Sivistyksen toimialueen koronavirustiedote koteihin 7.4.2020

07.04.2020 klo 17.00

Kolmas kokonainen viikko on käynnistynyt poikkeusoloissa. Varmasti meille kaikille on tullut rutiinia tehdä asioita uudella tavalla, mutta myös erilaiset huolenaiheet ovat lisääntyneet. Osalle lapsista ja nuorista etäopiskelu sopii, mutta osalle jatkuva kotona oleminen ja vanhemmille etäopetuksen tukeminen voivat olla kuormittavaa. Poikkeustilanne vaikuttaa meidän kaikkien arkeen.

Muistutamme, että olisitte matalalla kynnyksellä yhteydessä oppilashuollon henkilöstöömme, neuvolaan tai perheohjaajiimme, jos huolta ilmenee. Keusote on avannut neuvonta- ja tukipuhelimen, jossa Keusoten sosiaalipalvelujen ammattilaiset neuvovat ja antavat tukea koronatilanteesta johtuvissa arjen haasteissa tai psyykkisessä kuormituksessa.

Soita p. 019 226 0098, avoinna joka päivä 8−20

Perusopetus ja koulut

Opetushallitus on julkaissut kaksi ohjetta, jotka täsmentävät toimintatapoja perusopetuksessa poikkeusaikana. Ohjeet liittyvät arviointiin ja oppimisen tukeen.

Arviointi poikkeusoloissa nojaa samoihin periaatteisiin kuin normaalioloissakin

Poikkeusolojen aikana opiskeltavia sisältöjä voidaan keventää joustamalla siinä, missä syvyydessä asioita käsitellään ja antamalla enemmän painoa keskeisimmille sisällöille. Kaikkia opetussuunnitelmaan sisältyviä oppiaineita kuitenkin opetetaan, opiskellaan ja arvioidaan kouluissa myös poikkeusaikana.

Opettaja arvioi oppilaan oppimista, osaamista ja työskentelyä oppilaan antamiin näyttöihin perustuen. Poikkeusoloissa on erityisen tärkeää, että oppilas saa opettajalta säännöllistä palautetta, ohjausta ja tietoa opetuksen tavoitteista ja siitä, miten oppilaan suoriutumista arvioidaan.

Päättöarviointi tehdään suhteessa eri oppiaineiden opetuksen tavoitteisiin ja päättöarvioinnin kriteereihin myös poikkeusolojen aikana. Kevätlukukauden ollessa puolivälissä useita tavoitteita on jo opetettu ja opiskeltu, ja niiden osalta on näytöt annettu. Päättöarvosanaa muodostaessaan opettaja hyödyntää myös tiedon oppilaan osaamisesta ennen lähiopetuksen keskeytymistä. On tärkeää, että oppilaat voivat keskittyä opiskelemaan ja antamaan näyttöjä niiden tavoitteiden ja kriteerien osalta, joiden osalta opettaja tarvitsee vielä näyttöjä päättöarvosanan muodostamista varten.

Oppimisen tuen järjestelyiden osalta Opetushallituksen ohjeistus ei tuonut merkittäviä muutoksia käytäntöihin. Kaikki oppilaan tuen muodot ovat edelleen käytössä, mutta etäopetuksessa niitä järjestetään siinä laajuudessa ja sellaisilla toteuttamistavoilla kuin se on olosuhteisiin nähden mahdollista toteuttaa. Erityisen tuen oppilailla lähiopetuksessa tukea järjestetään edelleen tuen päätöksen ja hojksin mukaisesti. Tuusulan kunta tarkentaa tarvittaessa koulujen käytänteitä Opetushallituksen ohjeiden mukaisesti.

Varhaiskasvatus, päiväkodit ja perhepäivähoito

Päiväkodeissa on tänään ollut 302 lasta ja perhepäivähoidossa 49 lasta. Olemme aloittaneet varhaiskasvatusyksiköistä soittamaan kuulumisia kaikille kotona oleville perheille. Joistakin yksiköistä lapsiin on oltu etäyhteydessä myös esimerkiksi aamupiirien merkeissä Teamsin avulla. Etäyhteyden avulla halutaan yllä pitää lasten suhteita kavereihin sekä tuttuihin aikuisiin. Erilaisten yhteyksien ylläpitämisen avulla voidaan viestiä lapsille, että he ovat mielessämme ja mukana, vaikka eivät olekaan juuri nyt päiväkodissa.

Lisäksi varhaiskasvatus on tarjonnut tällä viikolla huoltajille kokeiluluontoisesti lasten ulkoiluapua yhden tunnin ajaksi kotona oleville lapsille muutamista yksiköistä. Tämä on mahdollista, koska läsnä olevia kasvattajia on enemmän kuin paikalla olevat lapset tarvitsevat. Kehitämme ja selvitämme parhaillaan ulkoilemisen mahdollisuutta ja tarvetta laajemmin.

Ulkoilu lasten kanssa tapahtuu seuraavasti: henkilökunta hakee valmiiksi ulkovaatteisiin puetun lapsen kotipihalta tunniksi ulos leikkimään. Lapsen haku tapahtuu lapsen kodin ulko-ovelta ja tunnin ulkoilun jälkeen lapsi tuodaan takaisin kodin ulko-ovelle. Mukana voi olla kerrallaan vain 1−4 varhaiskasvatusikäistä lasta samasta perheestä ja huoltajan tulee olla puhelimitse tavoitettavissa koko ulkoilun ajan. Ulkoilu tapahtuu lähiympäristössä kahden varhaiskasvatuksen työntekijän kanssa.

Ulkoiluapu ei ole mahdollista, jos lapsella tai perheessä on hengitystieinfektion oireita.

Vapaa-aikapalvelut

Keväinen ja aurinkoinen sää tuovat houkutusta elää normaalisti, tavata ystäviä, laittaa pallopelit käyntiin ja kutsua porukat koolle. Vielä ei ole sen aika. Liikuntapaikoilla, puistoissa ja pihoilla tulee edelleen huomioida voimassa olevat kokoontumisrajoitukset. On vältettävä tilanteita, joissa voi altistua tai altistaa muut. Kannattaa myös pidättäytyä menemästä etenkin ruuhka-aikoina suosittuihin luonto- ja virkistyskohteisiin, niihin ehtii myöhemminkin.

Luo itsellesi uusia rutiineita! Nyt kun rakas harrastus saattaa olla tauolla, mieti miten ja missä viikon aikana ylläpidät lihaskuntoa, liikkuvuutta ja kestävyyskuntoa. Merkkaa kalenteriin ennakkoon venyttelyt, jumpat ja kävely- tai juoksulenkit ja yritä pitää niistä kiinni. Tutustu myös vinkkeihin osoitteessa www.tuusula.fi/kotitreenit

Liikuntatiloista

Valtioneuvoston linjausten mukaisesti Tuusulan kunta on jatkanut liikuntatilojen ja laitosten kiinnioloaikaa 13.5.2020 saakka. Kunnanhallitus päätti mm. liikuntatiloihin liittyvistä maksuista ja huojennuksista maanantaina 30.3. kokouksessaan.

Tulevan lukukauden 2020−2021 liikuntatilavuoropäätös valmistellaan lähipäivien aikana, päätös toimitetaan vuorojen hakijoille muutoksenhakuohjeen kanssa.

 

Yhteistyöterveisin, Virpi Lehmusvaara, sivistysjohtaja

Takaisin