Oma lähikirjasto on lääke talvistressiin

15.01.2020

Tarjolla on hyviä uutisia sinulle, joka mietit, kuinka alati vaihtuvassa ja alkuvuoden pimeässä talvisäässä ei ole yhtään tekemistä. Kyllä on! Tuusulan kolme kirjastoa sekä itsepalvelupiste ovat juuri sinua varten.

Vaikka lukemisen ja lukutaidon tasa-arvoinen tukeminen ovat kirjastojen ydintehtäviä, tiesitkö, että kirjastot ovat tänä päivänä paljon muuta. Niin myös Tuusulassa.

- Kiitos Oodin, kirjastot ovat saaneet ihan nyt uudenlaista nostetta kuntalaisten kohtaamispaikkana ja toisena olohuoneena, iloitsee Tuusulan pääkirjaston pedagoginen informaatikko Heli Eboru.

Aloitetaan tämä juttu kuitenkin tärkeimmästä eli näin sosiaalisen median aikakaudella monien mielestä yhä kasvavasta kansanosasta: heistä, jotka eivät ehdi, jaksa tai halua tarttua kirjaan - tai sanovat ehkä suorastaan vihaavansa lukemista.

Tuusulassa lapsia ja nuoria kannustetaan kirjastoissa monin tavoin tarttumaan kirjaan, ja kirjaston henkilökunta tapaa peruskouluikäiset vähintään kerran heidän koulutaipaleellaan.

Aikuisten osaston johtaja Riikka Mustajärvi kuitenkin muistuttaa, että lukutaito ja luetun ymmärtäminen ovat tärkeitä taitoja myös aikuisena. Lukuharrastuksen ylläpitäminen on tärkeää. - Taidot rapistuvat, jos niitä ei koskaan käytä.

Moni aikuinen sanoo lukevansa tänä päivänä yhtä paljon kuin ennen. Lukeminen on siirtynyt vain verkkoon, sosiaalisen median kanaviin sekä erilaisille päätelaiteille tai korvakuulokkeisiin.

Kirja on oiva käyttöliittymä

Niin Erobu kuin Mustajärvikin pitävät kaikenlaista lukemista hyvänä, mutta konkreettisella kirjalla on edelleen rutkasti hyvää tekeviä vaikutuksia.

Lapsilla kirjan lukeminen edesauttaa kielen kehittymistä ja tunteiden käsittelemistä, ympäröivän yhteiskunnan ja siellä toimivien henkilöiden hahmottamista sekä ruokkii mielikuvista.

Alati kasvavien digisisältöjen virrassa keskittymiskykymme on tutkitusti rapistunut. Eboru ja Mustajärvi muistuttavat, että jo siksi kirja on oiva käyttöliittymä. Lukeminen rentouttaa ja viihdyttää - niin lapsia kuin aikuisiakin -, vähentää stressiä ja parantaa keskittymiskykyä.

Muitakin hyötyvaikutuksia lukemisella on. - Lukeminen virkistää muistia ja aivoja, ja sillä voi hidastaa ikääntymisen haittoja, sanoo Mustajärvi.

Jos lukemisesta on aikaa, aloita kevyesti

Jos kirja ja lukeminen tuntuvat ikävältä asialta tai edellisestä lukuhetkestä on jo tovi aikaa niin Eboru kuin Mustajärvikin kehottavat aloittamaan verkkaisesti.

- Rimaa kannattaa laskea. Valitse kirja, joka kiinnostaa, oli se sitten uusin dekkarisensaatio, harlekiiniromaani tai urheilutähden elämänkerta. Kaikki lukeminen on arvokasta, eikä lukemisesta voi jäädä luokalle, sanoo Mustajärvi. - Tai kokeile novelleja, jolloin tarinan voi lukea yhdeltä istumalta silloinkin, kun aikaa ei ole paljon.

Samaa sanoo myös Eboru. - Suomessa ilmestyy vuosittain huikaiseva määrä kirjoja. Jokaiselle lapselle ja nuorelle löytyy taatusti mieluinen. Suosikin etsiminen kannattaa aloittaa oman mielenkiinnon kohteista ja harrastuksista. Myös tietokirja on kirja. Ei kirjan tarvitse olla aina romaani.

Kirjasto on kohtaamispaikka ja olohuone

Palataan vielä tämän jutun alkuun. Kirjastot ovat tätä nykyä myös paljon muuta kuin kirjoja. Niin Tuusulassakin. Eboru iloitsee muutoksesta.

- Tuusulassa kirjastot ovat kohtaamispaikkoja, olohuoneita, tapahtumapaikkoja ja kokouspaikkoja. Lisäksi kirjasto myös liikkuu kuntalaisten luo. Kirjastoauton lisäksi pääkirjastossa on sähköavusteinen polkupyörä, jolla käymme muun muassa tapahtumissa, puistoissa, päiväkodeissa ja kouluissa.

Mitä kaikkea kirjastoissa sitten Tuusulassa tapahtuu? Kaikkea.

Tapahtumista parhaiten pysyt ajan tasalla kurkkimalla säännöllisesti Tuusulan kunnan verkkosivujen tapahtumakalenteria tai kirjastojen omaa verkkosivua.

Teepä testi ja klikkaa tapahtumakalenteri auki nyt. Huomaat, miten valtavasti tapahtumia on.

Ai, että miten niin kirja ja kirjastolaitos ovat harmaan pölyn kuorruttama reliikki? No eivät todellakaan.

Tee rohkea liike ja tutustu talven aikana oman lähikirjastosi tarjontaan. Todennäköisesti yllätyt. Myönteisesti.

Kirjavinkkejä lapsille ja aikuisille

Onko lukeminen sinulle vieras harrastus? Kokeile tarttua kirjaan vaikka näiden vinkkien avulla.

Lapset ja nuoret:

Tuula Kallioniemi: Pako sekä Risteys (noin 5.-6. luokkalaisille; ylipäätään Kallioniemen teokset ovat suositeltavia, niitä löytyy kaikenikäisille lapsille)

Eva Franz: Osasto 23 (suomalaisdekkaristin ensimmäinen lastenromaani, joka voitti ilmestyttyään vuonna 2019 Runeberg Junior -palkinnon)

Jyri Paretskoi: K-15 (äidinkielenopettajan kirjoittama kirjasarja nuorille suositun norjalaisen Skamin hengessä)

Aleksi Delikouras: Nörtti (samannimisestä tv-sarjasta tuttu virtuaalisoturi DragonSlayer666 seikkailee myös kirjojen puolella)

Vinkit antoi Heli Eboru Tuusulan pääkirjastosta

Aikuiset:

Soili Pohjalainen: Käyttövehkeitä (hauska, surullinen ja erittäin taitavasti kirjoitettu kirja perheistä, autoista ja elämänhallinnasta, yksi parhaimmista viime vuonna lukemistani kirjoista)

Reetta Niemensivu: Maalarisiskot (uutta kotimaista sarjakuvaa, kaunis kirja nuorista naistaiteilijoista uransa alussa Pariisissa 1800-luvun lopulla)

Johan Bargum: Lyhykäisiä (sopii ihmiselle, jolla ei mielestään ole aikaa lukea, lyhyt kirja, jossa on hyvin lyhyitä tarinoita, joilla on paljon sanottavaa) 

Hassan Blasim: Vapaudenaukion mielipuoli (novelleja ihmiselle, joka haluaa avartaa maailmaansa)

Vinkit antoi Riikka Mustajärvi Tuusulan pääkirjastosta

Muista talven aikana myös ainakin nämä tapahtumat:

22.1. kirjailijavieraana Oula Silvennoinen (pääkirjasto)

2.2. Seitsemän veljestä -ääneenlukutapahtuma (Jokelan kirjasto)

6.2. Harry Potter Book Night (kaikissa Tuusulan kirjastoissa)

12.2. kirjailijavieraana Paula Havaste (pääkirjastolla; Havaste vierailee 11.3. myös Kellokosken kirjastossa)

17.2. Robotiikka (pääkirjastolla yhteistyössä nuorisopalveluiden kanssa)

1.4. kirjailijavieraana Sirpa Kähkönen (pääkirjasto)

Joka toinen keskiviikko lukukoirat Kylli ja Caila (pääkirjastossa)

Takaisin