Tuusula kannustaa asukkaita osallistumaan ja vaikuttamaan kansalaisvaikuttamisen päivänä 1.10.

30.09.2020

Asukkaat pääsevät Tuusulassa vaikuttamaan ja päättämään yhteisten varojen käytöstä eri tavoilla. Parhaillaan on käynnissä kaksi eri mahdollisuutta; osallistuvan budjetoinnin ideahaku ja hybridirahoituskampanja. Osallistuvassa budjetoinnissa asukkaat pääsevät ideoimaan ja päättämään 100 000 euron käytöstä. Hybridirahoituksessa puolestaan asukkaat keräävät itse joukkorahoituksella osan kampanjaansa tarvittavasta rahoituksesta ja resursseista, ja kunta antaa loput. Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen päivää vietetään 1.10.

Osallistuvan budjetoinnin ideahaku käynnissä 1.11. asti

Asukkailta kerätään osallistuvan budjetoinnin ideahaussa ideoita, joilla parannetaan elämää Tuusulassa. Ensi vuodelle on käytettävissä 100 000 euroa toteutettaville ehdotuksille. Ideat voivat liittyä esimerkiksi yhteisölliseen toimintaan, asuinalueen tai koko Tuusulan viihtyvyyden lisäämiseen. Ideoita voivat jättää kaikki ikään ja asuinpaikkaan katsomatta. Ideat voi jättää sähköisesti osoitteessa osallistu.tuusula.fi tai lomakkeella asiakaspalvelu TuusInfossa ja kirjastoissa oleviin palautuslaatikoihin 1.11. asti.

− Yhdessä tekeminen kuntalaisten kanssa on osa strategiaamme. Kuntalaiset ovat oman elinympäristönsä ja arkensa asiantuntijoita ja otamme mielellämme heidän ideansa ja palautteensa monin eri tavoin huomioon, pormestari Arto Lindberg sanoo.

Saatuja ideoita voi kommentoida Tuusulan osallistumisalustalla osallistu.tuusula.fi. Kunnan asiantuntijat myös vastaavat ideoihin alustalla. Saatuja ideoita työstetään yhteisesti seuraavissa jatkojalostuspajoissa: 18.11. klo 18−19 Jokelan koulukeskus, 19.11. klo 18−20 Kellokosken koulu, 21.11. klo 11−13 Tuusulan pääkirjasto, 24.11. klo 18−20 Vaunukankaan koulu, 25.11. klo 9−11 Tuusulan pääkirjasto ja 26.11. klo 18−20 Riihikallion koulu. Tilaisuuksiin voi osallistua myös etäyhteydellä. Asukasäänestys ensi vuoden aikana toteutettavista ehdotuksista on ajalla 4.−31.1.2021. Äänestyksen voittaneet ehdotukset toteutetaan vuoden 2021 aikana.

Tuusula tukee asukkaiden hybridirahoituskampanjoita

Tänä vuonna tuusulalaisilla on mahdollisuus saada kunta yhdeksi tukijaksi omaan joukkorahoituskampanjaansa. Asukkaiden suunnittelemalle ja käynnistämälle kampanjalle voi saada taloudellista tukea enintään 40 %. Mukaan voi hakea jatkuvalla haulla joko suunnitteluvaiheessa tai jo käynnissä olevalla hybridirahoitus- tai joukkorahoituskampanjalla. Hybridirahoituskampanjoiden hakuaika on jatkuva, mutta kampanjoiden omarahoitusosuuden tulee olla kasassa 13.12.2020.

− Teemme yhteistyötä Sitran ja Tampereen kanssa tällä hetkellä hybridirahoituksen kokeilussa. Osallistuvan rahoituksen demokratiakokeilulla haetaan uutta kuntalaisten osallistamisen muotoa: hybridirahoituksessa kuntalaiset voivat ideoida ja eri tavoin rahoittaa ja tukea omaa elinympäristöään kohentavia hankkeita. Raha on olennainen, mutta ei ainoa keino tukea aktiivisuutta, pohtii kehittämispäällikkö Heidi Hagman.

Rahoituksen lisäksi näkyvyyttä ja sparrausta

Hybridirahoitusmalli antaa kunnille uudenlaisen roolin asukas- ja yhteisölähtöisen toiminnan mahdollistajana. Hybridirahoitus on keino kerätä rahoitusta omalle idealleen joukkorahoituksen keinoin ja kunnan tuella. Hybridirahoitukseen mukaan valitut saavat rahoituslupauksen lisäksi muutakin tukea kunnalta. Kampanjat saavat näkyvyyttä kunnan tiedotteissa ja sosiaalisessa mediassa sekä kampanjoita varten avatulla omalla Tuusula-sivustolla Mesenaatti.me-yhteisörahoituspalvelussa. Kampanjan toteuttajat saavat myös sparrausta ja tukea kampanjan suunnittelu- ja toteutusvaiheessa.

Hybridirahoitus on Tuusulan kunnan ja Tampereen kaupungin yhteinen Osallistuvan rahoituksen kokeilu. Sitran rahoittama projekti on osa Demokratiakokeilut 2020 -hanketta. Lisätietoja hybridirahoituksesta tuusula.fi/hybridirahoitus ja mesenaatti.me/tuusula.

Lisätiedot:
kehittämispäällikkö Heidi Hagman, p. 040 314 3052, heidi.hagman@tuusula.fi
yhteisömanageri Katja Repo, p. 040 314 3048, katja.repo@tuusula.fi

Takaisin