5.-6. lk lukudiplomi

Satumaisia tarinoita 84.2 ja 85.12


Burnett, Francis Hodgson: 
Pikku prinsessa; Salainen puutarha

Pikku prinsessa on tyttökirjaklassikko, joka kertoo Saara-tytöstä. Sisäoppilaitoksessa häntä on kohdeltu kuin pikku prinsessaa. kaikki muuttuu kun hänen isänsä kuolee. Saarasta tehdään aputyttö ja hän joutuu asumaan kylmässä ullakkohuoneessa.

Salainen puutarha on Burnettin rakastetuimpia teoksia. orpo Mary matkustaa intiasta salaperäisen setänsä luo. tyttö kohtaa uuden maailman hylätyssä puutarhassa. Lumoava kirja!

Erlandsson, Karin: Taru silmäterästä -sarja

Miranda on helmenkalastajista taitavin ja uskoo löytävänsä myös kaikkien havitteleman, myyttisen silmäkiven. Kerrotaan, että sen, joka löytää silmäkiven, ei tarvitse koskaan enää kaivata mitään.

Helmenkalastaja aloittaa sarjan, joka kertoo taianomaisesta  maailmasta.

Jansson, Tove: Muumipappa ja meri; Taikatalvi; Vaarallinen juhannus

Ihanat tarinat muumiperheen seikkailuista vievät mennessään. Vaarallinen juhannus -kirjassa muumiperhe pakenee Muumilaakson tulvaa. Uudessa kodissa alkaa tapahtua outoja asioita.

Lindgren, Astrid: Veljeni Leijonamieli

Joonatan ja Kalle Leijona ovat veljeksiä. Sairas pikkupoika Kalle eli Korppu ihailee suuresti isoveljeään Joonatania. Isoveli pelastaa Korpun palavasta talosta mutta menehtyy itse. Pian myös Korppu kuolee sairauteensa ja seuraa veljeään kauniiseen maahan, Nangijalaan.

Saturomaani hyvän ja pahan taistelusta, rakkaudesta, kuolemasta ja pelon voittamisesta.

Ness, Patrick: Hirviön kutsu

Conor on 13-vuotias poika, jonka äiti on vakavasti sairas. yöllä hänen luokseen ilmestyy hirviö. se kertoo conorille kolme tarinaa, mutta neljäs tarina on hänen kerrottava itse.

Hirviön kutsu on satu, seikkailu ja hurjan jännittävä tarina. miten conorin ja hänen äitinsä käy?

Saint-Exupéry, Antoine de: Pikku prinssi

Asteroidi B 612 on taivaankappale, jolta on kotoisin yksi maailman tunnetuimmista satuhahmoista: Pikku Prinssi. Viisas ja hellyttävä klassikko.

Simukka, Salla: Sisarla

11-vuotias Aliisa putoaa lumen halki toiseen maailmaan - sisarlaan. Siellä on ihmeellinen puutarha, jossa asuu mitä merkillisimpiä otuksia: tuulikeijuja, unienkutojia, kyselijäkukkia. Aliisa kohtaa myös Merin ja hän vihdoinkin saa parhaan ystävän. Aliisan oma maailma on kuitenkin vaarassa tuhoutua.

Sisarla on seikkailu ja satumainen tarina ystävyydestä.

Tolonen, Tuutikki: Mörkövahti, Mörköreitti, Mörköviesti

Hillan, Kaapon ja Maikin kesäloma alkaa jännittävissä merkeissä. Äiti on voittanut kahden viikon rentoutusloman Lapissa ja siksi ajaksi lapsille tulee kodinhoitaja: mutta ei tavallinen hoitaja - vaan mörkö! Muutkin kaverit ovat saaneet hoitajaksi mörön.

Mörkövahti aloittaa hauskan ja vauhdikkaan sarjan.

Tolonen, Tuutikki: Agnes ja unien avain

Agnes muuttaa äitinsä kanssa Harmalan kylään. Kesä uudessa kodissa ja vieraalla paikkakunnalla osoittautuukin ihan muuksi kuin Agnes oli ajatellut. Hän näkee unia tytöstä, joka piilottaa avaimen vanhan talon puutarhaan. Miten tähän kaikkeen liittyy vanha rasia ja Piiloniemen Rauhalan asukkaat vuosikymmenten takaa? 

Todella mukaansa tempaava tarina. mysteerien ystäville!

Huumoria ja kevyttä 84.2


Brallier, Max: Maailman viimeiset tyypit -sarja

Siitä asti kun hirviökatastrofi tuhosi maailman, 13-vuotias Jack on asunut puumajassaan suojanaan katapultteja ja vallihauta, seuranaan videopelit ja ravintonaan loputon varasto Oreo-keksejä ja Mountain Dew'ta. Jack yhdistää voimansa nörtti-Quintin ja ääliö-Dirkin kanssa. Jack on päättänyt pelastaa ihastuksensa Junen ja maailman - ja olla olematta enää koskaan mikään keskivertokaveri! Pystyykö hän siihen?

Clary, Julian: Me ponnekkaat -sarja

Ponnekkaat ovat aivan tavallinen perhe: he asuvat kivassa talossa, käyvät koulussa ja töissä - ja he tykkäävät kunnon nauruista. Yksi pieni ero heissä on: he ovat hyeenoja. 

Tähän asti Ponnekkaat ovat onnistuneet pitämään salaisuutensa. Mutta heidän omituinen naapurinsa alkaa epäillä jotakin, ja Ponnekkaat ovat vaarassa paljastua. Ja mitä kaikki sitten sanovat?

Hallava, Anna: Sammakkoprinsessa, Operaatio huulituli

14-vuotias Ofelia haluaa ensisuudelman. Se osoittautuukin vaikeaksi, sillä paljastuu että hän on keiju. Hän voi suudella vain yhtä poikaa maailmassa. Muut muuttuvat sammakoiksi.

Hulvattoman hauskaa ja viihdyttävää!

Ikonen, Markus: Jasu-sarja

Jasu on koheltajien mestari. Hänelle ja hänen kavereilleen sattuu ja tapahtuu aina jotakin. 

Sarjan ensimmäisessä osassa Jasu yrittää kavereidensa kanssa hankkia tyttöystävän. Miten käy Jasulle, joka aina onnistuu sotkemaan kaikki asiat?

Pichon, Liz: Tom Gates -kirjat

Tom Gates on selitysten mestari, taitava piirustelija, pilapiirtäjä ja kirjoittaja.Tomin mahtavasta töherrysten ja raapustusten täyttämästä päiväkirjasta löytyy rutkasti hassuja ja sekopäisiä juttuja, jotka saavat lukijan voihkimaan naurusta.

Rodkey, Geoff: Tapperin kaksoset -kirjat

12-vuotiaiden kaksosten Reesen ja Claudian keskinäiset tölväisyt eskaloituvat sisarusten väliseksi sodaksi, jossa ei keinoja kaihdeta! Tapperin perheen kaksosten pilailusota saa alkunsa siitä, kun Reese epäilee Claudian syöneen aamulla hänen paahtoleipänsä, tai sitten siitä, kun Reese julistaa Claudian kovaan ääneen syypääksi pahanhajuiseen pieruun koulun ruokalassa. Seuraa koston kierre, ja lopulta Claudia päättää sabotoida Reesen nettipelin ja Reese antaa takaisin nolaamalla siskonsa somessa.

Walliams, David: Gangsterimummi; Maailman rikkain poika; Keskiyön jengi

Keskiyön jengissä Tom saa krikettipallosta päähänsä ja joutuu Lordi Funtin sairaalan lastenosastolle. Sairaalan henkilökunta on todella outoa ja ruuassa ei ole kehumista. Tom kuitenkin ystävystyy muiden potilaiden kanssa ja pääsee Keskiyön jengiin. Joka yö osa lapsista lähtee osastolta salaisille reissuille.

Walliamsin kirjat ovat superhauskoja, koskettavia, täynnä vauhdikkaita juonenkäänteitä ja hullua huumoria.

Seikkailua ja jännitystä 84.2


Hai, Magdalena: Haiseva käsi; Kuolleiden kirja

Kemianopettajan käsi haisee päivä päivältä pahemmalta. Pikajunaan 214 nousee mummolaan matkustavien Irinan ja Toivon lisäksi laiha nainen, jolla on hyönteismäiset silmälasit. Tivolin onnenonginnasta voitettu nukke ei taida olla ihan tavallinen...

Karmeita ja kauheita tarinoita jännityksen ystäville.

Holopainen, Anu: IIK!-sarja

Metsälammion hirviö: Kesäloma mummin ja ukin luona mökillä. Mikä voisi mennä pieleen? Saku, Sussa ja Siiri lähtevät loman viettoon, mutta luvassa ei ole leppoisaa oleskelua luonnon helmassa. Saku näkee pelottavan olennon lammella. Se ei ole mikään tunnistettava eläin tai ihminen. Mitä ihmettä kesämökillä oikein tapahtuu?

IIK!-sarja sopii kaikille, jotka pitävät jännityksestä ja kauhusta. Ensimmäisessä kirjassa Saku löytää kauhukännykän ja toisessa osassa ollaan vampyyrijahdissa.

Horst, Jørn Lier: CLUE-sarja

CLUE-sarja koukuttaa perinteisten salapoliisitarinoiden ystäviä.

Vedenalainen arvoitus -kirjassa CLUE-ryhmän kotikaupungissa kuvataan rikoselokuvaa. Pensionaatti Helmessä pyörii näyttelijöitä ja kuvaajia. CLUE huomaa kuitenkin, että jotkut vieraat välttelevät kameroita. Myös meri kätkee salaisuuksia.

Huhtala, Jussi: Paarmamies

Kuudennen luokan juuri päättänyt Pekka lähtee äitinsä kanssa mökille ja joutuu suureen seikkailuun. Radioaktiivisen paarman purema antaa hänelle yliluonnolliset voimat, joista onkin hyötyä mökin lähistölle kätketyn aarteen etsinnässä. Mutta miten tarinaan liittyvät edellisenä talvena kuollut isoisä ja geokätköjä etsivä Maarit?

Paarmamies on perinteinen lasten ja nuorten seikkailutarina, jossa on mukana supersankariseikkailun aineksia.

Kallioniemi, Tuula: Pako

Matilda soutaa ukkosta pakoon syrjäiseen saareen. Alarikiksi esittäytyvä mies pyytää hänet luokseen sadetta pitämään. Pian Matilda huomaa olevansa vankina talossa, jossa on lukkojen takana toinenkin tyttö, Carita. Matilda onnistuu taivuttelemaan säikyn Caritan pakenemaan kanssaan. Alarik pääsee heidän jäljilleen.

Kolu, Siri: Villitalo

Tomtomin isä pääsee talonmieheksi mysteerimiljonääri van Böökin omistamaan vanhaan hienoon huvilaan. Rapinalinna on vielä paljon ihmeellisempi kuin Tomtom on osannut odottaa - perheen muuttoa seuraavana yönä se lähtee kaikkien asukkaiden yllätykseksi liikkeelle.

Villitalo aloittaa uuden sarjan, jossa on seikkailuja ja salaisuuksia.

Liitsala, Hilkka: Kajo, Kuunvalo ja Kolmikolkka

Kajo asuu orpokodissa, jossa on todella tiukka kuri. Elämä on muutenkin niin tylsää, että olisi parempi, jos merirosvot sieppaisivat hänet. Eräänä päivänä hänen toiveensa toteutuu. Merirosvot Arrrja ja Riki nappaavat hänet ja vievät merirosvolaivaan, Merenkiitäjään. Kajosta kuoriutuu lupaava laivatyttö. Hän saa myös vihiä alkuperästään. Keitä mahtavat olla hänen vanhempansa?

Ohlsson, Kristina: Lasilapset-sarja

Lasilapset aloittaa jännittävän trilogian. Billie muuttaa äitinsä kanssa uuteen kotiin. Talossa alkaa tapahtua outoja asioita ja Billie alkaa selvittää talon historiaa ystäviensä kanssa. Mitä enemmän he saavat selville, sitä enemmän Billiestä tuntuu, että talosta on muutettava pois. Ennenkuin jotakin todella kamalaa tapahtuu..

Näitä kirjoja lukee ahmimalla!

Ohlsson, Kristina: Zombikuume

Outo muukalainen ilmaantuu Eldsalaan keskellä yötä. Näin hiostavaa kesää 12-vuotias Herbert ei muista kokeneensa, ampiaisia pörrää joka paikassa. Sitten ihmisiä alkaa sairastua erikoisesti. Herbertillä ja Sallylla on pahoja aavistuksia. Yhdessä he hakeutuvat salaiseen piilopaikkaansa, jossa he ovat turvassa niin eläviltä kuin kuolleiltakin. Vai ovatko?

Parvela, Timo ja Sortland, Bjørn: Kepler62-sarja

13-vuotias Ari pitää huolta sairaasta veljestään Jonista. He elävät maailmassa, jossa luonnonvarat ovat huvenneet dramaattisesti. Vapaa-aikansa veljekset viettävät uuden Kepler-pelin parissa, joka on kaikkien huulilla, ja pääsevät niiden harvojen joukkoon, jotka ovat pelanneet sen läpi. Kukaan ei tiedä mitä pelin viimeisen tason loppuun suorittaneille tapahtuu, mutta siitä kulkee villejä huhuja. Kyseessä ei ehkä olekaan pelkkä peli, vaan kutsu. Mutta kuka on kutsuja ja minne se heidät vie?

Peltola, Jari: Anton ja kadonneet koirat

Anton asuu Terveystassu-nimisessä hoitolassa, sillä hän on eläinlääkärin kissa. Isäntänsä työn kautta Anton tuntee kaikki Mäntylän lemmikit, ja kun koiria (joista Anton kissana ei nyt niin hirveästi perusta) alkaa kadota, on mysteeri kerrassaan pakko selvittää. Kun Anton kumppaneineen ryhtyy tutkimaan kylän outoja tapahtumia, he päätyvät synkän salaliiton jäljille.

Rubin, Sarah: Alice koodaa ja ratkoo -sarja

Matematiikkanero Alice Jones on jo ratkaissut muutaman mysteerin. Mutta kun tiedemies katoaa lukitusta huoneesta, hänellä on käsissään tavallista vaikeampi tapaus.Tohtori Learner kehitteli parhaillaan näkymättömyyspukua. Onko mahdollista, että hän todella onnistui keksimään sellaisen? Vai onko kyse jostain paljon vaarallisemmasta? Peloton Alice ei luovuta ennen kuin saa selville totuuden.

Perinteisten salapoliisitarinoiden ystäville!

Verne, Jules: Maailman ympäri 80 päivässä

Klassikkoromaani kertoo lontoolaisesta Phileas Foggista, joka matkustaa maailman ympäri vedonlyönnin tuloksena 80 päivässä. Matka kulkee hurjien seikkailujen siivittämänä Suezilta Intian, Hong Kongin, Japanin ja Yhdysvaltojen kautta takaisin Brittein saarille. Moninaisten kommellusten jälkeen Fogg lopulta voittaa vedon ja pääsee perille Lontooseen pienimmässä mahdollisessa laskennallisessa ajassa eli 80 päivässä.

Widmark, Martin: Ruusun salaisuus

On vuosi 1918, ja Stefan ja hänen isänsä viettävät joulua ensimmäistä kertaa kahden kesken. Äidin poismeno on jättänyt monia kysymyksiä, joihin Stefanin on löydettävä vastaus. Hän lukee salaa kirjeen, jonka äiti on kirjoittanut juuri ennen kuolemaansa. Kirjeen lopussa on kuva ruususta, jonka terälehdillä kiemurtelee pienen pieniä kirjaimia. Äidin arvoituksellinen viesti johdattaa Stefanin ulos talvisen Tukholman kaduille etsimään uusia vihjeitä.

Black, Holly & Clare, Cassandra: Magisterium-sarja

Monet lapset ovat haaveilleet taikageenistä, kyvystä joka avaisi heille Magisteriumin ovet. Mutta ei Callum Hunt. Koko Callumin lapsuuden ajan hänen isänsä on kehottanut poikaansa pysyttelemään erossa taikuudesta. Niinpä Magisteriumin pääsykokeeseen osallistuessaan hänen on töpättävä. Rautakoe on vain alku, todellinen testi on vasta edessä..

Collins, Suzanne: Alismaan tarinat -sarja

Kun 11-vuotias Gregor ryömii pikkusiskonsa perässä pyykkituvan ilmanvaihtoaukkoon, hän päätyy New Yorkin alla sijaitsevaan hämärään Alismaahan. Sen ihmisasukkaat elävät rinnan jättimäisten torakoiden, lepakoiden, hämähäkkien ja rottien kanssa.

Ylismaalaista pelastajaa on silti jo kaivattu, sillä kuningatar Luxan valtakunta on ajautumassa sotaan julmaa rottakuningasta vastaan. Vastahakoisesti Gregor suostuu ennustuksen lupaaman soturin rooliin - vaarallinen seikkailu voi olla ainoa keino päästä takaisin kotiin.

Dahlgren, Helena: Sielunratsastajat-sarja

Lisa saapuu lumotulle Jorvikin hevossaarelle. Uudet ystävät ja salaperäiset tähtihevoset avaavat Lisalle uuden, kiehtovan maailman, jossa hänellä on suuri vastuu: Lisa on yksi neljästä sielunratsastajasta, joiden on puolustettava hevosten saarta pahalta magialta.

Kirjasarja perustuu suosittuun star stable -peliin.

Gaiman, Neil: Coraline varjojen talossa

Coraline muuttaa vanhempiensa kanssa uuteen kotiin. Hän löytää omituisen oven. Sen takana on toinen maailma, joka muistuttaa hänen omaa kotiaan ja siellä asuvat ihmiset muistuttavat hänen omia vanhempiaan ja naapureitaan. Jotakin on todella pahasti pielessä ja Coralinen on käytettävä kaikki keinonsa ja rohkeutensa, jotta hän pääsee takaisin kotiin ja saa pelastettua vanhempansa.

Aidosti jännittävä tarina!

Hunter, Erin: Soturikissat-sarja

Sukupolvien ajan neljä villikissojen klaania on jakanut metsän soturiesi-isiensä asettamien lakien mukaisesti.

Villiin luontoon aloittaa Soturikissat-sarjan.

Hurme, Vuokko: Huimaa-sarja

Kiepaus aloittaa jännittävän trilogian. maailma on kääntynyt nurin päin mullistuksessa, jota kutsutaan kiepaukseksi. Siellä missä ennen oli taivas, oli nyt maa, ja missä piti olla maata jalkojen alla, olikin vain huikaiseva pudotus tyhjyyteen. Lenna elää perheensä kanssa tässä ylösalaisessa maailmassa. Kun puhdas vesi alkaa loppua, heidän täytyy uskaltautua tuntemattomaan seikkailuun.

L'engle, Madeleine: Hyppy ajassa

Meg Murry ja hänen pikkuveljensä Charles Wallace nauttivat äitinsä kanssa yöpalaa myrsky-yönä, kun outo muukalainen ilmaantuu heidän ovelleen. Nainen sanoo eksyneensä reitiltään ja kertoo ohimennen, että tesserakti - eli hyppy ajassa - on muuten täyttä totta. Ja juuri aikamatkustusta Megin fyysikkoisä tutki, kun hän katosi salaperäisesti...Meg, Charles Wallace ja heidän ystävänsä Calvin huomaavat pian sinkoutuneensa ajan ja avaruuden syövereihin. Onnistuvatko he päihittämään pahuuden väkevät voimat ja löytämään kadonneen isän?

Martin, George R.R.: Jäälohikäärme

Legendojen mystinen jäälohikäärme herätti pelkoa, sillä kukaan ei ollut milloinkaan kesyttänyt sellaista. Yli lentävä jäälohikäärme jätti jälkeensä lohduttoman kylmän ja jäisen maan. Mutta Adaraa ei pelottanut - hän oli talvilapsi, syntynyt ankarimpien kenenkään muistamien pakkasten aikaan.

Adara ei muistanut ensimmäistä kertaa, jolloin oli nähnyt jäälohikäärmeen. Neljäntenä ikävuonnaan hän kosketti sitä, viidentenä hän ratsasti ensimmäistä kertaa sen leveässä, jäisessä selässä. Ja sitten Adaran seitsemäntenä ikävuotena, eräänä tyynenä kesäpäivänä, pohjoisen tuliset lohikäärmeet pyyhälsivät hänen rauhalliselle kotitilalleen...

Peltoniemi, Sari: Täältä minä karkaan

Miltä tuntuisi kokea sota ja menettää vanhempansa? Elää orpokodissa ja nähdä nälkää? Raataa joka päivä ja pelätä rangaistuksia, joita saa pienimmistäkin virheistä? Leopoldalla oli mukava koti ja kivat vanhemmat. Jouduttuaan Aamuruskon lastenkotiin, hänen maailmansa muuttui täysin. Aamuruskoon ei voi jäädä; sieltä on paettava. Leopolda alkaa suunnitella pakoa kamalan Agatha-tädin hoivista.

Tämä kirja ei ole kovin iloinen, mutta siinä on toivoa. Pakotarinoista, seikkailuista ja synkistä sävyistä pitäville.

Riordan, Rick: Percy Jackson -sarja

Mitä jos kuulisit olevasi Olympoksen jumalan puoliverinen jälkeläinen? Percy Jacksonin elämästä on leikki kaukana, kun antiikin jumalat, sankarit ja hirviöt muuttuvat todeksi. Hän saa kannoilleen Kreikan mytologian pelottavimman hirviön ja päätyy Puoliveristen leirille, jossa häntä odottaa suuri tehtävä. Percyllä on kymmenen päivää aikaa etsiä ylijumala Zeuksen mestarisalama ja estää ihmiskunnan tuhoisin sota.

Rowling, J.K.: Harry Potter -sarja

Harry Potter on mielestään ihan tavallinen poika. 11-vuotispäivänään hän saa tietää olevansa velho, joka on kutsuttu tylypahkaan noitien ja velhojen kouluun. Tylypahkassa Harry opiskelee taikuuden alkeita, kuten muodonmuutoksia, taikajuomien tekoa, loitsuja ja suojautumista pimeyden voimilta. Koulunkäynti on hauskaa, mutta henkeäsalpaavan jännittäväksi se muuttuu, kun Harry ryhtyy ratkomaan kiehtovaa arvoitusta ystäviensä Ron Wesleyn ja Hermione Grangerin kanssa.

Tolkien, J.R.R.: Hobitti, eli, sinne ja takaisin

Kolossa maan sisällä asuu huolettomista elonpäivistään nautiskeleva hobitti nimeltä Bilbo Reppuli. Mutta kun velho Gandalf valitsee Bilbon mukaansa retkelle "sinne ja takaisin", edessä onkin lähtö vaarallisille poluille: takaisin pitäisi saada lohikäärme Smaugin ammoin varastama kääpiöiden aarre. Vaikka vaaroja matkalla riittää, haasteiden keskellä pienestä ja pelokkaasta mutta tavattoman sinnikkäästä hobitista kasvaa todellinen sankari.

Townsend, Jessica: Nevermoor-sarja

Morrigan Korppi on syntynyt kirottuna. Hänen on määrä kuolla yhdentenätoista syntymäpäivänään, mutta merkillinen mies, Jupiter Pohjoinen, kiidättää hänet taianomaiseen kaupunkiin nimeltä Nevermoor. Jupiter on valinnut Morriganin osallistumaan kokeeseen, jossa sadat lapset pyrkivät Nevermooria hallitsevan taikajärjestön jäseniksi. Toisin kuin kilpailijansa, Morrigan ei kuitenkaan löydä itsestään erityiskykyä. Hänen on keksittävä keino läpäistä koe - tai palattava kohtaamaan kohtalonsa.

Koukuttava sarja fantasian ystäville!

Nuoren elämää 84.2


Benjamin, Ali: Mitä sain tietää meduusoista

Kun Suzyn paras ystävä hukkuu, Suzy alkaa selvittää syytä: tappoivatko meduusat Frannyn? Suzy on aina tiennyt asioita, joita muut hänen ikäisensä eivät tiedä. Hän tietää, että jotkut sydämet lyövät vain 412 miljoonaa kertaa, mikä voi kuulostaa paljolta. Totuus on, että lyönnit riittävät juuri ja juuri 12 vuoteen. Mutta sitä hän ei ymmärrä, miksi hänen ystävänsä Frannyn elämä päättyi niin äkkiä... 

Upea tarina surusta, ystävyydestä ja tiedonjanosta.

Henna Helmi: Miisa-sarja

Miisan kaksoisaxel aloittaa miisa-sarjan, joka kertoo taitoluistelun maailmasta. Miisalta sujuvat jo muut kaksoishypyt, mutta vaikein, kaksoisaxel, ei ota onnistuakseen. Hyppy pitäisi oppia, jotta voisi edes haaveilla Suomen mestaruudesta. Miisasta tuntuu siltä, että kaikki muut ovat parempia ja samoin tuntuu ajattelevan valmentaja. Edes paras ystävä ei tunnu ymmärtävän Miisaa, vanhemmista puhumattakaan.

Kallioniemi, Tuula: Risteys, Verkot, Villi viikko

Risteys: Mitä tapahtuu, kun 13-vuotias kulmakunnan kovis saa kuoleman kynnyksellä mahdollisuuden parantaa tapansa? Voiko enkeliksi ryhtyä? Mika on tunnetusti aina pahanteossa. Hän ei anna vanhemmilleen anteeksi, että on saanut vasta hiljakkoin sattumalta tietää olevansa adoptoitu. Kun Mika rysähtää skootterilla pakettiauton kylkeen, hän on kuulevinaan äänen, joka pyytää valitsemaan. Ja Mika valitsee.

Onkeli, Kreetta: Poika joka menetti muistinsa; Kesä autokorjaamon yläkerrassa

Arto herää puistosta ja tajuaa, että ei muista mitään. Hän ei muista kuka on eikä missä koti on. Taskussa on vain lappu: "Arto, tule viideksi kotiin. Jälkiruuaksi mansikkajäätelöä! Halit, äiti." Missä äiti on ja mitä oikein on tapahtunut, sitä Arto ei muista. Arto suuntaa kulkunsa kohti kaupungin keskustaa löytääkseen jotain tunnistettavaa. Hän törmää ikäiseensä poikaan Kimoon, jonka mukaan hän lyöttäytyy. Kimon matkassa Arto tutustuu erilaisiin poikiin, aikuisiin, koteihin ja Helsingin kaupunginosiin. Hän joutuu pinteeseen, mutta selviää.

Kesä autokorjaamon yläkerrassa on jatkoa kirjalle Poika joka menetti muistinsa.

Palacio, R.J.: Ihme

August Pullmanin kasvot ovat pahasti epämuodostuneet. Kotikoulua tähän mennessä käynyt Auggie on nyt aloittamassa viidennen luokan oikeassa koulussa. Se kiehtoo ja pelottaa. Hän on ihan tavallinen nuori epätavallisten kasvojensa takana, mutta saako Auggie uudet koulukaverinsa uskomaan sen? 

Ihme on hauska, rohkaiseva ja koskettava romaani, jota on vaikea päästää käsistään.

Tanskanen, Tiina: Hevostyttö Iitu -sarja

Talttumattomassa talismaanissa on eläinrakkautta ja aitoa tallielämää! Iitun kilpaurahaaveet menevät uusiksi, kun isä ostaa ainokaiselleen oman hevosen, Talismaanin. Kouluttamaton suomenhevosravuri saa temppuilullaan Iitun ja hänen sydänystävänsä Aadan välit rakoilemaan. Kaiken kukkuraksi tallin pahanilmanlintu Ella onnistuu juonittelullaan rikkomaan tyttöjen välit. Tallipoika Manu valaa kuitenkin Iituun uskoa. Yhdessä he koulisivat Talismaanista kilparatsun ja näyttäisivät epäilijöille, mihin kaikkeen se pystyy!

Historian havinaa 84.2


Frantz, Eva: Osasto 23

Autiolla maaseudulla, Vadelmarinteen keuhkoparantolassa, hoidetaan köyhiä kaupunkilaislapsia. Raikkaan ulkoilman uskotaan olevan hyödyksi yskiville lapsille. Salaperäinen potilas Ruben auttaa Stinaa sopeutumaan, ja yhdessä he vaeltavat öisin parantolan tyhjillä käytävillä. Ruben kertoo myös oudosta tulipalosta itäsiivessä. Stina havaitsee, että osastolla on käynnissä jotakin merkillistä - lääkärien käytös alkaa kummastuttaa. Pian Stina ymmärtää, että hän on itsekin suuressa vaarassa.

Kohonen, Laila: Miehuuskoe 1917

Millaista oli elää suomessa juuri ennen itsenäistymistä? Syksy 1917 Savonlinnassa. Venäläiset sotilaat mellastavat ja isommat pojat organisoivat mielenilmauksia. Perheistä katoaa nuoria miehiä retkille, joista ei saa puhua. Kun ihmisiä aletaan vangita kaduilta, 12-vuotias Vilho kavereineen alkaa viedä viestejä kiinni otettujen kaupunkilaisten omaisille. Pian hän on venäläisten silmissä vakooja.

Kress, Adrienne: Löytöretkeilijät-sarja

Kätketty ovi aloittaa trilogian: Sebastianin maailma menee mullin mallin, kun hän törmää pimeällä kujalla sijaitsevaan outoon kerhoon, jossa kokoontuvat aikamme suurimmat seikkailijat ja tutkimusmatkailijat. Sebastian palkataan apupojaksi kerhoon, ja hän oppii, että jos haluaa jännitystä elämäänsä, pitää myös niskuroida ja ottaa riskejä. Kerhon historiaan liittyy kuitenkin synkeitä salaisuuksia, ja eräät tahot ovat valmiit tekemään mitä tahansa selvittääkseen ne. Kun tyttö nimeltä Evie tupsahtaa Sebastianin elämään, alkaa armoton takaa-ajo...

Lipasti, Roope: Viikinkitrilogia

Vilja asuu meren äärellä, suojatulla Linnavuorella, aikana jolloin viikingit vielä kyntivät maailman meriä. Kylään hyökkäävät viikingit jättävät jälkeensä haavoittuneen pojan, jonka Vilja ja hänen ystävänsä Pekko pelastavat. Egil on vihollinen, mutta voiko hän silti olla myös ystävä?

Mikkanen, Raili: Kunhan ei nukkuvaa puolikuollutta elämää

Elli on yksi minna canthin seitsemästä lapsesta. vuonna 188o perhe on muuttamassa kuopioon isän äkillisesti kuoltua. Millaista on kasvaa tunnetun näytelmäkirjailjan, tasa-arvon puolesta taistelijan ja maan ensimmäisen naistoimittajan tyttärenä? Ei ainakaan tylsää!

Montgomery, L.M.: Annan nuoruusvuodet

Anna-sarjan ensimmäisessä romaanissa Anna Shirley tulee lastenkodista Vihervaaraan Marilla ja Matthew Cuthbertin kasvatiksi. Tunteellinen ja vilkas punatukka ei aina sovi perinteisten teekutsujen hillittyyn ilmapiiriin, mutta koulussa Anna päihittää jopa paikkakunnan nuoren älykön Gilbert Blythen. Ystävänsä Diana Barryn kanssa Anna perustaa tyttöjen kirjallisen klubin.

Anna-sarja on yksi maailman rakastetuimmista nuortenkirjaklassikoista.

Rossi, Nemo: Arkeomysteeri-sarja

Kaius ja Leo asuvat italiassa. he näkevät peltikolarin, joka on sinänsä harmiton, mutta pakettiauton lastina olevien laatikoiden oudot kirjainsymbolit herättävät heidän huomion. Kaiuksen hakkerisisar Silva saa selville, että kirjainyhdistelmä IRPI viittaa paitsi arkeologisiin aarteisiin myös Apollo-jumalan muinaisiin palvelijoihin. Kaius tonkii lisätietoa mystisestä susipapistosta, ja suoraa toimintaa kannattava Leo luotsaa kolmikon hämärämiesten salaisille kaivauksille vuoristoon. Nuorten uteliaisuus johdattaa lopulta vuosituhansia vanhan salaisuuden jäljille.

Runoja 82.2


Runoja eläimistä

Eliot, T.S.: Kissojen kielen kompasanakirja

Itkonen, Jukka: Tukaani puussa

Sandelin, Annika: Jos olisin sammakko: runoja

Mörö, Mari: Tuhannenkymmentä perhosta

Pelliccioni, Sanna: Haikuja räjähtäville sydämille

Nuoruuden pakahduttavaa voimaa, herkkyyttä, pelkoa ja haaveita.

Marttinen, Tittamari: Pastapolkka ja mangotango

Laaksonen, Heli: Aapine

Klingenberg, Malin: Pierun elämää

Tammi, Jari: Kakkikirja

Paukkuvia lastenrunoja ja haisevia eläinrunoja. Mikä on hauskempaa kuin kaikkien tuntema ja hyljeksimä pieru?

Sarjakuvia ja kuvaromaaneja 84.2 ja 85.32


Blabey, Aaron: Hurja jengi -sarja

Herra susi, herra hai, herra käärme ja herra piraija ovat pahiksia. siitä huolimatta he haluavat olla sankareita. miten heidän käy? Voiko heistä tulla hyviä jätkiä? 

Hauskaa sähellystä ja paljon vauhtia!

Griffiths, Andy: Maailman paras puumaja-sarja

Andy ja Terry asuvat maailman parhaassa puumajassa ja kirjoittavat siitä kirjaa. Majassa on 13 kerrosta ja se kasvaa sitä mukaa, kun kaverukset saavat uusia ideoita. Tässä majassa voi tapahtua ihan mitä tahansa, sillä sen uima-allas on täynnä tappajahaita, yläkerrassa on limsalähde ja maanalaisessa labrassa voi kehitellä vaikkapa jättiläisbanaanin. 

Älyvapaan huumorin ystäville!

Hergé: Tintti-sarjakuvat

legendaarinen lehtimies seikkailee ympäri maailmaa apureinaan uskollinen koira milou, kapteeni haddock ja professori tuhatkauno.

Kallio, Pauli: Kalle, pallo ja sello

Kalle on alakouluikäinen poika, joka pelaa jalkapalloa ja soittaa selloa yhtäläisellä innolla. Harrastusten yhteensovittaminen aiheuttaa kommelluksia ja ongelmiakin, ja lahjakkaaseen poikaan kohdistuu paineita keskittyä jompaankumpaan.

Kinney, Jeff: Neropatin päiväkirja -sarja

gregg heffley pitää päiväkirjaa. Elämä yläkoulussa ei ole helppoa. koulun käytävillä Gregin kaltaiset ruipelot joutuvat mennen tullen väistelemään ilkeitä gorilloja, jotka ajavat partansa kaksi kertaa päivässä.

Kinney, Jeff: Maailman parhaan kaverin päiväkirja; Maailman parhaan kaverin seikkailu

Rowley Jefferson pitää päiväkirjaa niin kuin Greg Heffley. Maailman parhaan kaverin päiväkirja kertoo myös paljon Gregistä, koska hän on Rowleyn paras kaveri.