Tuusula hyppäsi HSL-junaan

09.04.2018

Vuoden alussa Tuusulan kunta liittyi Helsingin seudun liikenne - kuntayhtymään (HSL). Kyseessä on Suomen mittakaavassa valtava toimija miljoonalla kanta-asiakkaallaan. Tuusulalaisistakin matkakortin on hankkinut jo yli 10 000 asukasta.

Vaikka muutos on monella tapaa helpottanut jokapäiväistä matkustamista, ihan yskähtelemättä ei Tuusula ole joukkoliikennejätin kainaloon pyörähtänyt. Kunnan sisällä on monenlaisia käyttäjäryhmiä sekä reittitarpeita, mikä selittää jakaantuneen palautteen.

- Tuusulalaisten kannalta keskeisimmät parannukset HSL-alueeseen liityttäessä ovat olleet pääseminen kiinni yhden lipun systeemiin sekä helppokäyttöiseen reitti- ja aikatauluinformaatioon koko laajalla alueella, summaa liikenneinsinööri Jukka-Matti Laakso Tuusulan kunnasta.

Alkuvuoden keskeinen kritiikki liittyy Etelä-Tuusulasta vaihdotta Helsinkiin pendelöivien vuodenvaihteessa reippaasti nousseeseen lipun hintaan. Hinnat eivät ole kuitenkaan nousseet kaikilla käyttäjäryhmillä. Esimerkiksi Jokelasta matkaa tekevien kustannukset ovat pysyneet samoina ja lasten lipun ikärajan noustessa 16 vuoteen nuorten matkustaminen on tullut edullisemmaksi.

Hintojen ohella kuntalaisia on keskusteluttanut vuoden 2019 syksyllä linjastoon tulevat muutokset. Miten HSL:n puolesta on varmistettu, että tuusulalaisten toiveet ja arjen liiikkumisen tarpeet kuuluvat suunnittelupöydiltä linjaston toteutukseen saakka?

- Alueellisten kuntalaisiltojen lisäksi toteutimme viime syksynä liikkumiskyselyyn, johon kävi vastaamassa jopa 2000 tuusulalaista, kiittelee joukkoliikennesuunnittelija Aleksi Manninen HSL:stä.

Esimerkkinä asukkaiden esittämien toiveiden vaikutuksesta Manninen mainitsee liityntälinjan 641 linjaamisen Tikkurilaan sekä liikennöintiaikojen laajentamisen monissa kunnan osissa. Syksyllä 2019 paranee myös liikkumisen esteettömyys, kun koko liikennöinti hoidetaan matalalattiabusseilla.

Viimeisimmät linjastosuunnitelmat löytyvät joukkoliikenteen suunnittelua Tuusulan ja Kerava osalta käsittelevästä blogissa. Linjastosuunnitelma käsitellään kunnissa sekä HSL:n hallituksessa kuluvan kevään aikana.

Lisätietoja:

HSL:n reittiopas

HSL:n Tuusula -sivusto

Tuusulan ja Keravan linjastosuunnitelmaa käsittelevä blogi

oma2-web

Kuvaaja: Lauri Eriksson

Takaisin