1.-2. lk lukudiplomi 2020-2021

Kaunokirjallisuutta 84.2


Cantini, Barbara: Mortina-sarja

Mortina ei ole ihan tavallinen tyttö, vaan zombi! Mortina asuu tätinsä kanssa, joka yrittää pitää hänet erossa kylän "tavallisista" lapsista, mutta Mortina kaipaa kavereita ja kun halloween koittaa, tietää mortina hetkensä tulleen.

Ihanasti kuvitettu sarja, zombi-tytön ja kavereiden jännittävistä seikkailuista!

Colfer, Eoin: Tohtori Anna-Liisa

Anna-Liisan äiti on psykiatri ja hengailtuaan tarpeeksi äidin toimistolla, päättää Anna-Liisakin vähän auttaa ihmisiä... Äidille ei kuitenkaan kannata asiasta kertoa, koska hän kuitenkin kieltäisi.

Easton, Tom: Kapteeni Kuula-sarja (Kirja käteen)

Kapteeni Kuula ja hänen (ei niin hirmuinen) miehistönsä seikkailevat siansorkka laivallaan ympäri valtameriä. Matkoillaan he onnistuvat usein koheltamaan oikein kunnolla.

Kirjasarjan kirjat on kirjoitettu suuraakkosin!

Emmet, Jonathan: Henkka Huimapää pelastaa maailman 
(Sininen banaani-sarja)

Henkka ei pelkää mitään, eikä se ole hänen vanhempiensa mielestä normaalia. Saadaanko Henkka pelkäämään?

Gough, Julian: Karhu ja kaniini -sarja

Karhun ja kaniinin ystävyys ei ala ihan parhaissa merkeissä, kaniinin varastettua karhun ruuat ja syötyä omaa kakkaansa. Mutta asioilla on tapana järjestyä.

Hauska sarja erilaisten kaverusten kommelluksista!

Harrison, Paula: Kisu-sarja

Kisu on päivisin tyttö, mutta öisin hän pukeutuu supersankariasuunsa ja kirmaa kattoja pitkin kuin kissa.

Sarjan ensimmäisessä osassa joku on varastanut museolta mittaamattoman arvokkaan kultaisen tiikeripatsaan ja kohta Kisua jo syytetään varkaudesta!

Horst, Jorn Lier: Etsiväkaksikko-sarja

Serkukset Tilda ja Oliver pyörittävät etsivätoimistoa apunaan Otto-koira. Ensimmäisessä etsiväkaksikossa he saavat oudon hajun...tai oikeastaan hajua ei ole. Leipomossa ei tuoksu pulla ja pian käykin ilmi, että varkaat ovat vieneet kaiken hiivan.

Mutta mihin ihmeeseen he sitä voivat tarvita?

Jansson, Anna: Emil Wern tutkii-sarja

11-vuotias Emil pitää etsivätoimistoa perheensä puutarhavajassa. Apuna pyörivät pikkusisko Linda ja riehakas Molly-koira.

Tässä sarjan ensimmäisessä kirjassa Emilillä on liput turnajaisiin, mutta aina kun taistelun on määrä alkaa, tapahtuu jotain outoa. Kuka turnajaisia ja sabotoi ja miksi?

Kallioniemi, Tuula: Reuhurinne-sarja

Reuhurinteen ala-asteella kaikki ykkösestä kutoseen mahtuvat samaan luokkaan. Koulussa sattuu ja tapahtuu jatkuvasti kaikenlaista pähkähullua.

Lukupalat-sarja

Morgan, Michaela: Makkara-sarja

Makkara on yksi maailman pulleimmista ja tuhmimmista koirista. Se rakastaa makkaraa, mutta kelpaavat sille myös isäntäperheen kengät ja tyynyt. Eräänä päivänä mummi saa tarpeekseen ja päättää lähettää Makkaran kouluun oppimaan tavoille.

Niemelä, Reetta: Tikkumäki-sarja

Tikkumäen ponikerho on parasta, mitä Iiris tietää ja ihanin poni on Uljas. Iiris näkee kuitenkin apuohjaaja Millan kohtelevan eläimiä huonosti. Jotain on tehtävä!

Nopola, Sinikka: Heinähattu ja Vilttitossu -sarja

Heinähattu käyttää aina olkihattua ja pikkusisko vilttitossu tietysti tossuja. Kattilakosken perheen tytöt ovat monessa mielessä toistensa vastakohtia, mutta silti parhaita kavereita.

Ensimmäisessä kirjassa tytöt päättävät muuttaa pois kotoa,sillä siellä on tylsää, eikä ruokakaan ole hyvää.

Nopola, Sinikka: Risto Räppääjä -sarja

Risto Räppääjä tykkää rummuttaa ja räpätä. Hän asuu yhdessä Rauha-tätinsä kanssa ja kaksikko joutuu mitä ihmeellisimpiin seikkailuihin, vaikka yrittää vain elää rauhallista tavallista elämää...

Noronen, Paula: Yökoulu-sarja (Lukupalat-sarja)

Martta Vampyyri ja Paavo Zombinen käyvät ystävineen yökoulua. Kouluun meno ei tänään yhtään huvittaisi, mutta perillä odottaakin erikoinen tapaus... Superhauska kauhusarja!

Parvela, Timo: Ella-sarja

Ellalla on kiva luokka ja kaverit, mitä nyt opettaja käyttäytyy välillä oudosti.  

Ensimmäisessä Ella-kirjassa opettaja vaikuttaa kiristyneeltä, mutta kuka kumma hätä oikein kiristää?

Ellakirjat ovat älyttömän hauskoja ja niissä on runsas kuvitus.

Salmi, Veera: Jello ja nolo nokkahuilu

Jellolla on mahtava mielikuvitus: pihapuun joulupallot ovat taivaasta pudonneita planeettoja ja pihan piikkipensaat rosvoansoja.

Eräänä päivänä Jello vaihtaa osia puun kanssa - haluaako hän enää koskaan takaisin jelloksi? Entä mitä tapahtuu, kun isä muuttuu tomaatiksi?

Salmi, Veera: Mauri ja vähä-älypuhelin

Maurin paras kaveri on muuttanut Egyptiin ja se on ihan kamalaa. Niinpä Mauri hankkii lapion ja aikoo kolmessa päivässä kaivaa tiensä ystävänsä luo. Mikäs sen helpompaa? Ystävänsä lisäksi Mauri haluaa älypuhelimen, mutta vanhemmat eivät suostu sitä hankkimaan. 

Mauri piirtää myös sarjakuvaa ja yhtenä päivänä sarjakuva alkaa elää!

Smith, Alex T.: Kaarle-sarja

Kaarle on pieni koira joka käyttää punaista villapaitaa ja baskeria. Hän asuu kuonokujalla herra ja rouva Kiiltokenkäsen kanssa ja kun nämä lähtevät päiväksi töihin, jää Kaarle kotiin nukkumaan. 

Vai jääkö sittenkään?

Strandberg, Mats: Yön hirviö

Tädin koira puree Frankia omilla syntymäpäivillä ja kun Frank seuraavana aamuna herää on hän muuttanut muotoaan täysin. 

Voiko Frank olla se hirviö, josta televisiossa puhutaan?

Teräs, Mila: Hotelli Hämärä -sarja (Kirjakärpänen)

Teo on muuttanut perheensä kanssa ikivanhaan rotiskoon, josta vanhemmat aikovat kunnostaa loistohotellin. Mutta pian talon käytävillä alkaa yöaikaan tapahtua pelottavia asioita. Mitä ihmettä talossa oikein tapahtuu?

Troll: Mestarietsivä Peppunen -sarja

Mestarietsivä Peppunen ratkaisee tapauksen kuin tapauksen yhdessä pöräyksessä. Peppuskirjoissa myös sinä saat päätellä ja ratkoa arvoituksia komean peppupään kanssa. 

Ensimmäisessä kirjassa ratkotaan rouva Purppuran ja kadonneen vanukkaan tapauksia.

Widmark, Martin: Kauhuagentti Nelli Rapp -sarja

Nelli Rapp on rohkea tyttö, jonka paras kaveri on Lontoo-koira. Eräänä iltana Nelli saa kutsun salaperäisen Hannibal-setänsä kutsuille. Hannibal asuu kummituslinnaa muistuttavassa talossa ja pian Nellille selviää, että Hannibalilla on

suuria suunnitelmia hänen varalleen.

Widmark, Martin: Lasse-Maijan etsivätoimisto -sarja

Lasse ja Maija pyörittävät omaa etsivätoimistoa Vallilan kaupungissa. Pikkukaupungissa ihmiset ovat pääosin tosi mukavia ja suurin osa tuntee toisensa, mutta silti omituisia tapauksia sattuu kaiken aikaa.

Syntymäpäivän arvoituksessa rikas jalokivikauppias järjestää syntymäpäivät ja pian arvokas koru on joutunut vääriin käsiin.

Våhlund, Elias: Käsikirja supersankareille-sarja

Alisan uudessa koulussa on kamalaa, hän ei tunne ketään ja on joutunut pahisten silmätikuksi. Paettunaan eräänä päivän kirjastoon, Alisa tuntee, että eräs kirja kutsuu häntä luokseen. Kirja lupaa opettaa 101 kykyä, joita harjoittamalla tullaan supersankariksi. Voisiko se toimia?

Sarjakuvaromaani rohkeudesta ja periksiantamattomuudesta.

Kuvakirjoja 85.22


Appelgren, Tove: Vesta-Linnea-kirjat

Vesta-Linnea kirjoissa käsitellään hienosti ja viisaasti erilaisia tunteita ja isoksi kasvamista. 

Vesta-Linnea ja kaverit kirjassa käsitellään ystävyyttä ja sitä, miten kipeältä tuntuu, jos ei pääse mukaan leikkiin.

Happonen, Kaisa: Piste-kirjat

Pisteen on oltava aina paikalla, joka ikisessä tarinassa, joka ikisen lauseen lopussa. Nyt saa riittää! Piste on lopen kyllästynyt -se päättää ottaa loparit! Ei enää yhtään tarinaa... tai ehkä sittenkin vielä yksi avaruuskoirajuttu!

Havukainen, Aino ja Sami: Tatu ja Patu -kirjat

Tatu ja Patu ovat kotoisin Outolasta ja siellä asiat nyt vaan tehdään hieman eri tavalla. Tatun ja Patun touhut ja jutut ovat niin hullunhauskoja, että naurattavat takuulla pahintakin tosikkoa!

Mauri Kunnaksen kirjat

Mauri Kunnaksen kirjojen ja mahtavien hahmojen kautta tutustuu kätevästi niin villiin länteen, merirosvoihin, avaruuteen kuin, vaikka siihen miten Suomessa ennen elettiin.

Nordqvist, Sven: Viiru ja Pesonen -kirjat

Ukko Pesonen asuu Viiru-kissansa ja kanojensa kanssa maalla. 

Ensimmäisessä kirjassa vietetään Viirun syntymäpäivää, jota juhlistetaan kolme kertaa vuodessa. Ai miksikö? No koska se nyt vaan on hauskaa! Millainen sotku mahdetaan saada aikaan, kun Pesonen yrittää leipoa Viirulle kakkua?

Wieslander, Jujja: Mimmi Lehmä -kirjat

Mimmi Lehmä lukee -kirjassa Mimmillä on uusi harrastus:hän on alkanut käydä kirjastossa! Kirjojen kautta pääsee kaikenlaisiin uusiin kiehtoviin ja jännittäviin maailmoihin ja vaikka varis aluksi suhtautuukin Mimmin harrastukseen nihkeästi,

alkaa sekin pian kiinnostua kirjallisesta urasta.

Satuja 85.12

Lindgren, Astrid: Peppi Pitkätossu -kirjat

Maailman vahvin tyttö asuu yhdessä hevosensa pikku-ukon ja apinansa herra Tossavaisen kanssa Huvikumpu nimisessä talossa ja vie naapurinsa Tommin ja Annikan mitä kummallisempiin seikkailuihin.

Parkkinen, Jukka: Karhukirjeitä-sarja

Karhunpoika Otso kirjoittaa ahkerasti kirjeitä kaverilleen Karvoselle. Otson isä on tiekarhu ja äiti verokarhu ja näiden ollessa töissä viettää Otso usein aikaa erikoisen Amalia-tätinsä kanssa.

Parvela, Timo: Maukka ja Väykkä -sarja

Maukka on kissa ja Väykkä on koira. Ne elävät yhdessä sinisessä talossa mäen päällä. Tarinoissa kulkevat mukana myös ystävät: Kana von Got, Lehmä Muukkonen ja humma Ihalainen.

Ensimmäinen osa koostuu 20:stä hauskasta ja vakavasta kertomuksesta.

Sillanpää, Silja: Katti Matikainen -sarja

Alun perin televisioon tehty hahmo on seikkaillut jo neljässä satukirjassa.

Ensimmäisessä kirjassa toimelias katti ryhtyy maailmanmatkaajaksi.

Sarjakuvia

Aku Ankan taskukirjat

Epäonnisen, mutta sitäkin rakastettavamman ankan ja muiden Ankkalinnan asukkaiden elämää.

Asterix-sarja

Asterix ja hänen ystävänsä, hiidenkivien toimitusmies Obelix, seikkailevat Rooman muinaisessa valtakunnassa. Heidän kotikylänsä Gallia on viimeinen alue, jota roomalaiset eivät vielä ole valloittaneet ja Asterixin ja Obelixin tavoite on myös pitää se sellaisena.

Lucky Luke -sarja

Villin lännen sankari Lucky Luke ampuu varjoaankin nopeammin. Sarjakuvassa seikkailevat myös hevonen Jolly Jumper, varjoaankin tyhmempi koira Rantanplan sekä sarjan konnat Daltonin veljekset.

Sanni ja Joonas -sarja (Hakkola, Kalle)

Sisarukset Sanni ja Joonas seikkailevat serkkunsa luona Barcelonassa. Sarjan muut osat ovat nimeltään Talviyö ja Metsäretki.

 

Runoja 82.2

Jukka Itkosen runot esim. Hirvi irvistää, Laulavat lenkkitossut, Tiira tiiraa tiiraa

Klingenberg, Malin: Pierun elämää

Pierun elämä on valitettavan lyhyt, mutta sitäkin hauskempi! Sopivaa luettavaa kaikille töräyttelijöille ja päräyttäjille.

Mariska: Määt ja muut

Runoja ihmisten ja eläinten elosta. Hulluttelevissa riimirunoissa seikkailevat muun muassa uhmaikäinen Lissu Lokintyttö ja kuuhullu susi nimeltä Nanna.

Niemelä, Reetta: Kammotuksia

Jännittäviä asioita voi nähdä ihan joka puolella! Nämä runot tutustuttavat mitä hurjempiin, omituisempiin ja hauskimpiin kammotuksiin.

Nopola, Sinikka: Mustekala löytää trikoot

Mitä tapahtuu, kun mustekala haluaa teettää kymmenlahkeiset trikoot tai kun kärpänen löytää työhaastatteluun mennessään minisalkun? 

Risto Räppääjän tekijän riimirunoja ihanan värikkäillä kuvituksilla!

Nuotio, Eppu: Papu piilokas

Lyhyitä, humoristisia runoja erilaisista ötököistä. Nimet, kuten tupajäärä ja lamppukärpänen, saattavat kuulostaa keksityiltä, mutta kaikilla kirjan ötököillä on vastineensa myös todellisessa maailmassa.

Ruohonen, Laura: Allakka pullakka, Tippukivitapaus, Yökyöpelit

Nämä supersuositut runokuvakirjat vievät lukijansa huikeisiin ja hulluihin seikkailuihin.

Tietokirjoja 0-99


Avaruuskirjoja

Dinosauruskirjoja

Ennätyskirjoja

Kirjoja eläimistä

Minecraft-kirjoja

Kirjoja merirosvoista

... ja paljon, paljon muuta!