Tuusulalaisten lasten ja nuorten huoltajien tyytyväisyys on kasvanut

26.05.2015

Tuusulan kunnan varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen huoltajakyselyt toteutettiin maalis-huhtikuussa 2015. Sähköiseen kyselyyn vastasivat päiväkotien, perhepäivähoidon ja kerhotoiminnan asiakkaat sekä perusopetuksen oppilaiden huoltajat.

Varhaiskasvatuksen tuloksissa korostuu tyytyväisyys - sähköisen asioinnin toivotaan kehittyvän

Varhaiskasvatuksessa on 1661 asiakasta ja vastauksia saatiin 334. Vastausprosentti jäi edellisvuotta alhaisemmaksi (20 %). Yleisarvosanaksi asteikolla 4-10 tuli 8,73 (vuonna 2014 tulos oli 8,7), joten vastaajien voidaan kokonaisuudessaan todeta olevan erittäin tyytyväisiä varhaiskasvatuspalveluihin. Vanhemmat arvioivat myös perhepäivähoidon varahoidon ja päivystysajan toimintaa asteikolla 4-10. Perhepäivähoidon varahoidon arvosana 8,1 oli erittäin hyvä. Kesäpäivystysajan toiminta sai kokonaisarvosanaksi 7,98.

Kirjallisessa palautteessa päivystysajan järjestelyissä on edelleen kehitettävää, mm. pituus ja henkilöstön vaihtuvuus nostettiin haasteeksi edellisvuosien tapaan. Myös sähköisen asioinnin toivottiin edelleen kehittyvän ja edistyvän.

Lasten mielipiteitä kuunnellaan

Lapset menevät mielellään päivähoitoon. Heistä leikkiminen, kaverit ja varhaiskasvatuksen toiminta ovat mukavia asioita. Negatiivisina asioina lapset mainitsivat kiusatuksi tulemisen tai erimielisyydet kavereiden kanssa. Lapset toivovat päivähoitoon lisää leluja ja enemmän leikkejä, pelejä ja esimerkiksi metsäretkiä.

Kehittämiskohteena jatkuu edelleen lapsen kokeman kiusaamisen ehkäiseminen. Varhaiskasvatuksessa on tehty Kiusaamisen ehkäisyn & puuttumisen -suunnitelma ja henkilöstön kouluttaminen MiniVerso-vertaissovittelumenetelmän käyttöön jatkuu.

Kiinnostus vaihtoehtoisiin varhaiskasvatuspalveluihin on herännyt

Varhaiskasvatuksen kyselyssä kartoitettiin myös vanhempien kiinnostusta vaihtoehtoisten varhaiskasvatuspalveluiden käyttöön. Kiinnostavimmiksi nousivat luonto- ja liikuntaesiopetus, kielikylpy sekä leikkipuistotoiminta. Vaihtoehtoista toimintaa pyritään järjestämään kunnan eri alueille kysynnän mukaan.

Koulujen toiminta tyydyttää perusopetuksen oppilaiden huoltajia

Perusopetuksen huoltajakysely laadittiin perusopetuksen laatukriteereiden pohjalta 1.-9. luokkien oppilaiden huoltajille. Näillä luokkatasoilla on 4960 oppilasta, ja huoltajilta saatiin 1225 vastausta. Huoltajat arvioivat koulun toiminnan laatua asteikolla 1-6. Vastausten keskiarvot vaihtelivat välillä 3,55-5,17. Huoltajilta kysyttiin myös yleisarvosanaa koulun toiminnasta asteikolla 4-10. Yleisarvosanaksi koulut saivat 8,39. Tulosten perusteella huoltajat olivat tyytyväisiä koulun toimintaan.

Tieto- ja viestintätekniikan tuomiin mahdollisuuksiin panostetaan

Parhaimpina puolina huoltajat pitivät sitä, että lapsi käy mielellään koulua, koulun jokapäiväinen toiminta on järjestetty hyvin ja yhteistyö opettajien kanssa sujuu. Huoltajien mukaan oppilailla on myös mahdollisuus saada tarvittaessa tukiopetusta tai muuta tukea. Perusopetuksen kehittämiskohteiksi nousivat viime vuoden tavoin iltapäivä- ja kerhotoiminnan laajentaminen sekä kouluruokailu. Myös oppilaiden opetusjärjestelyihin ja koulunkäynnin tukeen liittyviin asioihin on kiinnitettävä enemmän huomiota. Positiivista on kuitenkin se, että esimerkiksi iltapäiväkerhotoiminta, kouluruokailu, tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön arvio parantuivat edelliseen arviointiin verrattuna. Tieto- ja viestintätekniikan laitteiston ja opetuskäytön lisäämisen tarpeeseen on Tuusula vastannut hankkimalla kouluille tablettitietokoneita sekä kouluttamalla opettajia niiden opetuskäyttöön. TVT-laitteiston hankintoja sekä koulutusta lisätään myös tulevana lukuvuotena.

Tulosten hyödyntäminen

Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen kyselyiden tuloksia esitellään huoltajille tulevan lukuvuoden aikana. Tuloksia analysoidaan tarkasti myös kasvatus- ja sivistystoimessa toimiala-, esimies- ja henkilöstötasolla.

Lue lisää:
Perusopetuksen laadun huoltajakyselyn tulokset
Varhaiskasvatuspalveluiden asiakaskyselyn tulokset

Lisätietoja:
varhaiskasvatuspäällikkö Eila Rapala p. 040 314 3328
opetuspäällikkö Markus Torvinen p. 040 314 3410
etunimi.sukunimi@tuusula.fi

Takaisin