Taidetta, toimintaa ja laiturikahveja: Puustellinmetsän puisto kutsuu viihtymään

08.02.2020

Rykmentinpuiston uudelle asuinalueelle rakentuva tuusulalaisten uusi julkinen puisto tarjoaa tekemistä ja toimintaa kaikenikäisille asukkaille. Monipuolinen virkistysalue on hyvä esimerkki yhteisöllisyyttä tukevasta uudisrakentamisesta, joka houkuttelee paikalle vieraita myös kauempaa.

Kun Puustellinmetsän puisto aukeaa asuntomessujen jälkeen ensi elokuussa, kuka tahansa voi hakea sieltä yrtit ruokapöytään tai raparperia piirakkaan. Hyvin suunniteltu julkinen tila aktivoi liikkumaan, leikkimään, harrastamaan lähiviljelyä tai vain olemaan.

– Kunta istuttaa hyötypuutarhaan ainakin yrttejä, hedelmäpuita ja marjapensaita, ja asukkaat voivat vuokrata alueelta myös omia viljelypalstoja, kertoo Tuusulan asuntomessujen tiedottaja Johanna Kaunisto.

Puistossa on runsaasti ajanviettomahdollisuuksia, kuten grillipaikka, penkki- ja pöytäryhmiä sekä hulevesialtaiden äärelle rakennettuja oleskelulaitureita. Lähiliikuntapaikoilta löytyy erilaisia välineitä kuntoiluun, petankikenttä, asvaltoitu ja muotoiltu parkki skuuttaukseen sekä nurmialue pelailuun.

– Erityismaininnan ansaitsee myös leikkipuiston suuri oranssi kiipeilyteline ja sen alla oleva salamanteri- sekä sudenkorentokuvioinen turva-alusta, Kaunisto jatkaa.

Ajatus on, että lähialueen asukkaat ja kauempaa tulevat voivat kohdata puistossa toisiansa, nauttia olostaan ja edistää hyvinvointiaan. Puistoon sijoitetaan myös taidetta.

Kylämäistä asumista kaupungin tuntumassa

Rykmentinpuisto on Hyrylän entistä kasarmi- ja armeijan harjoitusaluetta, joka on monelle tuusulalaiselle tuttua marja- ja sienimaastoa. Alue on laaja, kaikkiaan noin kilometrin leveä ja neljä kilometriä pitkä. Lähivuosina sinne on rakentumassa koteja jopa 15 000 asukkaalle.

– Uusi asuinalue tulee koostumaan useammasta asutuskeskittymästä, jotka muodostavat kylämäisen verkoston. Asuntomessut sijaitsevat Puustellinmetsän kaava-alueella, joka on yksi ensimmäisenä valmistuvista kylistä. Kylien väliin jätetään luonnontilaisia metsäalueita, laajoja virkistysmaita ja rakennettuja puistoja, toteaa Tuusulan asemakaava-arkkitehti Jouni Määttä.

Yhteisöllisyys on ollut uuden asuinalueen suunnittelun lähtökohta jo kaavoitusvaiheessa.

– Yhteisöllisyys on tärkeä osa myös kestävän asuinalueen konseptia. Sinne minne rakennetaan, rakennetaan tiiviisti, ja näin asutusten väliin jää hyvin tilaa laajalle puistoverkostolle, Määttä selvittää.

Tärkeä tekijä on myös se, että Rykmentinpuisto sijaitsee lähellä Tuusulan keskustaa, eli valmiina olevaa kaupunkirakennetta. Julkiset liikenneyhteydet toimivat lisäksi hyvin erisuuntiin.

– Asuntomessujen teeman mukaisesti rakentamisessa on suosittu kestäviä ratkaisuja, kuten tulevaisuuden energiamuotoja, maa- ja biokaukolämpöä. Käyttöön tulee myös kaksisuuntainen kaukolämpöverkko, joka mahdollistaa jatkossa ylimääräisen lämmön myymisen takaisin verkkoon, Määttä selvittää.

– Asuntomessut ovat antaneet hienon lähdön koko Rykmentinpuiston aluerakentamishankkeelle ja vauhdittaneet rakentamista. Messut ovat selvästi madaltaneet myös muiden rakentajien tuloa alueelle, Määttä lisää.

Taidetta turuille ja toreille

Tiiviisti rakennetulla asuinalueella hyvin suunniteltu puisto on tärkeä asia lähialueen asukkaille. Oman paikan tuntua ja viihtyvyyttä halutaan lisätä myös taiteella, jota tullaan sijoittamaan eri puolille Rykmentinpuistoa ja sen halki kulkevan kevyenliikenteen väylän varsille.

– Suomalaiset haluavat nähdä taidetta, ja sen hyödyntäminen on tyypillistä nykyisessä rakentamisessa. Taide luo turvallisuutta, ja lisää tunnetta, että tämä on meidän oma paikka, Määttä toteaa.

Kulttuurikuntana Tuusulalla on myös erityinen velvollisuus pitää taidetta yllä, ja panostaa nykytaiteeseen. Rykmentinpuistolle on laadittu oma taideohjelma, josta vastaa erityinen taiteen ohjausryhmä. Se päättää miten ja millainen taide näkyy rakentuvalla alueella, ja miten siihen varatut rahat käytetään.

– Päälinja on, että uusi tontin ostaja maksaa aina tietyn prosenttiosuuden taiderahastoon, johon kunta osallistuu omalla osuudella jokaista kauppaa kohden. Näillä rahoilla hankitaan taidetta asuinalueelle.

Ensimmäiset taideteokset on jo tilattu taiteilijoilta, ja asuntomessuvieraat pääsevät ihailemaan puiston hulevesialtaiden viereen sijoittuvaa Déjà Vu -teosta.

– Taiteen hankkimistapoina hyödynnämme erilaisia keinoja. Teemme suoria tilauksia taiteilijoilta, järjestämme suunnittelukilpailuja ja ostamme valmista taidetta. Taide voi olla patsaita tai näkyä integroituna, eli vaikka tietyn aukion poikkeavana pinnoitteena.

*

Kesän asuntomessut

Asuntomessut järjestetään Tuusulassa 2020.

Asuntomessujen kävijät pääsevät tutustumaan Puustellinmetsän puistoon jo asuntomessujen aikana. Siihen mennessä valmistuu neljän hehtaarin eli lähes kuuden jalkapallokentän kokoinen puisto, joka laajenee myöhemmin 14,5 hehtaariin.

Lisätietoja: asuntomessut.fi ja www.tuusula.fi/asuntomessut

 

(Teksti on julkaistu Tuusulan kunnan asukaslehdessä 1/2020. Löydät asukaslehdet osoitteesta www.tuusula.fi/asukaslehti.)

 

 

Auringonsilta

Auringonsilta on taiteilijaprofessori Pekka Jylhän 9 metriä korkea Auringon kukka, joka sijoitetaan Rykmentinpuistotien varteen, lähelle messualuetta.

Takaisin