Sofi Oksasen Stalinin lehmät -teatteriesitys Tuusulaan toukokuussa

09.03.2020

Stalinin lehmät sai maailmanensi-iltansa Joensuun kaupunginteatterissa vuonna 2018. Teatteri vastaa nyt yleisön toiveisiin tuomalla näytelmän takaisin näyttämölle ja kiertueohjelmistoon, jonka puitteissa esitys nähdään Tuusulassa tiistaina 26.5.2020.

Stalinin lehmät on Sofi Oksasen vuonna 2003 ilmestynyt esikoisromaani. Se kuvaa kolmen naisen elämää eri sukupolvien ja yhteiskuntien kehyksissä – isoäidin, äidin ja tyttären näkökulmista. Voimakas tarina kertoo Sofian, Katariinan ja Annan elämästä kommunistisessa Virossa ja kapitalistisessa Suomessa. Romaanin teemoja ovat muun muassa syömishäiriö, kahden kulttuurin välissä kasvaminen, totalitarismin jättämät arvet sekä naiseksi kasvaminen.

Tänä vuonna rooleissa nähdään Minni Gråhn, Anna Ojanne ja Regina Launivuo. Näytelmän on dramatisoinut ja ohjannut Joensuun kaupunginteatterissakin kiinnitettynä ohjaajana työskennellyt Aino Kivi.

Kantaesitys löi kirjailijan ällikällä

Syyskuussa 2018 Joensuun kaupunginteatterissa nähty kantaesitys oli teatterin syyskauden suosituin näytelmä. Sen täyttöaste oli liki sata niin kotinäyttämöllä kuin kiertueella.

Kantaesitys sai Helsingin Sanomien arvostelussa neljä tähteä. Sanomalehti Karjalaisen teatteriarviossa näytelmää kuvailtiin taiten teatterilavalle tuoduksi kokonaisuudeksi.

”Nyt on sanottava, että Joensuun kaupunginteatteri löi kirjailijankin äimän käeksi – niin hieno tämä näyttämösovitus Stalinin lehmistä on”, kirjoitti Sofi Oksanen Facebookissa.

Kiertue alkaa maaliskuussa

Stalinin lehmien uusintaensi-iltaa vietetään Joensuussa keskiviikkona 11. maaliskuuta. Ensi-ilta on loppuunvarattu. Kiertueella esitystä nähdään maaliskuusta toukokuuhun ja se kiertää Lieksasta Turkuun asti. Kiertue-esitykset nähdään Lieksassa, Muuramessa, Rääkkylässä, Varkaudessa, Kuopiossa ja Tuusulassa. Stalinin lehmät esitetään myös Alueteatteripäivillä Turussa Åbo Svenska Teaterilla toukokuussa.

Tuusulan esitys nähdään tiistaina 26.5.2020 Hyökkälän koulun auditoriossa (Kirkkotie 9-11, Tuusula) klo 18-20.

”On hienoa saada näin korkeatasoinen teatteriesitys Tuusulaan. Laadukas teksti ja kehuttu dramatisointi tulevat olemaan upea yhdistelmä. Stalinin lehmiä voi kutsua kansainväliseksi bestselleriksi, koska romaanin käännösoikeudet on myyty jo 20 maahan”, kertoo kulttuurituottaja Jaana Hopeakoski Tuusulan kunnasta.

Liput 15 €. Ennakkovaraus: https://www.lyyti.in/stalininlehmat_tuusula
Lipunmyynti Hyökkälän koululla alkaa tuntia ennen esitystä. Ennakkovarattujen lippujen lunastus viimeistään noin puoli tuntia ennen esityksen alkua.
Lisätietoa esityksestä: Tuusulan tapahtumakalenteri ja Facebook-tapahtuma

Kuva: Miska Korpelainen

 

Kulttuuripalvelut / Tuusulan kunta
Jaana Hopeakoski, kulttuurituottaja
Puh. 040 314 3436, jaana.hopeakoski@tuusula.fi
www.tuusula.fi/kulttuuri
www.facebook.com/tuusulankulttuuri

Takaisin