Sivistyksen toimialueen koronavirustiedote koteihin 19.3.2020

19.03.2020 klo 17.40

Tämän päivän Suomen hallituksen tiedotustilaisuudessa painotettiin muiden ihmisten huomioimista omassa toiminnassamme. Tartuntariski kasvaa, kun kokoonnumme ja olemme läheisissä kontakteissa. Tämän vuoksi kokoontumista ja lähikontakteja tulee välttää. Fyysisen etäisyyden kasvaessa meidän tulee huolehtia henkisen läheisyyden säilymisestä ja vahvistamisesta.

Opetushallitus muistuttaa, että myös poikkeusoloissa otetaan huomioon oppilaiden ja opiskelijoiden sekä heidän huoltajiensa, opettajien, rehtoreiden ja muun kouluhenkilökunnan sekä koko opetustoimen henkilöstön hyvinvointi ja sen varmistaminen. On tärkeä pyrkiä takaamaan ja ylläpitämään turvallisuuden tunnetta ja luottamusta myös tässä poikkeuksellisessa tilanteessa, josta selviämme laajalla yhteistyöllä ja yhteisöllisyydellä.

Yhdessä oppien

Opettajat ovat aloittaneet etäopetuksen ja itsenäisten tehtävien antamisen maltillisesti. Opettajat tukevat oppilaiden säännöllistä päivärytmiä ja antavat oppilaiden ikätason sekä tilanteen vaativuuden huomioiden sopivia tehtäviä etäopetuksessa oleville oppilaille. Tehtäviä ja käytettäviä työtapoja lisätään rauhassa, kun sopivat toimintatavat on löydetty ja saatu vakiintumaan.

Ymmärrämme, että perheille oppilaiden opiskelun tukeminen on haastavaa. Sopivat toimintatavat löytyvät varmasti ajan kanssa kotonakin. Rutiinit tuovat lapselle turvaa, ja niistä kannattaakin pitää kiinni kotona opiskeltaessa. Lapsen tukeminen, palautteen antaminen ja onnistumisista iloitseminen yhdessä lapsen kanssa ovat tärkeitä. Poikkeukselliset olosuhteet voivat synnyttää myös täysin uudenlaisia toimintatapoja ja vahvistaa perheiden keskinäistä tukea ja yhteistyötä. Olemme koonneet tukea ja vinkkejä huoltajille kotona tapahtuvaan opetuksen ja arjen tueksi.

Muistuttaisimme vielä, että pääministerin ohjeen mukaisesti tällä hetkellä myös lasten ja nuorten tulisi välttää yhteisiä joukkotapaamisia. Yhteiset kokoontumiset, pallopelit ja leikit esim. koulun piha-alueella eivät ole suotavia.

Perusopetus ja koulut

Opetushallitus on julkaisut kattavan kokonaisuuden ja erilaisia materiaaleja opettajille sekä opetuksen ja koulutuksen järjestäjille poikkeuksellisten opetusjärjestelyjen tueksi. Tästä löydät Opetushallituksen ohjeet ja materiaalit

Kouluruokailu

Tuusulan kunta ei toistaiseksi järjestä kouluruokailua kotona opiskeleville oppilaille. Kouluruokailu järjestetään lähiopetuksessa oleville.  Haluamme välttää lähikontakteja, kuten ministeriö toivoo.

Lähetimme tänään 19.3.2020 huoltajille kyselyn, jonka avulla kartoitamme kotien haasteita tarjota lounasta etäopetuksessa oleville lapsilleen. Emme tule järjestämään lähiruokailua kouluilla, mutta selvitämme mahdollisuutta toteuttaa huoltajille jaettavaa ruokapakettia.

Verkko-oppimisen tukikoulutukset

Ensimmäiset etäopetuksen koulutukset huoltajille, oppilaille ja henkilöstölle sujuivat hyvin. Osallistujilta, erityisesti oppilailta, toivotaan asiallista viestintää koulutuksen aikana. Koulutukset jatkuvat päivittäin kello 17.00 huoltajille ja oppilaille torstaihin 26.3. asti.

Verkko-oppimisen tukikoulutuksiin liitytään tällä linkillä: https://meet.google.com/ida-qxok-sww

Lähiopetuksen järjestäminen maanantaista 23.3.2020 alkaen

Tänään 19.3.2020 ilmoittautuneita lähiopetukseen koko Tuusulassa oli 222 oppilasta. Heistä 1-3 luokilla on 161. Koulussa oppilaita on ollut paikalla selvästi ilmoitettua vähemmän.

Lähiopetuksen järjestämistä on suunniteltu perustuen huoltajien ilmoittamaan lähiopetuksen tarpeeseen.

Lähiopetuksen järjestämispaikat ovat 23.3.2020 alkaen:

  • Jokelan yläkoulu: yhteensä 6 oppilasta
  • Lepolan koulu, jonne myös Kolsan oppilaat: yhteensä 22 oppilasta
  • Pertun koulu, jonne myös Vanhankylän oppilaat: yhteensä 23 oppilasta
  • Kellokosken koulu, jonne myös Linjamäen oppilaat: yhteensä 24 oppilasta
  • Kirkonkylän koulu, jonne myös Tuomalan oppilaat: yhteensä 19 oppilasta
  • Hyökkälän koulu, jonne myös Hyrylän oppilaat: yhteensä 13 oppilasta
  • Mikkolan koulu: yhteensä 46 oppilasta
  • Riihikallion koulu: yhteensä 31 oppilasta
  • Vaunukankaan koulu, jonne myös Nahkelan, Paijalan ja Rusutjärven oppilaat: yhteensä 22 oppilasta
  • Ruotsinkylän koulu, jonne myös Klemetskogin oppilaat: yhteensä 12 oppilasta
  • Kalliomaan koulu: yhteensä 8-12 oppilasta

Jokaiselta koululta, joissa lähiopetusta ei enää järjestetä, tulee mukaan oppilaille tuttua henkilöstöä. Keskitetyissä kouluissa huomioidaan oppilaiden terveys ja hyvinvointi rajoittamalla oppilasryhmien koko 10 oppilaaseen. Lisäksi ryhmät työskentelevät toisistaan erillään ja myös ruokailevat sekä pitävät taukonsa erillään. Yhteen kouluun sijoittuu noin 20-50 oppilasta ja heidän opettajansa.

Lähiopetukseen ilmoitetut oppilaat saavat huomenna perjantaina 20.3. tiedotteen, jossa kerrotaan tarkemmin lähiopetuksen järjestämisestä maanantaista 23.3. alkaen.

Varhaiskasvatus ja päiväkodit

Tuusulan kunnalliseen varhaiskasvatukseen osallistui tänään 19.3.2020 hieman alle 300 lasta koko kunnassa.

Emme tee toistaiseksi muutoksia varhaiskasvatuksen järjestämiseen.

Poissa oleville eskarilaisille lähetetään omasta ryhmästä ohjeistusta kotona yhdessä tehtävistä asioista ja tehtävistä ryhmän toimintasuunnitelman mukaisesti. Ensi viikolla lähetämme kaikille esikoululaisille tiedoksi kuntakohtaista ohjeistusta.

Hoitoaikojen lukitus hoitoaikavarausten kohdalla on poistettu. Pyydämme kaikkia huoltajia päivittämään ja pitämään ajan tasalla lapsen hoitoaikavaraukset eli poissaolot ja tarvittavat hoitoajat. Lasten tarkka määrä ja täsmälliset hoitoajat ovat tärkeä tieto päiväkotien ja perhepäivähoidon esimiehille toiminnan suunnittelun avuksi tässä korona-viruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa.

Keusote voi tarvita lisähenkilöstöä alueen kunnista ja autamme heitä tarvittaessa.

Tuusulan kirjastot

Kaikki Tuusulan kirjastot ovat suljettuina ja kirjastoauto ei kulje 18.3.-13.4. koronavirustilanteen takia.

Kirjaston asiakaspalvelu palvelee sulkuaikana ma-pe klo 9-15

Kirjaston sulkuaikana erääntyvien lainojen eräpäivät on siirretty niin, että ne osuvat ajanjaksolle 27.5.-22.6. Verkkokirjastossa näkyy lainojen todelliset eräpäivät. Mikäli sinulla on joku muu eräpäivä, uusi lainasi, jolloin eräpäivä siirtyy tuolle ajanjaksolle. Ongelmatilanteissa ota yhteys kirjaston asiakaspalveluun.

Uusia varauksia ei sulkuaikana voi tehdä. Saapuneet varaukset voi noutaa sulkuajan jälkeen.

Maksuja ei kerry sulkuajalta. Palautusluukut ovat käytössä kaikissa kirjastoissa maanantaista perjantaihin.

Kirjastoissa järjestettävät tapahtumat, opastukset ja ryhmäkäynnit on peruttu 31.5. saakka. Pääkirjaston kokoustilojen varaukset on peruttu.

Kirjaston e-aineistot ovat käytössä myös kirjaston sulun aikana. Voit kuunnella omalta laitteeltasi musiikkia tai äänikirjoja, katsoa elokuvia, lukea kirjoja ja aikakauslehtiä, oppia soittamaan ja laulamaan videokurssilla tai katsoa musiikkivideoita - tarvitset vain kirjastokortin ja PIN-koodin. Linkit kaikkiin e-palveluihin löytyvät osoitteesta www.tuusula.fi/eaineistot.

 

Yhteistyöterveisin, Virpi Lehmusvaara, sivistysjohtaja

 

Takaisin