Suksi museoon!

11.02.2019

Tutustu kulttuuritarjontaamme

1800-luvun loppupuolella Tuusulanjärven maisemiin muodostui ainutlaatuinen taiteilijayhteisö, Tuusulanjärven taiteilijayhteisö. Aleksis Kivi asui viimeiset kuukautensa Tuusulan Rantatiellä. Kiven jalanjäljissä suomalaisuuden ja suomalaisen kulttuurin puolesta toimineet taiteilijat tulivat alueelle. Tuusula on inspiroinut taiteen- ja kulttuurintekijöitä Jean Sibeliuksesta Eino Leinoon – nykypäivän taiteilijoita unohtamatta.

Taitelijayhteisön perinne on yhä läsnä Tuusulassa. Siihen pääsee tutustumaan talvikaudella esimerkiksi Halosenniemessä ja Taiteilijakoti Erkkolassa.

Halosenniemessä "Pyhät on pihlajat pihalla" -näyttelyssä maisemamaalausten keskiössä ovat Pekka Halosen pihlaja-aiheiset teokset. Lisäksi esillä on taiteilijan vaikuttavia luontokuvauksia. Taiteilijakoti Erkkolassa on esillä runoilija ja kirjailija Heli Laaksosen naivistista taidetta näyttelyssä "Ilma luppa – maalauksia margariinirasiaan, puulle ja muulle". Lounaismurteen taiturina Laaksonen on runojensa ja esiintymistensä kautta tullut tutuksi suomalaisille 2000-luvun alusta asti. Kuvataiteessa hän koettelee siipiään luonnon- tai kierrätysmateriaaleille maalatuilla teoksillaan.

Myös Ilmatorjuntamuseo ja Lottamuseo tarjoavat mielenkiintoista nähtävää. Tuusulan museokohteet on esitelty Tuusulan museon sivuilla.

HSL:llä museoon - vaikka sukset olalla

Tuusula sijaitsee lentokentän läheisyydessä, alle 30 kilometrin päässä Helsingistä. Tuusulaan ja Tuusulanjärven maisemiin pääsee esimerkiksi HSL:n julkisilla liikennevälineillä. (Esimerkiksi Helsingin Rautatientorilta lähtee bussi 665A.) Katso lisätiedot kulkuyhteyksistä reittioppaasta!

Miksi et ottaisi suksia olalle ja hiihtäisi Tuusulanjärven maisemissa, jos vain keli sallii? Suksia ja pulkkia voi kuljettaa kaikissa HSL:n busseissa ja raitiovaunuissa, jos tilaa on. Suksia voi kuljettaa myös kaikissa junissa, mikäli niistä ei ole haittaa muille matkustajille.

Tuusulasta löytyvät ladut ja tarvittaessa vuokravälineet

Tuusulanjärvellä ylläpidetään talvisin matkaluistelurataa ja latuja. Tuusulanjärvestä kertovalta sivulta löydät ajantasaista tietoa järven ja reittien tilanteesta sekä lisätietoa esimerkiksi välineiden vuokraamisesta. Lähtöpaikat Tuusulanjärvelle: Gustavelund (Kirkkotie 36) ja kirkkoranta (kirkon vierestä, Kirkkotie 34)

Takaisin