Tuusulan kunnan ensimmäinen aurinkosähkövoimala on tuottanut jo 4 000 kWh sähköä

18.05.2017

Roinilan päiväkodissa on otettu käyttöön Tuusulan kunnan ensimmäinen aurinkosähkövoimala lokakuussa 2016. Voimalan tuottamalla sähköllä voisi ajaa 20 kertaa Suomen halki sähköautolla.

Aurinkosähkövoimalan hankinnan taustalla on Tuusulan kunnan sitoutuminen energiatehokkuuden parantamiseen sekä uusiutuvien energianlähteiden käytön edistämiseen energiatehokkuussopimuksella. Kunta on allekirjoittanut työ- ja elinkeinoministeriön kanssa jo toisen energiatehokkuussopimuksen, joka kattaa kauden 2017-2025.

90 neliötä aurinkopaneelia

Kellokoskelle lokakuussa 2016 valmistuneen Roinilan päiväkodin katolle on asennettu 56 aurinkopaneelia, joiden pinta-ala on noin 90 neliötä. Aurinkopaneelit on asennettu telineille katon suuntaisesti ja kytketty päiväkodin sähköverkkoon. Päiväkodin aulassa on infonäyttö, josta käyttäjät pääsevät tarkastelemaan voimalansa reaaliaikaista tuottoa tuntitasolla.

Aurinkosähkövoimala Roinilan päiväkodin katolla

Aurinkosähkövoimala Roinilan päiväkodin katolla.

Aurinkosähkövoimalan nimellisteho on 14 kWp, mikä vastaa vuositasolla noin 12 000 kWh:n sähkön tuottoa. Tällä määrällä on arvioitu katettavan noin 20 % päiväkodin sähköenergian vuosikulutuksesta, jolloin aurinkosähköä ei ole tarvetta myydä yleiseen sähköverkkoon.

Aurinkosähkön tuotto alkoi varhain keväällä

Pimeän talven aikana aurinkopaneelit eivät tuottaneet kovinkaan paljon sähköä. Myös paneelien päälle satanut lumi esti aurinkosähkön tuoton. Maalikuussa kun aurinko alkoi paistamaan sulattaen lumen paneelien pinnalta, sähkön tuotto on käynnistynyt.

Tähän mennessä Roinilan päiväkodin aurinkosähkövoimala on tuottanut jo 4000 kWh uusiutuvaa sähköä. Tällä energiamäärällä voisi ajaa 20 kertaa Suomen halki sähköautolla tai vaikkapa käyttää 30 tietokonetta yhden vuoden ajan. 

Aurinkosähkövoimalan tuottama sähkö lokakuusta 2016 lähtien.

Aurinkosähkövoimalan tuottama sähkö lokakuusta 2016 lähtien.

Voimaloita tulossa lisää

Roinilan päiväkodin aurinkosähkövoimala ei pääse enää kauan kantamaan kunnan ainoan aurinkosähkövoimalan titteliä. Kesäkuussa Riihikallion koulun katolle nousee 40 kWp:n aurinkosähkövoimala, jonka tuoton odotetaan kattavan 8 % koulun vuosittaisesta sähköenergian kulutuksesta. Tässä voimalassa tulee olemaan 151 aurinkopaneelia.

Kunnan kolmas aurinkosähkövoimala asennetaan vuonna 2018 Kellokosken koulun uudisosan katolle. Kellokosken koulun voimala tulee koostumaan 64 aurinkopaneelista ja sen nimellisteho tulee olemaan 16 kWp.

Lisätietoja: projektipäällikkö Katerina Zaitseva, p. 040 314 2244Takaisin