Selkokirjavinkkejä lapsille

Kaunoa

Hurja automatka

Isä ja lapset lähtevät mummolaan. Matkalla kaikki menee pieleen. Kuka uskaltaa kertoa äidille?

 

Kauhea telttaretki

 

Mäkisen perhe lähtee telttaretkelle, mutta he eivät ole metsässä yksin. Kuka viheltää yöllä pimeässä?

 

Salainen ihailija

 

Tiia saa kortin salaiselta ihailijalta.

Se on varmaan joku tuttu. Tiian täytyy ratkaista arvoitus iltaan mennessä.

 

Sanna ja varas

 

Sanna näkee ryöstön. Kuka varas on?

Mitä hän salailee?


Kiepaus

 

Kardum on kaupunki maailmassa, joka on kääntynyt ylösalaisin. Rakennukset ja puut roikkuvat alaspäin, ja ihmiset kulkevat talosta taloon vaijereita pitkin. 

Elämä Kardumissa on jännittävää ja joskus vaarallistakin, sillä joskus ihmiset putoavat taivaalle ja katoavat.Kiepaus on tarina Lennan, Rouskun ja Jaanin viimeisestä kesästä Kardumissa. He elävät aivan tavallista elämää, kunnes vesi alkaa loppua ja tutut rakennukset sortuvat. Missä olisi parempi paikka elää?

Kiepaus on Vuokko Hurmeen Huimaa-trilogian ensimmäinen osa.

 

Masi Tulppa: pääsy kielletty!

 

Masilla on täydellinen suunnitelma kesälomalle:pelaa Samu Raita, piirrä Hukkajätkä-sarjista, katso Bittiritaria. Mutta suunnitelma menee pieleen, kun isä ja äiti palkkaavat Masille lastenhoitajan. Saako Masi pelastettua kesälomansa?


Toivottavasti huomenna sataa

 

Leo on ensimmäistä kertaa elämässään maalla. Hänen äitinsä on vuokrannut sieltä kesäksi mökin. Edellisinä kesinä Leo oli joutunut olemaan hoidettavana sairaalassa. Se oli ikävää aikaa. Mutta maalla on melkein yhtä ikävää. Leon mielestä maalla ei ole mitään tekemistä. Siellä voi vain käydä uimassa ja ajaa polkupyörällä. Juuri niitä kahta asiaa Leo ei osaa! Ne taidot ovat jääneet sairastelun takia oppimatta. Eräänä päivänä mökille saapuu naapurin Ella. Hän pyytää Leoa mukaansa pyöräretkelle. Miten kaupunkilaispoika selittää tytölle, ettei osaa uida eikä pyöräillä?

 

Käppänät

 

Käppänät on tarina 10-vuotiaasta Venlasta, sekä hänen koiristaan Milosta ja Missystä. Koulussa Venla on aika yksinäinen. Häntä kiusataan lukemisesta, joka on vielä hidasta.  

Venla aloittaa Milo-koiran kanssa uuden harrastuksen ja sitä kautta rohkaistuu esiintymään luokan edessä. Missy-koira taas tuo Venlalle varmuutta lukemiseen. Näin heistä tulee hyvä pari ilahduttamaan vanhuksia.Pienten koirien avulla avautuu myös mahdollisuus ystävyyteen.


Klassikoita

Kaislikossa suhisee

 

Pieni maamyyrä lähtee unohtumattomalle seikkailulle joen rantaan ja löytää monta uutta ystävää. Kenneth Grahamen Kaislikossa suhisee on rakastettu klassikko, joka ilahduttaa niin lapsia kuin aikuisiakin.

 

Liisa ihmemaassa

 

Utelias ja rohkea Liisa kohtaa valkoisen jäniksen, joka johdattaa hänet todella erikoiseen maailmaan.

 

Pikku prinssi

 

Aavikolle pakkolaskun tehnyt lentäjä kohtaa pienen prinssin, joka tekee syvällisiä ja koskettavia havaintoja ihmisistä. Antoine de Saint-Exuperyn Pikku prinssi on lastenkirjallisuuden merkkiteos, jota koristaa tekijän herkkä kuvitus.

 

Muumipeikko ja näkymätön lapsi

 

Muumiperhe saa vieraakseen Ninnin, joka on muuttunut näkymättömäksi. Viisaan Muumimamman ansiosta Ninni tulee vähitellen taas näkyväksi. 

Muita kirjan tarinoita ovat Kevätlaulu, Maailman viimeinen lohikäärme, Hattivattien salaisuus ja Joulu. Kirjassa on Tove Janssonin alkuperäiskuvitus.

 

Muumipeikko ja pystötähti

 

Muumipeikko ja taikurinhattu

 

Muumipeikko ystävineen löytää salaperäisen Taikurin hatun. Se saa aikaan outoja asioita. Muumiperhe seikkailee hattivattien saarella ja kohtaa myös kauhean Mörön. Kaikki päättyy suureen juhlaan, johon mahtava Taikurikin saapuu.

 

Vaarallinen juhannus

 

Suuri tulva peittää koko Muumilaakson. Onneksi muumit löytävät kelluvan talon, johon he voivat mennä tulvaa pakoon. Mutta kelluva talo ei ole mikään tavallinen talo, eikä juhannuksesta tule tavallinen juhannus…

 

Satuja

Maukka ja Väykkä

 

Maukka on kissa ja Väykkä on koira. Ne asuvat taivaansinisessä talossa mäen päällä. Mitä seuraa, kun kaksi hyvin erilaista asuu yhdessä? Tunteet ovat suuria. Riidoilta ei voi välttyä, mutta ystävyys on kestävää. Maukka ja Väykkä vetoavat kaikenikäisiin lukijoihin.

 

Heinähattu ja Vilttitossu ja ärhäkkä koululainen

 

Heinähatun luokka pääsee onkiretkelle. Vilttitossua harmittaa. Vilttitossu päättää huijata Heinähattua.Hän pyytää naapurin neitiä opettamaan kirjoittamista. ”Kirjoita, että onkiretki peruutettu”, Vilttitossu ehdottaa. Heinähattu löytää viestin postilaatikosta. Hän ajattelee, että opettaja on sairaana ja jää kotiin. Mitä sitten tapahtuukaan?

 

Tietoa

Mitä jääkarhu sanoi pingviinille

 

Jääkarhuilla ja pingviineillä on sama huoli, niiden elämä käy vaikeammaksi kun ilmasto lämpenee. Mitä ilmastonmuutos on ja miten se vaikuttaa meidän kaikkien elämään? Kirja vastaa kysymyksiin tarinan kautta ja auttaa meitä toimimaan ilmaston hyväksi.

 

Pipunan ikioma napa

 

Kesäkerhossa uusi ystävä halaa heti alkajaisiksi. Nöpöä alkaa itkettää. Se kävi liian äkkiä! Nöpö haluaa ensin tutustua ja vasta sitten halata. Kesän aikana ystävykset oppivat nimeämään kehon osia ja hoilaamaan: ”Pää, olkapää, peppu, polvet, varpaat...” 

He tietävät, että uimapuvun alla on aivan erityiset omat paikat, ja uimapukusääntöä rikkovalle voi sanoa topakasti EI! Innokkaan Zorro-koirankin voi päästää lähelle vain jos itse haluaa.