Torjutaan yhdessä haitalliset vieraslajit!

04.05.2020

Haitalliset vieraslajit ovat ihmisen levittämiä kasveja, jotka aiheuttavat haittaa alkuperäisille lajeille ja elinympäristöille sekä ihmisten terveydelle tai taloudelle. Ne ovat maailmanlaajuisesti merkittävin luonnon monimuotoisuutta uhkaava tekijä. Vieraslajit karkaavat luontoon tyypillisemmin kotipuutarhojen puutarhajätteen huolimattoman käsittelyn vuoksi tai siemenillä saastuneen pintamaan mukana. Koska suuriksi levinneiden kasvustojen torjunta voi viedä vuosia, tavoitteena onkin vieraslajien leviämisen ennaltaehkäisy mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Suomessa on vieraslajien leviämisen estämiseksi kansallinen vieraslajilaki ja -asetus. Laissa kielletään haitallisten vieraslajien maahantuonti, niiden kasvattaminen ja päästäminen ympäristöön. Maanomistajan pitää hävittää kiinteistöllä esiintyvä EU:n tai Suomen asetuksen lajiluettelossa oleva haitallinen vieraslaji tai rajoittaa sen leviämistä. Sen takia esimerkiksi kasvijätteen metsään vieminen on kielletty.

Huolehdithan, ettei ainakaan näitä kolmea haitallista vieraslajia löydy tontiltasi:

Jättiputki 

2-5 metriä korkeaksi kasvava jättiputki voi pihalla kasvaessaan alentaa kiinteistön arvoa ja on myös ihmisille terveydellinen haitta. Yhdessä jättiputken kasvinesteen ja auringonvalon kanssa iholle syntyy vakavia palovamman kaltaisia iho-oireita. Jättiputken leviämistä voi estää kasvuston niitolla tai kukintovarren tuhoamisella ennen siementen varisemista alkukesästä. Kasvin kokonaan hävittäminen vaatii järeämpiä toimenpiteitä: juurien kaivuuta ylös maasta tai torjunta-aineiden käyttöä.

jättipalsami 

Jättipalsami viihtyy kosteissa kasvuympäristöissä ja leviää helposti joki- ja puronvarsia pitkin. Yksi yksilö tuottaa tuhansia siemeniä, jotka se ampuu kypsistä siemenkodista ympäristöön useiden metrien päähän. Jättipalsami kukkii loppukesästä, heinä-syyskuussa. Kasvit kitketään maasta alkukesällä ja viimeistään kukinta-aikaan ennen siemenien kypsymistä. Kasvit niitetään mahdollisimman läheltä maanpintaa alimman lehtiparin alapuolelta 2-3 kertaa kesässä. 

Kurtturuusu

Kurtturuusu on 0,5–1,5 metriä korkeaksi kasvava piikikäs pensas, joka levittyy juurivesojen ja siementen avulla syrjäyttäen alkuperäisen lajiston. Kurtturuusu torjutaan joko kaivamalla kasvustot ylös juurineen tai leikkaamalla pensaat alas maata myöten aina, kun kasvustoon syntyy uusia versoja, noin neljän vuoden ajan. Kurtturuusun kasvatus on kiellettyä kolme vuoden siirtymäajan jälkeen 1.6.2022.

 

Lisätietoa tai tunnistusapua voit kysyä: puutarhuri(at)tuusula.fi
Kuvat: www.keskiuudenmaanymparistokeskus.fi, www.vieraslajit.fi

 

Takaisin