Kesäiset ulkoilu- ja virkistysmahdollisuudet Tuusulassa

21.05.2019

Keväiset päivät saavat ajatuksemme suuntaamaan jo kohti kesää. Kokosimme kesäisiä ulkoilu- ja virkistysmahdollisuuksia, joiden äärelle pääset eri puolella Tuusulaa.

Pulahda veteen

Löydät jokaisesta kuntakeskuksestamme mahdollisuuden piipahtaa viilentävässä vedessä. Virallisia uimarantojamme ovat Häklin, tutummin Häklin monttu, Rusutjärven ja Urheilukeskuksen uimarannat.

Uimarantakautemme on 11.6.–31.8. Muistathan ottaa lämpimillä säillä mukaasi myös jäätelörahaa piipahtaessasi Häklillä tai Rusutjärvellä, sillä sinua palvelee näillä uimarannoillamme kesäkioskit.

Kellokoskella uimapaikkana toimii Kellokosken joenranta Saunarannankujalla ja Jokelassa pohjavesilampi koulukeskuksen kupeella.

Koe luonto lähelläsi

Löydät luonnonläheisestä kotikunnastamme monia erilaisia luontokohteita. Tutustu tänä kesänä vaikkapa seuraaviin kohteisiimme, joissa pääset tarkastelemaan luonnon kauneutta ja monimuotoisuutta eri näkökulmista:

Sarvikallion virkistysalue on oivallinen luontokohde, jossa pääset ihailemaan Tuusulanjärven aluetta upeilta kallioilta järven länsirannalta. Voit nauttia kesäkuusta lähtien Sarvikallion alueella myös retkieväistäsi tuoreeltaan valmistuvan taukopaikan äärellä. Mikä oivallinen tämän kesän piknikkohde!

Fjällbon puistoalue, joka sijaitsee Aleksis Kiven kuolinmökin lähellä Rantatien tuntumassa, mahdollistaa myös lapsiperheille soveltuvan retkeilyn kansallismaisemien äärellä. Kunnostettavalta puistoalueelta löytyy pieniä kävelyreittejä ja leikkipaikka lapsille. Uudelta nuotiopaikalta nouseva savu houkuttelee makkaranpaistoon nuotiokahvien kera. Kesän aikana alueelle rakentuu myös uusi laituri- ja uimapaviljonkikokonaisuus. Laituri tulee toimimaan paitsi uimareiden vaatteidenvaihtopaikkana niin myös levähdyspaikkana, veneiden odottelupaikkana ja avantouimareiden ja retkiluistelijoiden välineidenvaihtopaikkana.

Tuusulanjärven Natura-alue on valtakunnallisesti arvokas lintuvesialue, jossa pääset seuraamaan lintujen runsaslukuista määrää. Kuulet alueella naurulokkien kesäistä kiljuntaa ja näet useita pesiviä lintulajeja. Ota kiikarit matkaasi ja suuntaa Natura-alueelle!

Ruotsinkylän tutkimusmetsistä löydät helppokulkuisia retkipolkuja, joiden äärellä pääset tutustumaan myös Suomen mittakaavassa eksoottisiin puulajeihin. Erityisesti lapsiperheille soveltuva kahden kilometrin mittainen metsäopetuspolku tutustuttaa perheen pienemmät, ja miksipä ei myös suuremmatkin, metsän saloihin. Kokemusta voi syventää mobiilitehtävien avulla. Myös maastopyöräily on saavuttanut Ruotsinkylän metsissä suosiotaan.

Tutustu maisemiin polkupyörän selässä

Monet ulkoilu- ja virkistyskohteemme ovat saavutettavissasi myös polkupyörällä. Tuusulanjärven ympäripyöräily, jossa matkaa kertyy noin 25 kilometriä, on suosittu tapa nähdä järven ympärystä. Perinteisiä polkupyöriä vuokraa Hotelli Gustavelund ja jos haluatkin kokeilla hieman erilaista pyörää, Majatalo Onnelan kickbiket ovat nyt vuokrattavissa. Piipahda matkallasi myös kulttuurikohteissamme. Mikä sen mukavampi tapa viettää pieni hengähdystauko pyöräilyn lomassa kuin piipahtaa Halosenniemen tunnelmissa!

Tuusulanjärven laineille

Mielesi haikailee järven laineille soutuveneellä, mutta mistä vene alle? Jos käytössäsi ei ole omaa soutuvenettä, niitä vuokrataan tuntihinnalla Halosenniemestä ja Hotelli Gustavelundista. Vai kokeilisitko sittenkin sup-lautaa tai kajakkia? Kysy lisää Hotelli Gustavelundista.

Voit kokeilla kalaonneasi Tuusulanjärvellä pilkki- tai mato-ongella ilman kalastuksenhoitomaksua. Jos olet alle 18-vuotias tai yli 65-vuotias, myös viehekalastus on sinulle maksutonta.

Liikkumaan vauvasta vaariin

Jos liikunnallisempi ulkoilu kiinnostaa, niin muistathan myös seuraavat mahdollisuudet:

• Monipuoliseen liikkumiseen soveltuvat lähiliikuntapaikat koulujen ja päiväkotien yhteydessä ovat vapaasti käytettävissäsi koulujen työaikoina arki-iltaisin ja viikonloppuisin sekä koulujen loma-aikoina ympäri vuorokauden.

• Frisbeegolf ja tenniksen pelaaminen on mahdollista Hyrylän, Jokelan ja Kellokosken alueilla. Tennistä voi pelata hiekkatekonurmikentillä tunti- tai kausimaksulla, frisbeegolf-radat puolestaan sijaitsevat puistoalueilla, jotka ovat tarkoitettu kaikenlaiseen liikkumiseen.

• Kellokosken tekonurmi on oivallinen paikka vapaamuotoiselle liikkumiselle. Alueelta löytyy monipuoliseen liikuntaan soveltuva pallokenttä, jossa niin jalkapallo kuin pesäpallokin luonnistuvat. Kenttä on koulun ja varhaiskasvatuksen käytössä kouluaikana klo 8–17, mutta iltaisin ja viikonloppuisin sen valtaavat yhdistykset ja asukkaat.


Voit tutustua eri kohteiden sijainteihin Tuusulan karttapalvelun kautta mm. kohdasta Palvelut - Liikunta ja ulkoilu.

Teksti on julkaistu alun perin toukokuun 2019 alussa julkaistussa asukaslehdessä. Tekstin on kirjoittanut viestinnän asiantuntija Pia-Visti Korhonen.

Elo5-5820

Kuva: Kari Kohvakka

Takaisin