Sivistyksen toimialueen koronavirusviesti koteihin 8.5.2020

Lähetetty Daisyn ja Wilman kautta huoltajille. 

Perusopetus, tervetuloa kouluun! 

Tuusulan kunta noudattaa valtioneuvoston linjauksia perusopetukseen palaamisessa 14.5.2020 alkaen.

Tuusulan kunnassa on laadittu kouluille kuntakohtaiset ohjeet, jotka perustuvat Opetushallituksen ja Opetusministeriön kunnille antamiin ohjeisiin. Wilmassa on tarkempi kuntatiedote huoltajille perusopetuksen toteuttamisesta.

Opetus tapahtuu joustavin opetusjärjestelyin, mutta noudattaen opetussuunnitelmaa. Käytämme kaikkien peruskoulujen tilojen lisäksi lukioiden ja toisen asteen koulutuksen tiloja. Paljon opetuksesta tapahtuu hyödyntäen koulun piha-alueita ja lähiluontoa sekä retkeillen ryhmien kanssa lähiympäristössä. Pääsääntöisesti oppilaat ovat oman ryhmän kanssa ja ryhmien välistä toimintaa vältetään. Koulua ei käydä varsinaisesti kahdessa vuorossa, mutta päivän aloitus- ja lopetusajankohtiin voi tulla muutoksia, jotta opetusta saadaan porrastettua. Luokkatiloja muokkaamme niin, että oppilaat ovat mahdollisimman etäällä toisistaan.

Koulun oppilashuolto on lasten ja kouluyhteisön tukena, kun lähiopetus alkaa. Kouluihin voidaan palkata tarvittaessa lisää työvoimaa.

Koulut tiedottavat viimeistään 12.5. huoltajia koulukohtaisista toimintatavoista, sillä koulujen koosta, tiloista ja eri tilanteista johtuen joudutaan tekemään yksikkökohtaisia ratkaisuja annettujen valtakunnallisten ja kuntakohtaisten ohjeiden toteuttamisesta ja soveltamisesta.

Muistattehan ilmoittaa koulukuljetustarpeen perumisesta suoraan Riikka Korhoselle: riikka.korhonen@tuusula.fi sekä mahdollisista oppilaan poissaoloista normaalien poissaolokäytänteiden mukaisesti. Riskiryhmiin kuuluvien osalta on erilliset ohjeet sekä oppilaille että henkilökunnalle.

Käsihygieniasta huolehtiminen on tärkeää

Oppilaiden tulee pestä kädet aina tulleessaan kouluun sekä ennen kotiinlähtöä. Kädet tulee pestä ruokailun yhteydessä ja aina kun tullaan ulkoa sisälle. Kädet pestään myös aivastamisen tai yskimisen jälkeen. Luokissa on lisäksi käsidesiä käytettävissä. Ylimääräisten opetusvälineiden käyttöä rajataan ja kouluun ei tule tuoda kuin välttämättömät oppimateriaalit opettajan ohjeiden mukaisesti.

Kouluruokailu

Oppilaat ruokailevat oman ryhmänsä kanssa ja ruuanjakeluun on omat ohjeensa. Halusimme Tuusulassa tehdä eväsmuotoisen koululounaan, jotta ulkona tapahtuva opetus toteutuu mahdollisimman hyvin ja hygieniavaatimuksia voidaan parhaalla mahdollisella tavalla toteuttaa.

Varhaiskasvatus

Varhaiskasvatuksen yksiköt ja perhepäivähoidonohjaajat lähettävät ensi viikon alussa huoltajille tiedotteen yksikkökohtaisista toimintatavoista 14.5. alkaen. Ohjeissa keskeisiä asioita ovat hygienia, terveenä varhaiskasvatukseen tuleminen, ruokailu ja varhaiskasvatuksen tiloissa toimiminen.

Kukin päiväkoti ja yksikkö määrittelevät kuntakohtaisen ohjeen pohjalta keskeisiin asioihin omaan tilanteeseensa sopivat käytännöt ja ohjeistaa huoltajia toimimaan niiden mukaisesti. Vahva suositus on, että lasten tuonti ja noutaminen tapahtuvat pääsääntöisesti päiväkodin pihalla. Näin vältetään huoltajien käyntejä päiväkodin sisällä.

Lasten omia leluja ei toistaiseksi tuoda päiväkotiin tai perhepäivähoitoon. Osalla lapsista on jo hoitopaikassa unilelu, jonka säilyttämistä toivotaan vain hoitopaikassa. Varhaiskasvatuspaikasta ohjeistetaan puhtaan pestyn unilelun tuomisesta.

Varhaiskasvatuksen lapsiryhmissä voi olla vähemmän lapsia poissaolijoiden vuoksi. Lapsia on palaamassa varhaiskasvatukseen tämän hetken tiedon mukaan noin puolet kokonaismäärästä 14.5. jälkeen. Lapsiryhmät välttävät kontakteja toisten ryhmien kanssa. Ulkoiltaessa ja aamulla kokoonnuttaessa näitä kontakteja kuitenkin on.  Ryhmäkokoja ja henkilöstömitoitusta koskeva sääntely on voimassa sellaisena kuin se on varhaiskasvatusta koskevassa lainsäädännössä.

Kesäajan kyselyyn on pyydetty vastauksia teiltä huoltajilta 10.5. mennessä. Äkillisissä hoidontarpeen muutoksissa pyydämme olemaan yhteydessä omaan yksikön esimieheen tai perhepäivähoidonohjaajaan.

Toukokuun ajalta hoitoaikavarauksia voi muuttaa päivätasoisesti.

Tervetuloa varhaiskasvatukseen, on varmasti iloisia jälleennäkemisiä luvassa.

Tuusulan kirjastot

Valtioneuvosto linjasi 4.5. koronavirusrajoituksien asteittaisesta purkamisesta. Kirjojen ja muiden aineistojen lainaaminen kirjastoista on nyt sallittua. Koska lainaus tulee järjestää avaamatta koko kirjastotilaa asiakkaille, Tuusulassa otetaan tässä vaiheessa käyttöön ainoastaan varausten nouto.

Lainaaminen on siis mahdollista, kun asiakas ensin tekee varauksen verkkokirjastossa, puhelimitse tai sähköpostilla, odottaa noutoilmoituksen saapumista ja vasta sen jälkeen saapuu kirjastoon noutamaan lainansa.

Varauksia voi noutaa 8.5. alkaen. Pääkirjasto on auki arkisin klo 9-18 ja Jokelan ja Kellokosken kirjastot klo 12-18. Kirjastoauton varaukset voi noutaa pääkirjastosta.

Kirjastoissa rajataan alueet, joita voi käyttää ja asiakkaat ohjataan käyttämään itsepalvelua. Käytössä ovat varausten noutohylly, lainausautomaatti ja palautusautomaatti. Muut palvelut, kuten kopiointi ja asiakastietokoneiden käyttö eivät ole käytössä. Henkilökuntaa on paikalla, mutta poikkeustilan takia kontakteja vältetään, ja esimerkiksi maksuja ei oteta vastaan. Myöhästymismaksut voi hoitaa verkossa.

Asiakkaiden ja henkilökunnan turvallisuus varmistetaan rajaamalla tarvittaessa asiakasmääriä, asettamalla turvaetäisyyksiä ja ohjeistamalla hygieniasta.

Vapaa-aikapalvelut

Tuusulan uimahalli ja kahvila on avoinna yleisölle rajoitetuin palveluin 1.6.2020 alkaen

Halli on avoinna kesä-heinäkuussa joka päivä klo 11-18. Uimahallin seurakäyttö tapahtuu ennen ja jälkeen yleisöaikojen. Uimahalli järjestää kesäajan toiminnan 50 henkilön rajoitukset ja aluehallintoviraston soveltamisohjeet huomioiden ja tarkentaa ohjeita tarvittaessa osoitteessa www.tuusula.fi/uimahalli. Henkilörajoituksia ja jonotusta valvomme kesäkuukausien aikana uimahallin kassan ja muun henkilöstön toimesta. Pukukaappien ja suihkujen turvallista käyttöä parannetaan mm. turvavälit huomioiden. Jonottamista ja sisäänpääsyä sujuvoitamme vuoronumeroilla.

Uimahallin oheispalveluita vähennetään henkilörajoitusten vuoksi. Saunojen lisäksi liukumäki, hyppypaikat, kuntosali, alakerran liikunta- ja kokoustilat avataan vasta kesän jälkeen normaaliin käyttöön. Myös ohjattua toimintaa (jumpat, kesäuimakoulu) ei kesän aikana järjestetä. Allaskohtaisia käyttörajoituksia asetetamme tarvittaessa. Uimahalli pysyy auki kesäkuukausien jälkeenkin, hallin kesähuolto tehtiin keväällä olleen sulun aikana. Riskiryhmiin kuuluvien osalta annamme myöhemmin lisäohjeita, kun kansalliset ohjeet täydentyvät.

Tietoa uimarannoista, liikuntapaikoista ja rajoituksista

Uimarannat (5 kpl) avataan kesäkuussa, koulujen päättäjäisviikonlopun jälkeen. Jokelan uimapaikkaa kunnostetaan toukokuussa ja se avataan kesäkuun alkupuolella. Muut kunnan viralliset uimarannat sijaitsevat Kellokosken Omenalahdentiellä, Rusutjärvellä, Hyrylän urheilukeskuksessa ja Häklillä.

Yleisesti liikunta- ja harrastuspaikkojen käyttäjät huolehtivat rajoitusten noudattamista kokoontuessaan. Kuten omatoimisessa käytössä, toimintaa järjestäessä myös yhdistysten tehtävänä on valvoa kokoontumisrajoitusten noudattamista.

Ulkoliikuntapaikkojen käyttö 14.-31.5.2020 välisenä aikana tulee tapahtua max. 10hlön ryhmissä. Esimerkiksi isoilla jalkapallokentillä valmentajien ja ohjaajien tulee huolehtia, että ryhmät eivät sekoitu kenttäalueella ja kaikissa yhteisharjoituksissa noudatetaan THL:n suosituksia turvaväleistä ja muusta suojauksesta, jos se katsotaan tarpeelliseksi. 1.6. lähtien kokoontumisraja on 50 hlöä, mikä helpottaa yhdistystoiminnan järjestämistä täysipainoisemmin.

Harrastuspaikkoihin lisäämme ohjeita ja opasteita.

Nuorisotilat ovat auki kesäkuussa

Nuorisotilat ovat avoinna 1.6.-17.6. välisen ajan. Alueellinen nuorisotyö valmistelee tilakohtaiset ohjeet, henkilörajoitukset ja tilat sekä toiminta huomioiden.

Yhteistyöterveisin,
Virpi Lehmusvaara, sivistysjohtaja

08.05.2020

Takaisin