Prinsessa-seminaari ja Kellokosken sairaalamuseon ensinäyttö 11.5.

29.04.2019 klo 10.05

Sairaalamuseo. Kuva Tarja KärkkäinenUusittu sairaalamuseonäyttely avautuu yleisölle lauantaina 11.5. Tuusulan Kellokoskella. Juhlaohjelmaksi on varmistunut Prinsessa-miniseminaari kera Ilkka Taipaleen. Prinsessaa tarkastellaan värilankataiteilijana. Seminaarin ja paneelikeskustelun jälkeen kuraattorikierros uuteen sairaalamuseonäyttelyyn.

Ohjelmassa:

Sairaalamuseo klo 11–17, kuraattorien kierros klo 15.

Kuninkaalliset kirjonnat -miniseminaari ja paneelikeskustelu klo 12–14, kahvitarjoilu.

Sairaalamuseo ja sairaalan juhlasali, Vanha valtatie 198, Kellokoski
- sairaalamuseo on yksikerroksinen sininen puutalo sairaalan piha-alueella Vanhan valtatien varressa Kellokosken apteekkia vastapäätä. Juhlasali on museon vieressä 50 m Järvenpään suuntaan

Vapaa pääsy!

Yhteistyössä: Pehmeä taide -projekti, HUSin museotoimikunta ja Tuusulan museo.
Lisätietoja: Harri Nyman, Tuusulan museo, harri.nyman@tuusula.fi, p. 040 314 3474.

Pyhä perhe edestä_wwwKUNINKAALLISET KIRJONNAT – Kellokosken Prinsessa ja pehmeä outsider-taide

Kellokosken Prinsessana tunnettu Anna Lappalainen nousi jo eläessään kulttihahmoksi, ja sellaisena hänet muistetaan edelleen. Prinsessan taidekirjontoja sitä vastoin tunnetaan vähemmän. Pieni kokonaisuus on nähtävillä Kellokosken sairaalamuseossa, mutta taidekirjontoja on lukuisia yksityiskodeissa, pääasiassa Tuusulassa ja sen lähialueilla.

Aiheesta järjestetään miniseminaari la 11.5. klo 12–14 Kellokosken sairaalassa. Aiheeseen johdattaa psykiatri, Kellokosken mielisairaalan entinen ylilääkäri Ilkka Taipale. Historiallisesta potilastaiteesta, pehmeästä taiteesta ja Prinsessan kirjonnoista puhuvat Minna Haveri ja Elina Vuorimies. Taidekasvattaja Tommi Hämäläinen puhuu puolestaan oppimiskokemuksistaan kuvataiteilijana tarkastellessaan potilastöiden kuva-arkistoa.

Seminaarin ohjelmaan kuuluu myös osallistava paneeli, missä yleisö saa esittää kysymyksiä panelisteille. Paneelin keskustelijoina ovat Timo Laaksonen Kellokosken sairaalamuseosta, Harri Nyman Tuusulan museosta, Helena Hämäläinen HUSin museotoimikunnasta sekä Ilkka Raitasuo, Prinsessa-kirjan kirjoittaja. Tilaisuudessa on kahvitus. Kellokosken sairaalamuseon uudistettu näyttely on avoinna seminaaripäivänä klo 11–17.

Tutkija, taiteen tohtori Minna Haveri ja FM Elina Vuorimies ovat kartoittaneet Prinsessan kirjontatöitä, ja tuoneet niitä esille pohjoismaista outsider-käsityötä esittelevässä Nordic Outsider Craft -näyttelykokonaisuudessa. Kiertueen ensimmäinen näyttely oli viime vuonna Suomen käsityön museossa Jyväskylässä, missä kävi yli 20.000 vierailijaa. Kaksi vuotta kestävä näyttelykiertue vierailee kaikissa Pohjoismaissa.

Myöhemmin keväällä julkistetaan Prinsessan taidekirjonnoista kertova kirjanen Kuninkaalliset kirjonnat – Kellokosken Prinsessa ja pehmeä outsider-taide. Kartoitus- ja kirjahanketta sekä seminaarin järjestämistä on tukenut Suomen kulttuurirahaston Uudenmaan rahasto.

Lisätietoja seminaarista:
Minna Haveri, minna.haveri@aalto.fi, p. 040 821 4217
Elina Vuorimies, elina.vuorimies@kokkola.fi, p. 044 780 9478

Takaisin