Juha Hurme ja Alexis Stenvall Tuusulassa

27.09.2018

Juha Hurme. Kuva Stefan BremerTaidetta ja tarinoita -luentosarjan seuraavaksi luennoitsijaksi tulee teatterin ja kirjallisuuden monitaitaja Juha Hurme. Hän kertoo Alexis Stenvallin ruotsinkielisestä elämästä torstaina 11.10. klo 18.30 Tuusulan seurakuntakeskuksen auditoriossa. Taideosuudessa laulaja Juha Poikela tulkitsee Aleksis Kiven tuotantoa.

Tuusulassa Juha Hurme palaa syvemmin viimesyksyisen Finlandia-palkinnon voittopuheensa teemoihin kertomalla, mikä merkitys ruotsinkielellä oli Alexis Stenvallin elämään ja teoksiin. Puheessaan Hurme muistutti, että Suomen kirjallisuuden tärkeät tekijät, Mikael Agricola ja Aleksis Kivi, olivat kaksikielisiä. Hurme kehotti suomalaisia opettelemaan ruotsia maailmankuvansa avartamiseksi.

Juha Hurme on kirjailija, teatteriohjaaja, dramaturgi ja näyttelijä. Hän on elänyt Kiven kirjallisuuden kanssa vuosikymmeniä. Hurme on tuonut isojen ja pienien teattereiden lavoille monia Kiven harvemmin nähtyjä teoksia. Lisäksi Hurme on Nälkäteatterinsa kanssa esittänyt Kiveä muun muassa kirjaston lehtisalissa ja Suomi-rokkareiden konsertissa – paikoissa, joissa ei olisi uskonut altistuvansa Kiven kirjallisuudelle ja teatteritaiteelle.

Tilaisuuden taideosuudesta vastaa laulaja Juha Poikela, joka esittää Aleksis Kiven runoihin sävellettyjä lauluja. Palojoella asuva Poikela on tunnettu runolaulaja ja Aleksis Kiven tuotannon tulkitsija. Esitystään Poikela kuvailee Aleksis Kiven sanoin "Ylistetty ollos, päivä, koska elon kalleuden sain. Soma päivä, kaunis kulta paiste, Terveiseni sulle lähetän."

Taidetta ja tarinoita -luennoille on vapaa pääsy. Luennot järjestetään Tuusulan seurakuntakeskuksessa, joka sijaitsee osoitteessa Rykmentintie 34, Tuusula. Seurakuntakeskuksen etupihalla on niukasti parkkitilaa, mutta parkkipaikkoja löytyy hyvin talon takapihalta ja lähialueelta. Luentojen järjestäjänä toimii Tuusula-Seura yhteistyössä Tuusulan museon ja kulttuurin kanssa. Luentosarja jatkuu syksyllä to 8.11. klo 18.30 teemalla "Paikallislehti paikallisuuden rakentajana", jossa luennoitsijana päätoimittaja emeritus Pentti Kiiski.

Alexis Stenvallin ruotsinkielinen elämä
to 11.10. klo 18.30
Kirjailija, teatteriohjaaja Juha Hurme
Taideosuudessa esiintyy laulaja Juha Poikela
Tuusulan seurakuntakeskus, Rykmentintie 34, Tuusula

Takaisin