3.-4. lk lukudiplomi

Kaunokirjallisuutta 84.2


Ala-Harja, Riikka: Ebba-sarja

Ebba kirjat kertovat ihan tavallisen tytön elämästä ja ongelmista. Nämä kannattaa lukea järjestyksessä. Ebba kasvaa kirjojen myötä.

Bagge, Tapani: Apassit-sarja

Apassit on helsinkiläisnuorten salaseura noin vuonna 1910. Salaseura tutkii kaikenlaisia salaperäisiä tapauksia. Apasseihin kuuluvat Heikki, Otto, Erik ja Samuli sekä Heikin kaksossisaret Elli ja Nelli. Kaverukset seikkailevat jo useammassa kirjassa.

Barrows, Annie: Isa ja Bea -sarja

Bea ei alkuun tykännyt Isasta pätkän vertaa. Eikä Isa Beasta. Tarvittiin yksi mönkään mennyt kepponen, yksi raivostunut isosisko, yksi hurja kasvomaalaus ja paljon ällöttäviä matoja, että tytöistä tuli erottamattomat. 

Ystävyyttä vauhdikkaimmillaan!

Blabey, Aaron: Hurja jengi -kirjat

Oletko valmis? Tässä on hauskin, hurjin ja coolein kirja, jonka ikinä luet. Saammeko esitellä: Hurja jengi. Mahdottoman rämäpäinen ja vaarallinen ja... kerta kaikkiaan hurja! Mutta nyt he aikovat ryhtyä sankareiksi. Tästedes herrat Susi, Piraija, Käärme ja Hai vannovat ryhtyvänsä vain ja ainoastaan hyviin tekoihin... halusit tai et. Hyppää jo kyytiin! Hulvattoman hauska ja sarjakuvamainen sarja sopii kaikille huumorin ja yllätysten ystäville.

Clary, Julian: Me Ponnekkaat-sarja

Ponnekkaat ovat aivan tavallinen perhe: he asuvat kivassa talossa, käyvät koulussa ja töissä - ja he tykkäävät kunnon nauruista. Yksi pieni ero heissä on: he ovat hyeenoja. Tähän asti Ponnekkaat ovat onnistuneet pitämään salaisuutensa.

Mutta heidän omituinen naapurinsa alkaa epäillä jotakin, ja Ponnekkaat ovat vaarassa paljastua. Ja mitä kaikki sitten sanovat?

Colfer, Eoin: Legenda-kirjat

Koivulan Valtsun harmiksi vanhemmilla ei tahdo riittää aikaa kaikille viidelle veljekselle. Jos Valtsulla olisi aihetta purkaa sydäntään oikein kunnolla, joku nuoremmista pojista istuu jo äidin sylissä nyyhkyttämässä. Mikä neuvoksi?

Dahl, Roald: Kuka pelkää noitia, Iso Kiltti Jätti, Jali ja suklaatehdas, Matilda, Elukat

Elukat: hauskoja runoja eläimistä.

Kaikki roald dahlin kirjat ovat hauskoja, niistä löytyy fantasiaa ja mitä ihmeellisimpiä hahmoja ja asioita.

Dougherty, John: Hajupommi ja Ketsuppinaama -kirjat

Liity kahden pelottoman sankarin matkaan tälle kaamean vaaralliselle ja mahtavan hilpeälle retkelle selvittämään, kuka varasti Hajupommin säästöpossun. Hajupommi lähtee tapaamaan pikkusisarensa Ketsuppinaaman kanssa kuningasta ja pyytämään tältä apua. Matkalla he tapaavat mitä kummallisimpia tyyppejä. Ai niin, ja mukana kertomuksessa roikkuu pari hämäräperäistä mäyrää… Mustavalkoinen piirroskuvitus.

Everest, D. D.: Archie Greene –kirjat

Archie Greene täyttää 12 vuotta. Hänen syntymäpäivänään erikoinen lähetti tuo ovelle merkillisen paketin: vanhan kirjan, joka on kirjoitettu tuntemattomalla kielellä. Kirjan mukana on ohjeet: Archien pitää matkustaa Oxfordiin ja palauttaa kirja Monituisen magian museoon. Mutta lumottu kirja on vaarallinen ja sitä havittelevat muutkin. Archie ja hänen uudet serkkunsa joutuvat tekemään kaikkensa löytääkseen kirjan piilevät voimat ja pelastaakseen salaperäiset Aleksandrian liekinvartijat.

Griffiths, Andy : Maailman paras puumaja -kirjat

Andy ja Terry asuvat maailman PARHAASSA puumajassa ja kirjoittavat siitä kirjaa. Majassa on 13 kerrosta ja se kasvaa sitä mukaa, kun kaverukset saavat uusia ideoita. Tässä majassa voi tapahtua ihan mitä tahansa, sillä sen uima-allas on täynnä tappajahaita, yläkerrassa on limsalähde ja maanalaisessa labrassa voi kehitellä vaikkapa jättiläisbanaanin.

Hallberg, Lin: Eppu-sarja

Eppu aiheuttaa taas sydämentykytyksiä, eikä pelkästään söpöydellään! Kun kenelläkään ei ole aikaa viedä Elsaa ja Eppua Siltakylän tallille ratsastustunneille, Elsa joutuu menemään sinne yksin - ja ratsastamaan ihan vieraalla ponilla. Tallin sopuisampien ponien rinnalla Eppu alkaa tuntua jopa vähän hankalalta, ja nyt se on ruvennut vielä karkailemaankin. Ensimmäisellä kerralla naapurin tulppaanit saavat kyytiä, mutta toisella kertaa käy vielä hullummin...

Hallberg, Lin: Sinttu-sarja

Sintun kanssa elämä on täynnä yllätyksiä! Siltakylän hevoset ovat saaneet pitää lomaa loppukesällä, mutta nyt hoitajat pääsevät taas ratsastamaan. Hevosista huolehtiminen ei kuitenkaan ole aina niin helppoa. Kun Ronja-varsa livahtaa ulos laitumelta, syntyy muidenkin hevosten keskuudessa täysi kaaos.

Halvarsson, Isabelle: Täplä-kirjat

Yhtäkkiä pieni jackrussellinterrierin pentu tunsi, kuinka häkki keinahti. Häkki nostettiin maasta ja kannettiin autoon, joka oli tulvillaan vieraita, ikäviä hajuja. Pentu oli uupunut ja aivan kauhuissaan. Sillä oli nälkä ja jano, koska se ei ollut saanut ruokaa eikä vettä pitkään aikaan. Pian auto lähti ajamaan kohti Suomea..

Henna, Helmi : IceLove-sarja

Sä oot se uus! IceLove-sarjan ensimmäisen osan päähenkilö on kymmenvuotias Nelly, joka muuttaa uuteen kaupunkiin ja pääsee mukaan muodostelmaluistelujoukkueeseen. Koukuttavan sarjan joka osassa päähenkilönä on joku IceLove-joukkueen jäsenistä. Koulun jälkeen kaikki tuntuvat huutelevan toisilleen: Nähdään siellä, mitä tehdään, minne mentäis? Nellylle ei puhu kukaan. Hän on se uusi tyyppi. Tullut luokalle ja koko kaupunkiin huhtikuussa kesken lukuvuoden.

Horst, Jørn Lier: Clue-sarja

Clue-sarja koukuttaa perinteisten salapoliisitarinoiden ystäviä. 

Cecilia, Leo, Une ja Egon-koira ovat CLUE-ryhmä. Vaaroja uhmaten he jahtaavat vihjeitä selvittääkseen rikokset.

Hulkko Johanna: Geoetsivät-sarja

Geokätköilyharrastus vie nelosluokkalaisen Raparperin aina huimiin seikkailuihin, mutta joskus lipsahtaa vähän liiankin jännittäväksi. Kaikki alkaa, kun Raparperin ystävän Sallin kännykkä hukkuu metsäreissulla. Kun siihen lisätään muutama erittäin ikävä sattumus, tyttöjen neuvokkuus joutuu koetukselle. Yö taivasalla näyttää jo todennäköiseltä, kunnes vanhat periviholliset, ylirasittavat partiopojat, saapuvat telttoineen. Pian selviää, että lapset eivät ole metsässä yksin. Pimeydessä telttaa lähestyvät suden kokoinen otus ja omituinen, kysymyslauseilla puhuva hiippari...

Jalo, Merja: Jesse-kirjat

Vauhtia ja vaaratilanteita - Jesse apuun! Kummallista - Eetu tuntuu äkkiä menettäneen kaiken mielenkiintonsa Jennaan, vaikka on juossut hänen perässään jo iät ajat. Juoru kertoo, että poika on nähty kaupungilla käsi kädessä jonkun tytön kanssa. Hannele pakottaa vastahakoisen Jennan oitis vakoilureissulle.

Jalo, Merja: Nummelan ponitalli -kirjat

Nummelan ponitalli -kirjojen tapahtumapaikat ja henkilöt ovat täysin kuvitteellisia, vaikka kirjoissa on mainittu tallin sijaitsevan lähellä Valkeakoskea. Kirjojen tapahtumien keskeinen paikka on Nummelan ponitalli, jonka omistavat Pentti Nummela ja hänen sisarensa Jenni Nummela. Tallilla on työskennellyt myös ratsastuksenopettaja Mauri Kavén. Sarjassa ei ole virallista päähenkilöä, vaikkakin Kikka ja Repe ovatkin suuressa osassa. Hevosten kanssa puuhastelun ohessa nuoret selvittelevät niin ihmissuhteitaan kuin rikoksiakin.

Kaarna, Riina ja Sami: Täältä tullaan Lemmikit (Pet Agents -kirjat)

Vauhdikas kirjasarja niin nörteille kuin eläinrakkaille. Robottitouhuja ja kaikenkarvaisia lemmikkejä yhdistävän sarjan avaus Pet Agents koukuttaa kouluikäiset. Kati-e ja hänen rakentamansa ti-bot robotti auttavat lemmikkien kanssa.

Klingenberg, Malin: Patrik ja superseniorit -sarja

Irenen isä, Haba-Tero on pulassa ryövärijoukkoineen. He eivät ole aikoihin onnistuneet rötöksissään ja nyt rikollisjengin pomo, Vihtori Tyr uhkaa heitä erottamisella. Haba-Tero päättää tehdä elämänsä suurimman rötöksen. Tietämättään rikoskopla saa apua Ireneltä, joka on salaa rakentanut setelisiepon. Sillä voi näet imuroida pankin kassaholvista setelit ja kolikot parempaan talteen. Roistot ovat kuitenkin unohtaneet yhden asian: Patrikin ja superseniorit.

Lipasti Roope: Viikinkitrilogia

Vilja asuu meren äärellä, suojatulla Linnavuorella, aikana jolloin viikingit vielä kyntivät maailman meriä. Kylään hyökkäävät viikingit jättävät jälkeensä haavoittuneen pojan, jonka Vilja ja hänen ystävänsä Pekko pelastavat.

Egil on vihollinen, mutta voiko hän silti olla myös ystävä?

Maijala, Marika: Suden hetki

Susi maalaa tauluja yksin isossa linnassaan, mutta kenestä se voisi tehdä muotokuvan? Eräänä päivänä linnaan saapuu reipas puutarhuri Koiranen. Susi näkee heti, että Koiranen on sille juuri oikea malli. Mutta ensin Suden pitää voittaa ujoutensa ja siihen tarvitaan paljon kahvia ja mantelipullia. Suden hetki kertoo siitä, millaista on olla yksinäinen ja miten maisema muuttuu, kun uskaltaa päästää ystävän lähelle.

Mazetti, Katarina: Seikkailuserkut-sarja

Saaristoon sijoittuva lasten jännäri, jossa serkukset Julia, Pörri, Jori ja Alex ratkaisevat arvoituksia viisikon hengessä.

Meripaasi, Helena: Tassu Trio -sarja

Unelmien koiranpentu saa Allun elämän sekaisin. Allu on ruikuttanut koiraa jo kauan, mutta äidin vastaus on ollut ehdoton ei. Ei paimenkoiraa, ei terrieriä, ei spanielia, ei edes chihuahuaa dobermannista puhumattakaan! Mutta siinä se nyt on, tekemässä tuhojaan heidän olohuoneensa matolla: kääpiöpinseripentu Kirppu, väri kuin dobermannilla, sukutaulu täynnä muotovalioita. Allu ei tunne uudesta koulustaan ketään, mutta pian hän törmää Christaan, joka on suuri kissojenystävä ja Erikaan, jonka upean valkoisen koiran hän pelastaa tieltä harhailemasta. Heitä kaikkia yhdistää rakkaus eläimiin.

Kolu, Siri: Me Rosvola -kirjat

Kymmenvuotias Vilja Vainiosto joutuu vahingossa Rosvoloiden ryöstämäksi. Pahamaineinen maantierosvoperhe varastaa tavallisesti karkkia ja muuta syötävää, mutta nyt lähtee mukaan lapsi. Matkan jatkuessa perhe alkaa miettiä, mitä tehdä kymmenenvuotiaalle saaliille. Alkaa Viljan hurjempi elämä! Maantierosvon elämä voi kesäkuumalla tuntua hauskalta vaihtelulta, mutta pian Vilja huomaa, ettei tämäkään perhe ole täysin ongelmaton.

Korolainen, Tuula: Sara ja kadonneet sateet

Sara ja kadonneet sateet kertoo 7-vuotiaasta afrikkalaistytöstä, jonka kotikylässä elämä käy mahdottomaksi pitkään jatkuneen kuivuuden vuoksi. Kova ja halkeileva maa ei tuota ruokaa ihmisille eikä eläimille ja juomavesivarastot ovat ehtyneet. Kun vaihtoehdot ovat vähissä, Sara muistaa opettajan kertoneen, että kaupungissa on vettä ja ruokaa kaikille. Niinpä toimelias tyttö ja hänen äitinsä Leila lähtevät vaellukselle aavikon halki. Matka kestää kolme kuumaa päivää, joiden aikana voimat vähenevät ja tunteet ailahtelevat. Saraa pelottavat erämaan pedot ja eksyminen, mutta kun äiti kertoo satuja, voi tähtitaivaan allakin nukkua turvassa.

Koskinen, Juha-Pekka: Haavekauppias, Lumottu lelutehdas, Kirottu kartano, Salaperäinen sirkus tai Omituinen ooppera

Sami, Liisa ja Joni ratkovat mitä ihmeellisimpiä arvoituksia.

Lehtiö, Jaana: Taika Valo -sarja

Taika Valo ja lentävä Plotina on kirjoittajakaksikko Jaana Lehtiön ja Helena Miettisen toinen yli 8-vuotiaille lapsille suunnattu kirja. Taika Valo jatkaa hyväntuulista, jännittäviä käänteitä sisältävää seikkailusarjaa, jossa lapset selvittävät haasteita fantasian avulla. Taika aloittaa neljännen luokan Pelukylän koulussa. Hän ei tunne luokaltaan ketään ja joutuu heti ensimmäisenä koulupäivänä tiukkisopettajan silmätikuksi. Onneksi Taikan hyvä ystävä Saana palaa pohjoisesta luikertelevan lemmikkinsä kanssa avuksi.

Montefiore, Santa ja Simon Sebag: Lontoon kuninkaalliset kanit –kirjat

Sulo on  pentueen pienin kani, perheen hiljaisin ja heikoin lenkki jota muut sisarukset pitävät pilkkanaan. Kun Sulo törmää ilkeään rottajengiin ja saa selville sen salajuonen kuningatarta vastaan, ei Sulolle jää muuta vaihtoehtoa kuin matkustaa Lontooseen ja varoittaa Lontoon kuninkaallisia kaneja, salaista järjestöä, jolla on pitkä ja maineikas historia hallitsijaperheen suojelijana. Mutta pystyykö heiveröinen ja ujo Sulo vakuuttamaan kanijärjestön siitä, että kuningatar on todellisessa vaarassa?

Mäkipää, Jari: Etsiväkerho Hurrikaani -sarja

Jesse ja Jenni pääsevät ensimmäisen tehtävänsä kimppuun!

Pihlakylän koulussa lähestyy suuri ystävänpäivän juhla, jota varten oppilaat valmistavat toisilleen kortteja. Järkytys on suuri, kun postilaatikko löydetään rikottuna. Kuka on varastanut ystävänpäiväkortit ja miksi?

Mäkipää, Jari: Masi Tulppa -kirjat

Alakoulua käyvällä Masi Tulpalla on täydellinen kesälomasuunnitelma: Pelaa SamuRaita, katso Bittiritaria, piirrä Hukkajätkä-sarjista. Masin ei tarvitse poistua huoneestaan edes lounaan perässä ‐ hän vain lämmittää mikropitsan omasta jääkaapistaan. Kaikki menee kuitenkin pilalle, kun Masin vanhemmat saavat kummallisen älynväläyksen: he keksivät palkata pojalle lastenhoitajan. Masi ei törkeään temppuun niin vain alistu. Lapsenvahtipalvelu Vahtisilmän epäilyttävä toimitusjohtaja Vihtori Hiilenpää ehdottaa Masille viikon koeaikaa. Sehän sopii ‐ Masi aikoo tehdä hyvin selväksi, ettei lastenvahtia kaivata.

Nadin, Joanna: Miina Mylläkkä -kirjat

"Nimeni ei oikeasti ole Miina Mylläkkä Vaan Vilhelmiina Mylläri. Se mylläkkä-osuus on iskän VITSI. Tiedän, että se on vitsi, koska joka kerta kun iskä sanoo sen, se nauraa kaakattaa kuin joku iso vesilintu. En tajua mikä siinä on niin hauskaa. Ei edes ole totta, että jotenkin mylläköisin. Se on niin kuin mummi sanoo, että minä nyt vain satun olemaan KATASTROFIMAGNEETTI."

Niemelä Reetta: Uljas-kirjat

Tikkumäen ponikerho on parasta mitä Iiris tietää ja Uljas on maailman ihanin poni. Ponikerhossa käyvät myös Iiriksen paras kaveri Riina sekä Pauli, johon molemmat tytöt ovat pihkassa. Apuohjaajaksi saadaan teinityttö Milla, kokenut ratsastaja.

Kerran Iiris näkee Millan potkaisevan Patu-hevosta. Iiris on paikalla myös silloin, kun Milla ärähtelee Uljakselle ja pakottaa sen esteille raipalla. Saako niin tehdä? Iiris alkaa vältellä Millaa. Mutta inhottava salaisuus ei jätä häntä rauhaan. Miten Milla voi kohdella heppoja niin sydämettömästi! Voiko siitä kertoa kenellekään? Uljas on lopulta se, joka tulee apuun.

Nopola, Sinikka ja Tiina: Risto Räppääja -kirjat

Nämä Räppääjät eivät varmaankaan kauheasti esittelyjä kaipaa :)

Noronen, Paula: Tagli ja Telle -kirjat

Sisarukset asuvat ison kauppakeskus Muhkun yläkerrassa. Muhkusta he löytävät kaiken tarvitsemansa, kuten ruokaa, huvitusta ja urheiluvälineitä. Huonekaluliikkeen upottavissa sängyissä on hauska nukkua aina väillä. Ulkomaankomennukselle lähteneille vanhemmilleen he skypettävät joka ilta. Telle on skeittaileva sporttityttö, riskejä ottava huimapää. Hän joutuu myös helposti vaikeuksiin. Velipoika Tagli taas on hiljaisempi, mutta kyvykäs "MacGyver"- trenditietoinen nörtti, joka tiukan paikan tullen ratkaisee ongelmat teknisellä taituruudellaan. Tagli ja Telle perustavat etsivätoimistonsa kauppakeskuksen salahuoneeseen, kun läheiseltä sirkussaarelta alkaa kadota eläimiä.

Noronen, Paula: Supermarsu-kirjat

Kaikkien aikojen jännittävin Supermarsu-seikkailu! Apua, missä Marsu-Halosen taikajuomapullo on? Hurja ja yllättävä seikkailu starttaa Itäkeskuksesta ja huipentuu Tyynenmeren valtavalle roskapyörteelle. Kun koulu jatkuu syysloman jälkeen, Supermarsu-Emilian luokassa vertaillaan lomakokemuksia. Rasva-Antero haluaa tietysti nokittaa kaikki omalla hienolla matkakohteellaan, mutta luokkatovereilta ei herukaan ihailua. Rasvis raivostuu ja alkaa kehitellä järjetöntä suunnitelmaa, joka vaarantaisi valtameren tasapainon.

Paasto, Kaisa: Anni kaverinkesyttäjä

Anni kaverinkesyttäjä on alakouluikäisille sopiva sympaattinen tarina kivoista ja oudoista tyypeistä. 10-vuotias Anni on kekseliäs, energinen ja hauska - siis kotosalla. Valitettavasti Koulu-Anni on paljon vaisumpi tapaus, eikä uutta ystävää tahdo millään löytyä parhaan kaverin muutettua pois. Kotonakaan kaikki ei mene nappiin, kun uusi lemmikkipossu Vaappu ei suostu kesyyntymään vaan mököttää pöydän alla. Annin on pakko ottaa itseään niskasta kiinni ja ryhtyä kaverinkesyttäjäksi. Eiköhän siihen samaan syssyyn kesyynny yksi vastahakoinen possukin.

Palviainen, Jukka-Pekka: Allu-kirjat

Riemukkaan hauska lastenromaani topakasta Allusta. "Tässä lukee 'Olet söpö' ja se tarkoittaa minua, koska tämä oli minun leivoksessani." Kun isän silmiin osuu lehdestä ilmoitus "Myytävänä Kuoppakylän rautatieasema", alkaa perhe pakata muuttolaatikoita, vaikkei heillä ole junaakaan. Siinä missä vanhemmat ihastelevat aseman alkuperäisiä tapetteja ja lattioita, Allu ja Aapo odottavat muuton mukana luvattua koiraa.

Parvela, Timo: Ella-kirjat

Ella ja kaverit selvittävät sukujuuriaan, eikä hupaisilta sattumuksilta vältytä. Ellan opettaja ilmoittaa luokkansa dna-testiin, jolla selvitetään mistä päin maapalloa kunkin esivanhemmat ovat kotoisin. Tulosten mukaan joku heistä on itsensä Aurinkokuninkaan jälkeläinen! Mutta kuka? - Sukutestin tulokset ovat tulleet! minä kiljaisin. - Ihanaa, nyt minä saan selville, minkä maan prinsessa minä olen, Tiina huokaisi. - Suomessa ei ole prinsessoja, Pukari murahti. - Kyllä presidentilläkin voi olla lapsi, minä puolustin Tiinaa. - Presidentin lapsi ei ole prinssi eikä prinsessa, Pukari jatkoi. - Mikä satuolento se sitten on? kysyi Pate.

Parvela, Timo: Pate-kirjat

Mitä tekisit, jos paras ystäväsi olisi pahassa pulassa? Totta kai auttaisit. Mitä tekisit, jos paha pula tarkoittaisi sitä, että sinun pitää matkustaa maailman vanhimpaan sademetsään pelastamaan ystäväsi? Totta kai Pate matkustaa, kun hänen Totti-koiransa joutuu vahingossa laivatuksi salaperäiseen alukseen, jonka päämääränä on Borneon viidakko. Onneksi Pate saa seurakseen Seikkailija-Senjan, jonka päätä ei huimaa.

Parvela, Timo: Kepler62-sarja

13-vuotias Ari pitää huolta sairaasta veljestään Jonista. He elävät maailmassa, jossa luonnonvarat ovat huvenneet dramaattisesti. Vapaa-aikansa veljekset viettävät uuden Kepler-pelin parissa, joka on kaikkien huulilla, ja pääsevät niiden harvojen joukkoon, jotka ovat pelanneet sen läpi. Kukaan ei tiedä mitä pelin viimeisen tason loppuun suorittaneille tapahtuu, mutta siitä kulkee villejä huhuja. Kyseessä ei ehkä olekaan pelkkä peli, vaan kutsu. Mutta kuka on kutsuja ja minne se heidät vie?

Reeve, Philip: Legenda Kevinistä, Kevinin pako

Kevin on hieman pullea lentäväksi poniksi. Kevin on eri mieltä: omasta mielestään se on juuri sellainen kuin pitääkin. Sen herkkua ovat ruoho, omenat ja keksit – mutta eivät välttämättä tässä järjestyksessä. Eräänä yönä sen asuinsijoilla puhkeaa hirvittävä myrsky, joka puhaltaa sen ihmisten ilmoille. ihmisten, jotka eivät usko lentäviin poneihin, meriapinoihin eivätkä merenneitoihin… Kevin kohtaa Maxin, tavallisen pojan, joka on aina toivonut lemmikkiä ja niin seikkailu alkaa!

Reeve, Philip: Shen ja mopsit

Shen joutuu haaksirikkoon pohjoisessa, meren jäädyttyä äkillisesti. Kerran sukupolven aikana ilmaantuva tositalvi on saapunut! Shenillä on mukanaan 66 mopsia ja kun hän tapaa Shika nimisen tytön, he osallistuvat koiravaljakollaan huimaan kilpailuun, jonka aikana he tapaavat otuksia jos jonkinlaisia.

Mielikuvituksellinen seikkailu, jonka aikana lukija ei taatusti pitkästy!

Riddell, Chris: Ottilia-kirjat

Ottilia Ruskeamaa on taitava ratkomaan visaisia pulmia ja laatimaan ovelia suunnitelmia. Ottilia ja hänen paras ystävänsä Mauri-herra, pieni ja karvainen norjalainen suo-olento, ovat aina tehneet kaiken yhdessä. Viime aikoina Mauri-herra on kuitenkin tuntenut jääneensä huomiotta ja eräänä päivänä Ottilia huomaa Mauri-herran kadonneen, mukanaan merimiessäkkinsä....

Riddell, Chris: Ada Gootti -kirjat

Ada Gootti on lordi Gootin ainoa lapsi ja he asuvat kaksin valtavassa Kalmatollon kartanossa. Lordi Gootti on sitä mieltä, että lasten tulee kuulua muttei näkyä. Niinpä Adan täytyy käyttää isoja tömiseviä saappaita, jotta lordi Gootti kuulee tytön askeleiden lähestyvän ja saattaa väistää tämän livistämällä lukukammioonsa. Ada ei isäänsä juuri näe ja tiuhaan vaihtuvista kotiopettajattarista ei ole ystäviksi, joten hän on oikeastaan aika yksinäinen. Eräänä iltana Ada tapaa kummitushiiri Ishmaelin ja yhdessä he lähtevät seikkailemaan Kalmatollon kartanossa.

Rowling, J.K.: Harry Potterit

Harry Potter on mielestään ihan tavallinen poika. 11-vuotispäivänään hän saa tietää olevansa velho, joka on kutsuttu Tylypahkaan noitien ja velhojen kouluun. Tylypahkassa Harry opiskelee taikuuden alkeita, kuten muodonmuutoksia, taikajuomien tekoa, loitsuja ja suojautumista pimeyden voimilta. Koulunkäynti on hauskaa, mutta henkeäsalpaavan jännittäväksi se muuttuu, kun Harry ryhtyy ratkomaan kiehtovaa arvoitusta ystäviensä Ron Wesleyn ja Hermione Grangerin kanssa.

Simukka, Salla: Sisarla

11-vuotias Aliisa putoaa lumen halki toiseen maailmaan - Sisarlaan. Siellä on ihmeellinen puutarha, jossa asuu mitä merkillisimpiä otuksia: tuulikeijuja, unienkutojia, kyselijäkukkia. Aliisa kohtaa myös Merin ja saa vihdoinkin parhaan ystävän. Aliisan oma maailma on kuitenkin vaarassa tuhoutua.

Stanton, Andy: Herra Gummi -kirjat

Hyvää iltaa, te onnekkaat pikku pallerot! Saammeko esitellä ihan hirveän tyypin: herra Gummin.  Hän vihaa lapsia, pörröisiä pikku eläimiä, hauskanpitoa ja hattaraa. Tässä kirjassa kerrotaan hänestä, ja yhdestä tosivihaisesta keijusta, joka asuu herra Gummin kylpyammeessa.

Stelmaszyk, Agnieszka: Kissakopla

Chrishin perheessä on jo ennestään neljä kissaa, mutta kun hän löytää kylmänä jouluaattona kolme suloista kissanpentua palelemassa ulkona, ei hän voi niitä jättää yksinään. Niinpä perheessä on seitsemän kissaa. Kissanpennut ovat hassuja, sillä ne tykkäävät erityisesti katsoa televisiota! Ja lisäksi ne saavat myös perheen neljä aikaisempaa kissaa innostumaan television töllötyksestä. Jos Chris olisi tiennyt, mitä television tuijottelusta seuraa, hän olisi sammuttanut sen oitis. Mutta nyt oli liian myöhäistä ja on kärsittävä seuraukset... Hulvattoman hauska tarina ei-niin-tavallisista kissoista. Ja aivan upea kissakuvitus!

Teräs, Mila: Noitapeili tai Kadonnut kaupunki

Kiehtova saturomaani täynnä magiikkaa, jännitystä ja huumoria. Hugo ja Lydia löytävät Noitapeili-nimisen kirjan välistä kummallisen kartan. Kartta johdattaa heidät ensin unohdettujen tarinoiden kirjastoon ja sieltä salaista reittiä Kyöpelinvuorelle.

Unkari, Arttu: Isämies ja räjähtävä kakka

Varokaa, Isämies on täällä! Ratkiriemukas uusi sarja alkaa. Kaamea kakkaräjähdys lennättää ministerin Kuuhun kesken iltatoimien. Vielä pahempaa on tiedossa - paljastuu, että kaiken takana on hullu keksijä, joka uhkaa uusilla räjäytyksillä, jos kukaan ei ratkaise hänen kieroa arvoitustaan. Poliisivoimien ylpeys ja keulakuva, sankarillinen Isämies, ei aikaile, vaan ryhtyy heti selvittämään tapausta. Yhdeksänvuotias Oona tietää kuitenkin, että Isämiehen tutkimukset ovat silkkaa isäilyä. Oonalla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin ottaa ohjat omiin käsiinsä.

Walliams, David: Gangsteri Mummi, Pankkirosvon poika, Maailman rikkain poika, Keskiyön jengi

Veirto, Kalle: Etsivätoimisto Henkka & Kivimutka -kirjat

Henkka Virtanen on 10 vuotta, ihailee Sherlock Holmesia ja pitää kaverinsa J.K. Kivimutkan kanssa FBI:N haarakonttoria LAHDESSA. Henkka on Etsivätoimisto Henkka & Kivimutkan Aivot, Kivimutka sen tylympi jäsen. Tiedossa on tiukkoja tilanteita ja kimurantteja käänteitä, kunhan toimisto saa työrauhan äidin valvonnalta, isän urheiluhulluudelta ja 8-VUOTIAALTA Kauko Mäyhköltä.

Veirto, Kalle: Sählymestari -kirjat

Pahvin malja jatkaa suosittua Sählymestarit-sarjaa. Kentällä säheltää tuttu porukka valmentajineen, tukijoukkoineen ja ”cheerleadereineen”. Välillä sentään ehditään etsiskellä lähimetsistä kuulua Pahvin maljaa – eikä niinkään huonolla menestyksellä.

Vierula, Hertta: Valaankantaja

Kalliolla makaa valas. Mikko ei tiedä, miten se on metsään joutunut. Hän hakee kotoa märkiä pyyhkeitä ja kantaa ojasta vettä. Hän onkii sinttejä valaanruuaksi, Mutta lopulta valas on saatava takaisin mereen. Miten Mikko siinä onnistuu? Valaankantaja on hieno, toden ja fantasian välimaastossa liikkuva kertomus huolenpidosta ja huomaamisesta. Valaanhoidon lomassa Mikko käy kotona pitämässä huolta isoäidistään. Mikko keittää isoäidille kahvia ja kuuntelee hänen tarinoitaan. Lähimetsässä hänen ystäviään ovat siirat ja koppakuoriaiset. Metsään ilmestyneestä valaasta tulee Mikon salaisuus. Siksi myös sen pelastaminen on hänen vastuullaan. Lähiöluontoa ötökänkorkeudelta tarkkaileva tarina kasvaa kiehtovaksi saduksi, jossa jokaisella pienellä luontokappaleella on oma tehtävänsä.

Viherjuuri, Heidi: Hilja-kirjat

Hilja on 7-vuotias poikatyttö, joka asuu pientä pintaremonttia vaativassa puutalossa äidin, isän, pikkusisko Taimin ja isosisko Veinin kanssa. Vaarikin on tiiviisti mukana vihreän talon elämässä.

Sarjakuvia ja sarjakuvaromaaneja 85.32 ja 84.2


Goscinny: Asterix-sarjakuvat

Asterix on pienikokoinen, mutta älykäs gallialainen soturi, joka ystävänsä, hiidenkivien toimitusmies Obelixin kanssa seikkailee Rooman valtakunnan aikana Julius Caesarin hallituskaudella noin vuonna 50 ennen ajanlaskun alkua. Asterix omistaa siivellisen kypärän, joka vaihtaa siipien asentoa omistajan mielialan mukaan. Asterixin kotikylä on Gallian viimeinen maa-alue, jota Rooma ei ole valloittanut.

Hergé: Tintti -sarjakuvat

Legendaarinen lehtimies seikkailee ympäri maailmaa apureinaan uskollinen koira Milou, kapteeni Haddock ja professori Tuhatkauno.

Pilkey, Dav: Koiramies–kirjat

Kapteeni Kalsarin tekijän supermiessarjakuva. Koirapäisen poliisin seikkailut naurattavat taatusti.

Wieslander, Jujja: Mimmi Lehmä ja Varis juhlivat tai joku muu sarjakuvakirja Mimmi Lehmästä ja Variksesta

Runoja 82.2

Kanto, Anneli: Älytön äyriäinen ja muita eläinriimejä

Mörö, Mari: Tuhannenkymmentä perhosta

Ruohonen, Laura: Otus Opus

Sandström, Tuukka: Kuutarhuri

 

Satuja 85.12

Egner, Thorbjørn: Kasper, Jesper ja Joonatan: kolme iloista rosvoa

Kasper, Jesper ja Joonatan on verraton satu Kardemumman kaupungista ja sen kolmesta iloisesta rosvosta, jotka monien vaiheiden jälkeen oppivat tekemään työtä ja pesemään korvansa. Samalla käyvät tutuiksi kaupungin toinen toistaan hupaisammat asukkaat ja rosvojen kiltti lemmikkileijona, jonka vuoksi heitä ei kuitenkaan uskalleta ottaa kiinni.

Lampela, Hannele: Prinsessa Pikkiriikki –kirjat

Kirjan päähenkilöt, prinsessat Pikkiriikki ja Pöjöläinen, ovat ystävystyneet leikkikentällä. Taikakoira Makkara taas on Pikkiriikin uskollinen apulainen, joka tarvittaessa vääntää taikakakan ja osaa taikoa vanhemmat Himpskattiin häiritsemästä. Vanhemmat, naapurin rouva Jenssenintäti, äkäinen setä joka vihaa lumipalloja, rasittava urpo (pikkuveli) ja kiusaajan mainetta kantava Räkä-Eetu muodostavat Pikkiriikin lähipiirin.

Palviainen, Jukka: Karhukirjeitä-kirjat

Mikä kummitus pelottaa pieniä karhuja eniten? Tietysti Baskervillen karhukoira. Karhulapsi Otso on edelleen tätinsä hoidossa Karhumäessä ja lähettää sieltä kirjeitä kaverilleen Karvoselle. Amalian poliisisulhanen on lähtenyt Käpälämäkeen, joten Otso ja Amalia voivat tehdä mitä lystää. He käyvät sammutusretkellä Letkunperällä, osallistuvat katastrofiharjoituksiin ja hoitavat juoksevia asioita tädin kellarissa. Lisäksi tarinoidaan suvun merirosvosta ja käydään päiväkodin vanhempainillassa, jossa Amalia sylkee lasiin. Arvaatteko muuten, mitä Amalia-täti painaa? Toistasataa kiloa varjossa.

Pyysalo, Marketta: Tunteellinen krokotiili ja muita tarinoita baobab-puun juurelta

Tietokirjoja 0-99

Tietokirjoja autoista ja koneista

Tietokirjoja luonnosta

Tietokirjoja historiasta

Tietokirjoja avaruudesta

Tietokirjoja eläimistä

Voit lukea sinua kiinnostavaa tietokirjallisuutta