. Mukana on rakennuttajien edustajia, Tuusulan kunta ja Miina Sillanpään Säätiö. Tilaisuudet toteutetaan osittain pienryhmissä. Muut tilaisuudet ti 12.10. Klo 16-18.30, Kellokosken koulukeskus ja to 28.10. Klo 15-17.30 Jokelan koulukeskus
Ennakkoilmoittautuminen puhelimitse 040 314 3045 (ma-to klo 9-15) tai lyyti.in/senioriasuminen. Tilaisuuksissa kahvitarjoilu.

Ruukinpuistoon tutustuminen
Pe 8.10. klo 10
Lähtö Kustaa Aadolf Hoitokodin edusta, Koulutie 12, Kellokoski
Kellokosken historialliseen Ruukinpuistoon tutustutaan viherpalveluiden oppaan johdolla. Tapahtumassa kuullaan alueen historiasta sekä Kellokosken puistojen tulevaisuudesta.

Aleksis Kiven päivä
Pe 8.10. klo 9
Tuusulan kirkko, Kirkkotie 34, Tuusula
Aleksis Kiven päivä on tänä vuonna sunnuntaina 10.10. Perjantaina 8.10. järjestetään Aleksis Kiven päivän ja Maanpuolustuskorkeakoulun perinnepäivän seppeleenlaskutilaisuus Tuusulan kirkkomaalla.

Aleksis Kiven kuolinmökki
Pe 8.10. klo 10–17
La–su 9.–10.10. klo 12–17
Rantatie, Tuusula
Aleksis Kiven kuolinmökki sulkee ovensa viikonlopun jälkeen tältä vuodelta. Vapaaehtoinen pääsymaksu.

Vanhusten viikon messu
Su 10.10. klo 10
Tuusulan kirkko, Kirkkotie 34, Tuusula
Messu toimitetaan teemalla Luonto antaa voimaa. Kirkkoon on kuljetusmahdollisuus. Messuun voi osallistua etäyhteydellä www.tuusulanseurakunta.fi

Lisäksi:

Keusoten tuottamaa ohjelmasarjaa esitetään KotiTV:ssä 4.–8.10. klo 12–12.30. Antennitelevision kanavapaikalla 33 esitettävässä ohjelmasarjassa käsitellään mm. sosiaalisia suhteita, toimintakykyä ja liikkumista, ravitsemusta, lääkkeitä, alkoholia ja liikennettä. Lisää katsojille maksuttomasta ikäihmisille sisältöä tarjoavasta TV-kanavasta voit lukea Keusoten tiedotteesta (linkki avautuu).

 


Vanha Rauta - konsertti Jokelan Notkopuistossa to 9.9.2021 klo 11

Vanha Rauta - Valto Savolainen

Tervetuloa aamupäivän konserttiin Jokelan Notkopuistoon torstaina 9.9. klo 11. Konsertti järjestetään Jokela-talon viereisellä viheriöllä graffitimuurin vieressä.

Tuusulan kunnan osallistuvassa budjetoinnissa tuli toteutukseen ehdotus virkistystoiminnan järjestämisestä ikäihmisille Jokelassa. Toimintaa järjestetään syyskuun aikana neljänä torstaina yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.

Tapahtumaketju alkaa Jokelan Notkopuistossa järjestettävällä Vanha Rauta -konsertilla torstaina 9.9. klo 11, jossa Valto Savolainen viihdyttää kitaran, pianon ja haitarin säestämänä tuttujen, muistoja herättelevien laulujen parissa ulkoilmassa. Konserttiin on vapaa pääsy ja sen voi katsoa myös virtuaalisesti kotisohvalta.

Noudatathan vallitsevia koronaohjeistuksia pitäen tapahtumassa 2 metrin turvavälit, huolehdit hyvästä käsihygieniasta sekä jäät kotiin, jos tunnet flunssanoireita.


Kesäiset päivätanssit Klaavolan talossa

Esitys julkaistu 19.5.2021 Tuusulan kulttuuripalveluiden Youtube-kanavalla. Esitys on katsottavissa.

Tuusulan kulttuurinen vanhustyö -hanke järjesti toukokuussa Kesäiset päivätanssit -verkkokonsertin, joka on suunnattu erityisesti kotona asuville Tuusulan ikäihmisille sekä palvelukeskusten ja senioritalojen asukkaille. Konsertissa esiintyvät Club For Five - yhtyeestä tuttu laulaja Susanna Lukkarinen sekä harmonikkataiteilija Henna-Maija Vannemaa, jotka vievät kuulijat kesäisten lavatanssien tunnelmiin.

Tervetuloa nauttimaan ja keinumaan tuttujen Oskar Merikannon, Toivo Kärjen ja Olavi Virran kappaleiden tahdissa!


Menneet tapahtumat ja projektit

 

Tuusula-viikko & Meidän festivaali: Kamus-kvartetin pihakonserttikiertue la 24.7.2021

Riihikallion palvelukeskuksen pihalla

Meidän festivaali yhteistyössä Tuusulan kunnan kulttuuripalveluiden kulttuurisen vanhustyö -hankkeen kanssa järjestävät konserttikiertueen lauantaina 24.7.2021 Tuusulan palvelukodeissa osana Tuusula-viikon ja Meidän festivaalin ohjelmaa.

Kamus-kvartetti jakaantuu duoiksi ja konsertoi palvelukotien pihamailla Ester Matilda-kodissa Jokelassa, Kustaa Aadolf -kodissa Kellokoskella, Martta Augusta-kodissa Hyrylässä sekä Riihikallion palvelukeskuksessa. Asukkaat pääsevät seuraamaan esityksiä turvallisen välimatkan päästä myös ikkunoiden takaa ja parvekkeilta.

Konsertteihin on vapaa pääsy ja säävaraus. Pihakonserttikiertue toteutettiin myös viime vuonna osana Tuusula-viikon ja Meidän festivaalien ohjelmaa (2020).

Valaistuja puita senioripalvelujen ja palvelukeskuksen läheisyyteen

Riihikallion palvelukeskuksen valaistu puu

Valoa, enemmän valoa! -tapahtuman (24.10.-8.11.2020) yhteydessä sytytettiin loistamaan koristellut puut Tuusulan eri kuntakeskuksiin vanhuspalveluiden läheisyyteen. Kirkkaat jouluvalot palavat jouluvalosesongin ajan ja jäävät puihin ilahduttamaan tulevien vuosien ajan.

Valoa, enemmän valoa! -tapahtumaa suunnitellessa halusimme ottaa huomioon myös vanhukset ja tuoda valoa helposti lähestyttävällä tavalla heidän palvelujen läheisyyteen. Puihin kiinnitetyt jouluvalot ovat pysyviä ratkaisuja, ja ilahduttavat tästedes tulevina vuosinakin. Projekti toteutettiin yhteistyössä kunnan viherpalveluiden kanssa.

Valojen paikat valikoitui kolmen kuntakeskuksen vanhuspalveluiden läheisyydestä. Valot on ripustettu Riihikallion palvelukeskuksen sisäpihan puuhun (Pellavamäentie 5-7), Kellokosken Ruukinpuiston (Ruukinpolku) isoon haapaan lähelle Kustaa Aadolf -senioritaloa sekä Jokelan Notkopuistoon (Jyväkuja) valaisemaan senioripuiston käyttäjiä sekä muita puiston ohikulkijoita.

Verkkokonsertit tutuista paikoista osaksi palvelukeskusten arkea

Riihikallion palvelukeskuksen asukkaat katsovat verkkokonserttia

Kulttuuripalveluiden tuottamia verkkokonsertteja tarjotaan katsottavaksi myös palvelukeskuksien asukkaille ja henkilökunnalle. Vuonna 2020 ja tarjosimme palvelukeskuksiin joulun alla Tiernapojat ja muuta jouluista musiikkia -konsertin sekä neljä kevään ja kesän aikana kuvattua musiikkiesitystä.

Riihikallion ryhmäkodeissa on katsottu Kulttuurielämyssarjaa toukokuun (v. 2020) viimeiseltä viikolta alkaen pienryhmissä. Maksuton ohjelmapaketti on koostettu toukokuussa esitetyistä musiikkiesityksistä Tuusulan kolmessa museossa sekä Tuusulan kirkossa kuvatusta esityksestä.

Riihikallion palvelukeskuksen ryhmäkotien hoitaja kertoi asukkaiden kommentteja ja tunnelmia näin: "Asukkaat tunnistivat paikat, joissa esiinnyttiin ja se herätti jo keskustelua. Asukkaat eläytyivät musiikin kuunteluun rauhassa. Osa liikuttui jousikvartetista kyyneliin saakka. Osa tanssahteli "Minun kultani kaunis on" musiikin tahdissa. Yhteen kokoontuminen oli mukavaa ja palaute oli hyvää."
Kuva oikealla: Essi Heinonen.