Lähde syysretkelle kunnostetulle Sarvikalliolle

03.10.2019

Tuusulassa on nyt in Fjällbon kunnostettu puistoalue ja sen rannalla sijaitseva ”pussauskoppi”- ja aiheesta: Tuusulanjärven rantamaisemissa ei ole päiväretkikohteita yhtään liikaa. Älä kuitenkaan unohda Tuusulanjärven länsirannalla sijaitsevaa Sarvikalliota. Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen omistuksessa oleva retkeilykohde on kokenut viimeisen vuoden aikana kasvojen kohotuksen. Sarvikallio on erinomainen retkikohde vaikka koulujen syyslomalla.

Sarvikallio on nyt kunnostettu

Aurinko lämmittää ja valaisee ikkunan takaa avautuvan maiseman koko upeassa väriloistossaan. Tekisi mieli pakata perheen kanssa eväät reppuun ja lähteä hetkeksi ulos hengittämään raikasta syysilmaa. Mutta minne?

Tuusulanjärven länsipuolella Paijalantiellä, suunnilleen Tuusulan ja Järvenpään puolessa välissä sijaitsevan Sarvikallion pysäköintialue on kauniina syysviikonlopun päivänä lähes täynnä. Opastetaulua vasten nojaamaan jätetyt Scandicin polkupyörät paljastavat, että vieraita on saapunut Sarvikalliolle kauempaakin kuin omasta kotikunnasta.

Jos olet käynyt Sarvikalliolla vaikka muutama vuosi sitten, muistat, että ylös kallioille johti selkeä, helppokulkuinenkin reitti - mutta juuri muuta siellä ei kuuluisten järvimaisemien ja kallioiden lisäksi sitten ollutkaan. Nyt on kaikki toisin. Uudenmaan virkistysalueyhdistys on viimeisen vuoden aikana satsannut yhdessä Tuusulan kunnan kanssa ulkoilualueen kunnostukseen.

Tuusulan oma Pikku-Koli

Sarvikallion matkailun ja retkeilyn juuret johtavat reilun sadan vuoden päähän. Tuusulanjärven taiteilijayhteisön jäsenten, alkaen Pekka Halosesta, Eero Järnefeltistä ja Jean Sibeliuksesta ja heidän perheistään, tiedetään viihtyneen Sarvikalliolla päivän mittaisilla eväsretkillä. Erityisesti Halonen myös maalasi siellä runsaasti.

Sarvikallio on Tuusulanjärven korkein kohta. Kalliot kohoavat korkeimmillaan vajaan 30 metrin korkeuteen järven pinnasta. Maisemat ovat avarat ja jylhät. Ei ihme, että Sarvikalliota alettiin kutsua taiteilijayhteisön jäsenten innoittamana Pikku-Koliksi Pielisen rannalla Itä-Suomessa sijaitsevan Kolin mukaan, ja nimitys on jäänyt eloon.

Sarvikallio on erinomainen päiväretkikohde

Sarvikallio on erinomainen päiväretkikohde, taukopaikka Tuusulanjärven ympäripyöräilymatkalla tai vain hetken hengähdyspaikka, kun mieli kaipaa raitista ulkoilmaa ja keskusta-alueiden tutut puistopenkit tuntuvat liian arkisilta.

Sarvikallio sopii helppokulkuisuutensa vuoksi hyvin myös lapsiperheille. Järveä kehystävät kalliot ovat tosin jyrkät, ja rannan tuntumassa kannattaa noudattaa erityistä tarkkaavaisuutta.

Kohennustoimien jälkeen Sarvikalliolla on nyt useita penkkejä, joista on mahdollisuus katsella jylhää Tuusulanjärvelle avautuvaa maisemaa. Alueelta löytyy myös makkaranpaistopaikka, polttopuille varattu puuvaja sekä ulkokäymälä.

Aikaisemmin Tuusulanjärven ranta oli jyrkkyyserojen vuoksi käytännössä kokonaan saavuttamattomissa. Nyt ylhäältä kallioilta johtaa alas rantaan tukevat puuportaat, ja vierailla on mahdollisuus ihailla järvimaisemia myös pieneltä laiturialueelta.

Älä unohda Seittelinreittiä

Sarvikallio on myös muuta kuin korkeita kallioita ja niitä kehystävä metsäalue. Virkistysalue jatkuu reilun kolmen kilometrin päähän monimuotoiselle Seittelinlahdelle saakka. Alueella sijaitsee Rantamo-Seitteli, joka on Suomen suurin vesiensuojelukosteikko, ja suosittu lintujen levähdys- ja pesimisalue.

Kun järvimaisemat on nähty ja makkarat paistettu, innokkain siirtyy Sarvikalliolta starttaavalle Seittelinreitille. Helppokulkuinen reitti sopii hyvin kävellen, juosten ja polkupyörällä kierrettäväksi, ja se on merkitty maastoon.

Lue lisää Sarvikalliosta Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen verkkosivuilta osoitteesta https://uuvi.fi/fi/kohde/sarvikallio/.

Takaisin