Aleksis Kiven ylioppilashattu

Aleksis Kivi suoritti ylioppilastutkinnon Fredrik Cygnaeukselle vuonna 1857. Hän oli ylioppilaaksi valmistuessaan 23-vuotias. Nykypäivänä tutkinnon suorittaminen on arkipäiväinen välivaihe jatko-opintoihin siirtymiselle. Koska Kiven aikana ylioppilaita oli paljon vähemmän, oli saavutus komea.

Vuosien 1821-1868 aikana ylioppilaaksi kirjoitti Aleksis Kiven ylioppilaslakki. Lakki kuuluu Aleksis Kiven kuolinmökin esineistöön. Mökki on Helsingin ylioppilaskunnan omistuksessa. Nurmijärvellä vain seitsemän poikaa ja kuusi heistä oli lähtöisin paremmasta yhteiskuntaluokasta (säätyläisiä). Kivi siten erottui joukosta räätälin poikana.

Kyllä ylioppilaslakkia kelpasi esitellä ja pitää päässä, vaikka vuoden jokaisena päivänä. Nyt sellainen herättäisi lähinnä huvittuneisuutta.  

Nykyihmistä voi hämmentää, että lakki oli musta tai tummansininen eikä valkoinen. Meille tuttu mustareunainen lakki otettiin käyttöön vuonna 1865 ja musta hattu jäi talvikäyttöön. Kiven kuoltua hänen veljensä haltuun jäi musta lakki, jota pidetään Kiven ylioppilaslakkina. Toinen ylioppilaslakki kuuluu Seurasaaren ulkomuseokokoelmiin. Tämä lakki on väriltään vaaleampi.

Mutta kumpi lakeista on alkuperäinen? Vai voiko ajatella, että Kivellä oli elämänsä aikana useampia lakkeja. Vaikea sanoa - tämäkin jäänee arvoitukseksi. 

Kuvassa on Aleksis Kiven musta ylioppilaslakki. Se kuuluu Aleksis Kiven kuolinmökin esineistöön. Mökki on Helsingin ylioppilaskunnan omistama. Tuusulan museo vastaa rakennuksen hoidosta ja avoinnapidosta.