Onko kotiseudulla merkitystä? - Tuusula valtakunnallisten kotiseutupäivien päänäyttämönä 8-11.8.2019

2.8.2019

Mistä sinä olet kotoisin? Ovatko juuresi siellä, missä olet syntynyt ja missä lapsuudenkotisi sijaitsee? Vai onko kotiseutusi siellä, missä asut nyt? Mitä kotiseutu sinulle merkitsee? Onko se pelkkiä pölyn kuorruttamia muistoja ja historian havinaa?

Ja onko kotiseudulla meille edes merkitystä nykyisessä globaalissa maailmassa, jossa verkko yhdistää jokaisen maan kansalaiset sujuvasti toisiin asuinseudusta ja -maasta riippumatta? Olemmeko me kaikki pian maailmankansalaisia ilman kotiseutua?

Siinäpä tukku kysymyksiä. Ainakin osa nousee esiin elokuun toisena viikonloppuna, kun Tuusula toimii valtakunnallisten kotiseutupäivien päänäyttämönä. Tapahtuman toteuttaa 70-vuotista olemassa oloaan juhlistava Suomen Kotiseutuliitto yhteistyössä Tuusulan kunnan ja yhteistyökumppaneiden kanssa.

Kotiseutupäivien teemana tänä vuonna on ”Kulttuuri liikuttaa”.  Mitä merkitystä paikallisella kulttuurilla on omille asukkailleen, miten se auttaa uusien asukkaiden juurtumiseen, millä kaikilla tavoin kulttuuri meitä liikuttaa - ja onko se jatkossa maailmankansalaisille enää mikään juttu?

Kotikunnan kulttuuri ja maailmaperhe

Kotiseutupäivien avajaisten juhlaseminaarissa puhuva taidehistorioitsija ja kirjailija Anna Kortelainen sanoo, että kotiseutu liittyy paikallisen kulttuurin ja paikallisten alakulttuurienkin tuntemukseen - usein jopa lapsuudesta asti.

- On tärkeää muistaa, että jokaisella kotiseudulla on monta ilmettä asukkailleen, monta alakulttuuria, monia yhteisöllisiä, yhteiskunnallisia ja aatteellisia taustoja. Monta ymmärrystä - ei vain sitä yhtä ja samaa ja minun omaani.

Kortelaisen mielestä globaalissa maailmassa kotiseudullamme on yhä merkitystä.

- Oman kotiseudun moninaisten kulttuurien ja elämäntapojen omaksuminen "meinä" edesauttaa suurensuuren maailmankylän ja maailmanperheen arvostamista. Siksi kotiseutukulttuuri ei saa käpertyä yhden tulkinnan ympärille, eikä itseihailun ympärille, ja työntää muita pois.

Meistä harva jää enää omille synnyinsijoilleen. ­

- Kulttuurinen kotiseutu voi liittyä menneisyyteen jääneeseen kotiseutuun: siihen, josta on opiskelun tai työn takia joskus joutunut lähtemään. Se voi tarkoittaa myös luovutettujen alueiden kotiseutuja, joihin sodanjälkeiset sukupolvet voivat historiantuntemuksen avulla kehittää oman yhteytensä, Kortelainen sanoo.

Jos paikallisella kulttuurilla on ollut asukkaiden arjessa aina sijansa, ei sen merkitys ole tänä päivänä ainakaan vähentynyt. Kortelainen vertaa sitä kaikille avoimeen elämän kouluun, joka toivottaa jokaisen kuntalaisen tervetulleeksi näkemään ja kokemaan yhdessä.

- Paikallinen kulttuuri on kuin valo ikkunassa marraskuisena iltana. 

Kotona tarinoita joka metrillä

Kortelainen itse on paljasjalkainen helsinkiläinen. Hänen kotiutumiseensa ovat vaikuttaneet paitsi sukujuuret, kieli eli stadin slangi ja asuinseutu. Kallion kotikartsalla on hänelle aina katsottavaa ja ihmeteltävää. - Tarinoita joka metrillä.

Kortelainen sanoo tulevansa kulttuurin liikuttamaksi usein eri tavoin.

- Kulttuuri liikuttaa minua kirjaimellisesti paikasta toiseen, koska reissaan sinnikkäästi etsimässä ja tutkimassa kirjojeni tapahtumapaikkoja. Mutta kulttuuri liikuttaa myös emotionaalisesti, koska karjalaistaustaisena kyllä liikutun. Kymmenen vuotta sitten julkaisin jopa kirjan taiteen aiheuttamasta syvästä liikuttumisesta ja hurmioitumisesta. Niillä jäljillä olen edelleen, etsimässä menneisyyden kosketusta ja jäljittämässä sanoja, joilla sen tarjota lukijan ulottuville.

Valtakunnallisia kotiseutupäiviä vietetään Tuusulassa to-su 8.-11.8. Tapahtumaan liittyy runsaasti ohjelmaa, josta valtaosa on avointa kaikille kuntalaisille. Anna Kortelainen puhuu avajaispäivän Kulttuuri liikuttaa -juhlaseminaarissa klo 15-17.30 Seurakuntakeskuksessa aiheesta ”Taidehistoria saa kulttuurikohteet elämään”. Kortelaisen lisäksi juhlaseminaarissa esiintyvät muun muassa Paleface ja Jorma Uotinen. Juhlaseminaariin on vapaa pääsy. Tutustu koko ohjelmaan: https://kotiseutuliitto.fi/kotiseutupaivat2019/

Kotiseutupäivien käsiohjelman kansi kotiseutupäivatekstilla

Kuva: Meidän festivaali/Maarit Kytöharju

Takaisin