Kiusaamista taklataan Tuusulassa taiteen voimin

15.10.2019 klo 11.25

Monen viime aikoina väkivallaksi kärjistyneen tilanteen taustalta löytyy myös koulukiusaamista. Tuusulassa kunta ja Mikä Mikä Teatteri ovat lähteneet yhdessä toimimaan tilanteen parantamiseksi ensi-iltansa 5.11. saavan musiikkinäytelmän avulla.

Teatteri voi tuoda vaikeat aiheet ihmiselle helpommin käsiteltävään muotoon.

Käsikirjoituksemme sekä laittaa meitä vastuuseen itse että armahtaa. Laulujen kautta käydään paljon tunteita läpi. Tämä on teatteriesitys, jossa on tartuntapintaa kaikille ja kaikenikäisille, ohjaaja Arto Myllärinen kertoo.

Mikä Mikä Teatterin tuottajan Taina Ketvelin ideasta ja pyynnöstä Myllärinen ja Reetta Hulmi käsikirjoittivat näytelmän pohjautuen tuusulalaisten koululaisten kirjoituksiin ja piirrustuksiin. Musiikkia näytelmään tekevät mm. Juha Tapio ja Sami Asp.

Pelkissä sanoissakin on voimaa, niin hyvään kuin pahaankin.

Teemabiisin ajatus on, että koskaan ei tiedä, minne sana päätyy, kun se suusta lähtee. Siksi meidän tehtävämme on valita sanat, joita käytämme, Juha Tapio pohtii.

Panostusta pienestä pitäen

Kunta on projektissa vahvasti mukana. Näytelmää esitetään päivisin pääasiassa koululaisille ja iltaisin muulle yleisölle. Näyttelijät ovat alueen koululaisia ja aikuisia harrastajia.

Yhteiskunnallistakin keskustelua aiheesta tarvitaan koko ajan, Tuusulan sivistysjohtaja Virpi Lehmusvaara miettii.

Tilanteeseen vaikuttamisen pitää Lehmusvaaran ja tuottaja Ketvelin mielestä lähteä jo varhaiskasvatuksesta, jossa lapset voivat oppia yhdessä toimimisen taitoja ja vastuun ottamista omasta käytöksestä.

Lehmusvaara peräänkuuluttaa toiminnan systemaattisuutta.

Sille on varattava aikaa. Se on se seuraava askel, joka pitää vain vahvemmin nyt kaikkialla Suomessa ottaa.

Hän toivoo, että näytelmän kautta luokissa päästään käymään keskusteluja aiheesta, jokaisessa ryhmässä ryhmän vaatimalla tavalla ja tasolla.

Juha Tapio luottaa taiteen ja tarinan voimaan.

Se kylvää ajatuksen kaikkiin, jotka näytelmän käyvät katsomassa. Voisi kuvitella, että etenkin pienten koululaisten keskuudessa syntyy sen jälkeen ihan spontaanisti keskustelua aiheesta."

Talkoita tärkeän aiheen hyväksi

Kaikki musiikki näytelmään syntyy talkoilla.

Olemme asuneet nyt 15 vuotta Tuusulassa, mutta kaikki työni suuntautuvat muualle. Kun itselläkin kuitenkin on nuoria kotona, on tosi kiva että saan olla tässä mukana, Tapio iloitsee.

Myös näyttelijät ovat mukana tekemisen ilosta.

Kiva että tällainen mahdollisuus tuli harrastajalle. Heti huomasi, että teksti on hyvää, ohjaajat ovat hyviä, musiikki on hyvää, porukka on hyvää. Tässä pääsee suuren aiheen äärellä tekemään ja kehittymään itsekin, läsnäolevan aikuisen roolissa näyttelevä Timo Mattila kiittää nuorempien näyttelijöiden säestämänä.

Talkoissa on mukana myös seurakunta, joka tarjoaa esityspaikan näytelmälle. Seurakunnassa iloitaan paitsi tärkeästä näytelmästä, myös Myllärisen paluusta Tuusulaan.


Lisätietoja:

Arto Myllärinen, ohjaaja, Mikä Mikä Teatteri, 050 4319820, arto.myllarinen@gmail.com

Taina Ketvel, tuottaja, Mikä Mikä Teatteri, 040 8492423,

Reetta Hulmi, 040 7451462

Virpi Lehmusvaara, sivistysjohtaja, Tuusulan kunta, 040 314 3401, virpi.lehmusvaara@tuusula.fi

Takaisin