Paikallisia ruokaherkkuja omaan pöytään lähiruokarengas Rekosta

02.09.2019

Jos satut myöhäisenä keskiviikkoiltana ajamaan Hyrylän torin ohi, hieraiset ehkä muutaman kerran silmiäsi. Erityisesti pimeänä arki-iltana näky voi olla epätodellinen. On kuin vilkas muukalaislegioona olisi täyttänyt torin. Kuhinan aiheuttaja on Tuusulan lähiruokarengas REKO. (Juttu jatkuu kuvan alla.)

_DSC0082_edit

Kuutisen vuotta sitten Pohjanmaalta alkunsa saaneen, tuottajat ja ostajat yhteen kokoavan lähiruokarenkaan idea on yksinkertainen. Tuottaja myy tuotteensa suoraan asiakkaalle ilman välikäsiä.

Tuottajat saapuvat noin sadan kilometrin säteellä Tuusulasta. Iso osa myy luomua, vaikka se ei Rekon vaatimus olekaan. Osa tuottajista on paikallisia. Myynnissä tuotteita, joita ei kauppojen hyllyltä ole välttämättä helppo löytää.

Asiakas saa Rekon välityksellä pöytäänsä kotimaisia raaka-aineita, joiden tuotantoketju on lyhin mahdollinen. Kaupan päälle asiakas oppii tuntemaan henkilökohtaisesti ostamansa ruoan tuottajat.

 

Ei niin kallista kuin kuvitellaan

Tuusulassa lähiruokarengas Reko juhli elokuussa nelivuotista olemassaoloaan. Jäseniä on noin 3800. He saapuvat Hyrylän torille lähiruokaostoksille joko Tuusulasta tai lähiseudulta.

Reko toimii ympäri vuoden. Kesä ja alkusyksy ovat sadonkorjuun sesonkia, jolloin jakopäiviä on keskimäärin kerran viikossa keskiviikkoiltaisin. Syyskuusta seuraavaan kesään ostoksia voi tehdä kahden viikon välein.

Rekon ylläpitäjiin kuuluva Sanna Tuhkunen kertoo ostavansa itse käytännössä kaikki perheen ruokaostokset Rekosta satunnaisesti käytettävää maitoa, makeisia tai muuta vastaavaa lukuun ottamatta.

- Monet eivät tule ajatelleeksi, että Rekosta saa oikeasti kaikki: kananmunat, vihannekset, juurekset ja hedelmät, leivät ja makeat leivonnaiset, lihat, makkarat, juustot, hillot, säilykkeet, kahvin ja teen -  ja mitä niitä kaikkia on. Jopa ruokaa koirille.

Tuhkunen kumoaa väitteen, että lähiruoka olisi hintojaan halpuuttaneita päivittäistavaraketjuja kalliimpaa.

- Ainakin meillä kuukausittainen ruokalasku laski, kun siirryimme Rekoon.

Tuhkunen arvostaa myös Rekon tuotteiden tuoreutta ja makua.

- Esimerkiksi tomaatit ovat olleet kesällä kuin karamelleja.

 

Verkkokauppa ja tori samassa paketissa

Rekossa yhdistyy verkkokauppaostamisen helppous ja torilla poikkeamisen ilo. Toiminta jakautuu kahteen eri vaiheeseen.

Ensimmäinen vaihe on ruoan tilaaminen. Se tapahtuu Facebookista löytyvän ryhmän kautta. Tuottajat ilmoittavat ryhmässä, mitä heillä on seuraavana jakopäivänä myynnissä, ja asiakkaat tekevät heille tilauksen.

Toisessa vaiheessa tuottaja tuo jakopäivänä asiakkaan ennakkoon tilaamat tuotteet torille, ja asiakas maksaa tilauksensa suoraan tuottajalle.

 

Jäsenyys ei velvoita

Rekon jäsenyys on ilmainen, eikä se velvoita mihinkään. Ainoastaan tilatut tuotteet tulee lunastaa. Kuka tahansa Rekosta kiinnostunut voi liittyä lähiruokarenkaan jäseneksi.

Uudella jäsenellä tulee olla profiili Facebookissa ja hänen tulee pyytää kutsua ryhmään itse, henkilökohtaisesti. Muita vaatimuksia ei ole.

- Henkilökohtaisella kutsulla varmistamme sen, että uusi asiakas on aidosti kiinnostunut Rekon jäsenyydestä, ja hän on olemassa oleva henkilö, eikä esimerkiksi botti, Tuhkunen valottaa.

Kaikki Rekon toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen. Raha vaihtaa omistajaansa vain asiakkaan ja tuottajan välillä.

Samaa ideologiaa noudattaen tekevät myös Tuusulan Rekon viisi ylläpitäjää viikottaista työtään - rakkaudesta lähiruokaan.

 

Tuusulan Rekon löydät Facebookista nimellä Tuusulan lähiruokarengas REKO.

Takaisin