Pitkä joululoma kotona - poimi vinkit loman viettoon Tuusulassa

03.12.2019

Joulukuun loppupuolella monessa tuusulalaiskodissa huokaistaan ilosta ja helpotuksesta. Joulupäivien sijoittuminen kalenteriin lähes parhaalla mahdollisella tavalla mahdollistaa monille muillekin kuin koulusta lomaileville pitkän joululoman. Vuodenvaihteen välipäivien viettäminen onnistuu hyvin kotikulmilla Tuusulassa.

Oletko joulunaikaan pitkällä lomalla, mutta suunnitelmissasi ei ole muuta kuin joutilasta oloa ja verkkaista elämisen rytmiä kotona? Vapaapäivien viettäminen joulun ja uudenvuoden aikaan onnistuu myös Tuusulassa. Poimi listalta suosikkisi ja toteuta tänä jouluna niistä vähintään yksi koko perheen kanssa kotinurkilla.

Muista ulkoilla!

Ollapa ennustaja: millaiset ovat ilmojen herrat joululomalla. Varmaa kuitenkin on, että jos lunta ja pakkasta riittää, latukoneet surraavat ja ulkoilumahdollisuuksia vaalitaan läpi joululoman parhaalla mahdollisella tavalla.

Perinteisesti ensimmäisten joukossa kutsuvat ladut, joita Tuusulassa riittää lukuisia. Katso ajantasainen latutilanne lumijoulun sattuessa kohdalle.

Jos pakkasta on riittävästi, ei ole joulua ilman vähintään yhtä luistelupäivää. Katso luistinratojen päivitystilanne.

Tuusulalainen luonto tarjoaa oivia mahdollisuuksia ulkoiluun ja reippaan retkipäivän viettämiseen, vaikka lumi ja pakkanen antaisivatkin odottaa itseään. Katso vinkit Tuusulanjärven ympäristön erinomaisista mahdollisuuksista.

Ulkoilua suunnitellessasi älä unohda Tuusulanjärven luontohelmeä, Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen ylläpitämää Sarvikalliota. Se on erinomainen retkikohde myös talvella.

Tai entä jos poikkeaisitkin joululomalla Ruotsinkylän tutkimusmetsään: https://www.luke.fi/tietoa-luonnonvaroista/vierailukohteet/ruotsinkylan-tutkimusmetsa/. Metsä on säällä kuin säällä oivallinen paikka hengittää hetki ja tasata jouluherkkujen määrää vatsassa koko perheen kera.

Jos taivaalta sataa joulun aikaan kissoja ja koiria, muista, että uimahalli on avoinna Tuusulassa koko joululoman ajan muutamia poikkeuksia, jouluaattoa ja joulupäivää sekä uudenvuodenpäivää lukuun ottamatta. Todellista loman liikuntaluksusta! Tarkista uimahallin ajantasaiset aukioloajat.

Poikkea museoon ja näyttelyyn

Tuusulalaiset museot huilivat pääsääntöisesti joulun välipäivät ja ison osan joulunlomasta, mutta jos lomasi jatkuu tammikuun puolelle, merkitse kalenteriisi yksi kulttuuripäivä.

Halosenniemi Tuusulan Rantatiellä on avoinna joululomalla uudenvuodenpäivästä, siis kyllä: jo uudenvuodenpäivästä alkaen tiistaista sunnuntaihin klo 12-17. Halosenniemessä on ainutlaatuista tunnelmaa talvella, jota et kesäloman helteillä löydä. Tutustu museoon etukäteen.

Lottamuseo on joulutauon jälkeen avoinna tiistaista 2.1.2020 alkaen sunnuntaihin klo 10-17. Esillä on Lottien tarinaa useasta eri näkökulmasta. Erikoisnäyttely Harmaat sisaret kertoo lääkintälotista. Ulkonäyttelyssä on mahdollisuus kurkistaa sodanaikaiselle rautatieasemalle. Lue ulkonäyttelystä.

Tai entä jos yhdistäisit joululomallasi kauppareissusi yhteyteen valokuvanäyttelyn? Linja-autoaseman ikkunoissa on esillä paikallisten valokuvaajien eli Tuusulan Valokuvaajat ry:n jäsenten vuosinäyttely lauantaihin 30.12. asti. Lisätietoja näyttelystä.

Musiikkia ja peliviihdykettä

Joululoma on kuin luotu musiikillisille nautinnoille, ja niitä on tarjolla joululoman aikana Tuusulassa muutamia.

Krapin Pajalla Tuusulan Rantatiellä on kaksi konserttia: paljon kehutun Pink Floyd Tribute orkesterin Drink Floydin konsertti perjantaina 27.12. klo 20 sekä suomalaisen rockin monitaiturin Kimmo Blomin mahtipontinen Queen-konsertti la 28.12. klo 20. Lisää tietoa konserteista löydät täältä: https://krapinpaja.fi/ohjelmisto/

Rantatiellä sijaitseva Erkkola on suljettu talviajan, mutta museo avaa loppiaisaattona ovensa yhden konsertin ajaksi, kun sopraano Kaija Nuoranne ja baritoni Jorma Martikainen esittävät ikivihreitä musikaalinumeroita ja duettoja. Lue lisää konsertista.

Tiesitkö, että Krapilla on suosittu pakohuonepelipaikka Escape Room? Mitä tapahtui joulupukille? on jouluinen pakohuonepeli, jonka aikana ryhmän on löydettävä ohjeiden mukaan loitsu. Loitsu tuottaa kaikille hyvän joulumielen. 

Pakohuonepeliä pääsee pelaamaan Krapin Pajalla koko joululoman ajan jouluaattoa ja joulupäivään lukuun ottamatta, mutta varaus on tehtävä etukäteen. Löydät pakohuonepelistä lisää tietoa täältä: https://krapinpaja.fi/home/ohjelmapalvelut/

Äläkä unohda uudenvuodenaattona tuusulalaisten omaa uudenvuodenvastaanottoa. Gustavelundista Tuusulanjärven rannalta ammutaan uudenvuoden ilotulitus klo 24. Ravintolassa on ohjelmaa myös koko illan ajan. Katso ohjelman tarkat tiedot.

Maistuisiko kupponen tai kiinnostaisiko kirja?

Vaihtelu virkistää. Joulunpyhien kahvitteluhetki kannattaa siirtää joululomalla vaikka kerran paikalliseen kahvilaan. Kahvi maistuu erilaiselle ja kahviloiden ikkunoista avautuvat maisemat tuovat vaihtelua joulun jälkeiseen lomaelämään.

Muista ainakin Hyrylän keskustassa sijaitseva rustiikkinen Onnion Storen kahvila, Kellokosken Ruukissa sijaitseva Kinuskilla sekä Vanhan Tuusulantien kupeessa sijaitseva Koiramäen Pajutalli. Riihikalliossa sijaitseva Lyylin kahvila avautuu joulutauon jälkeen tiistaina 3.1.2020.

Tai entä jos poikkeaisitkin lomallasi ihan vain kirjastoon? Lainaa lomallesi tukku kirjoja tai hengaile ja tunnelmoi kirjaystävän paratiisissa muuten vain. Tuusulan kaikki kirjastot palvelevat kuntalaisia joululoman aikana lukuun ottamatta joulunpyhiä, uudenvuodenpäivää ja loppiaista. Tarkista ajantasaiset aukioloajat.

 

Takaisin