Tuusulan kunta palkitsi urheilijoita ja myönsi liikunnan ja urheilun tunnustuspalkinnon Tuliketuille

11.02.2021

Tuusulan kunta palkitsi vuonna 2020 menestyneitä urheilijoita ja joukkueita, koronavuodesta huolimatta kuntaan saatiin urheilumenestystä laajalla rintamalla. Yleisen sarjan parhaaksi valittiin Joel Kiviranta, joka pelasi häikäisevän pudotuspelisarjan maailman kovimmassa jääkiekkosarjassa NHL:ssä. Vuoden hurjimmasta tuloksesta vastasi 14-vuotias "pikkuhuuhkaja" Joonas Kumpulainen, joka ikäluokassaan alitti ensimmäisenä suomalaisena kautta aikojen 800m juoksussa 2minuutin rajan. Kilpa-aerobiccaaja Saija Mokkila palkittiin kategorian parhaana ja Tuusulan Purjehtijat/Team Gamma oli paras joukkue. Kategorioiden parhaille ja ehdokkaille myönnettiin pienimuotoiset harrastusstipendit, 100-300€. Ehdokkaat kategorioissa ovat tiedotteen lopussa.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan palkitsemistyöryhmä myönsi vuoden 2020 liikunnan ja urheilun tunnustuspalkinnon Tuliketuille. Tuliketut on järjestänyt jo yli 20 vuotta kehitysvammaisille salibandytoimintaa. Ovet ovat aina avoimet kaikille lähiseudun pelimiehille ja -naisille. Harrastaminen on maksutonta. Nykyään harjoituksia järjestetään 2krt viikossa ja lisäksi turnausmatkoilla käydään useamman kerran vuodessa.

Tulikettujen tarina:

Tuusulan kunnan liikuntajohtaja Marja Rönkkö aloitti kunnan toimesta liikuntaa kehitysvammaisille ja muille jotka eivät voineet harrastaa liikuntaa tavallisissa ryhmissä tai joukkueissa jostain syystä. Marja perusti 1999 Tuusulan liikuntakerhon ja järjesti eri liikuntamuotoja erityisryhmille. Heti hyvin suosituksi joukkueurheiluksi tuli sähly. Marja ensin veti itse harjoituksia ja pelejä. Marja Rönkkö keksi myös lyhentää pitkän nimen iskeväksi Tuliketut nimeksi.

Pelaajan veli Ville Aaltonen piirsi Tulikettujen logon. Logo loistaa vielä tänä päivänä pelipaidoissa. Ensimmäiset rahtariasut Tulikettujen logolla varustetut pelipaidat hommasi pelaaja Soile Lehtosen isä. Peliasut olivat ensi kerran käytössä ottelussa Rinnekotia vastaan. Paidat ja housut olivat aivan uutta eritysryhmillä ja pelaajat olivat todella ylpeitä peliasusta. Myöhemmin lahjoituksena saatiin liivejä logolla ja pari vuotta sitten Kawasaki moottoripyörien maahantuoja lahjoitti peliliivit pelaajille.

Sähly siirtyi Tuusulan Opiston erityisliikunnan kurssiksi, jota se on tänä päivänäkin. Myöhemmin harjoitusten ohjaajaksi tuli kunnan liikunnanohjaajia. He joutuivat lopettamaan säästösyistä. Valmentajina, joukkueen huoltajina, pelituomareina ym. toimihenkilöinä ovat sen jälkeen toimineet pelaajien vanhemmat.
Tuusulan kunta osoittaa tilat veloituksetta ja toiminta pyöri pelaajien huoltajien ja vanhempien talkoovoimin. Matti Vainikainen on uhrannut lukemattomia iltoja ja viikonloppuja joukkueiden valmentamiseen, pelituomarointiin, turnausten ja muiden otteluiden pelinjohtajana toimimiseen.

Koronan takia nyt kaikki on tauolla, kuten kaikki muutkin harrastukset ovat. Alusta asti joukkue on pelannut ystävyysotteluita muita vastaavia joukkueita vastaan sekä mm. Jokelan Kilvan junnuja vastaan sekä Tuusulan kunnan liikunnanharrastien kanssa.

Varsinainen suola ja yhteishengen kohottaja ovat olleet erilaiset turnaukset, joista ensimmäinen pokaali tuli 2001 Lahdesta. Joukkueuskollisuudesta kertoo se, että monet tuolloin pokaalia voittaneista ovat mukana vieläkin Tuliketuissa.

Vuosittain Tuliketut on osallistunut turnauksiin nelisen kertaa vuodessa. Turnausmatkoja on tehty mm. Espooseen, Turkuun, Poriin, Vantaalle, Porvooseen, Tampereelle, Lahteen aina Kuopiota myöten. Tuloksena on ollut pari sarjamestaruutta ja useita palkintosijoja. Karvaita tappioitakin on koettu. Turnaus- ym. matkat on asiallisesti tehty vanhempien autoilla ja vain kerran matkaan on lähdetty linja-autolla. Turnausmatkoilla äitien osuus varsinkin yöpymisten aikana on ollut kullan arvoista.

Ystävyysotteluiden, turnausten ja matkojen järjestäjänä viimeiset 20 vuotta on toiminut Kimmo af Ursin. Kimmoa pelaajat pitävät uskottuna varaisänä, joka kuuntelee murheet, sovittelee pienet kinat ja on valmis auttamaan tarvittaessa. Kimmo toimii harjoituksissa kirjurina ja merkitsee omaan ruutuvihkoonsa osanottajat, tehdyt maalit, niiden tekijät ja syöttäjät. Pelaajat haluavat tarkastaa tilaston aina pelin jälkeen, että maalit on varmasti merkitty oikeille pelaajille.

Tuliketut on kaikille avoin, sinne voi tulla ja sieltä voi lähteä. Muutama vuosi sitten pelaajia on vähän yli kaksikymmentä. Vuoden 2015 jälkeen Tulikettujen suosio kasvoi ja uusia pelaajia tuli. Kun pelaajamäärä oli 30 joukkue joutui luopumaan yhteisistä harjoituksista. Nyt pelaajia on kirjoilla 45. Pelaajat on Tuusulasta, Järvenpäästä, Keravalta, Sipoosta, Mäntsälästä ja Vantaalta. Ikärakenne on 10 vuodesta 45 vuoteen. Pelaajat on jaettu kolmeen ryhmään. Jokaisella ryhmällä on oma harjoitteluvuoronsa. Muutamat pelaajat osallistuvat kahteen ryhmään. Yksi ryhmä on nuoret alle 14 vuotta.

Sellaista yhteis- ja joukkuehenkeä, mitä tapaa Tuliketuissa, saa hakea. Kaikki ovat tervetulleita, ketään ei kiusata mistään syystä, jokaista autetaan vaikka kengän nauhojen solminnassa. Jokainen pelaa vuorollaan, jokaiselle syötetään, jokainen pelaa oman liikkumiskykynsä ja taitonsa mukaan. Esim. eräskin pelaaja kävi harjoituksissa 10 vuotta, teki alkuharjoitukset omalla taidollaan, mutta pelissä seisoi maila kädessä liikkumatta. 10 vuoden jälkeen hän löi ensimmäisen kerran palloa pelissä ja alkoi pikkuhiljaa pelata. Jokaista kannustetaan ja jokaista opastetaan, ketään ei morkata huonosta onnistumisesta.

Pelaajien tunteet ovat aidot; yhdessä koetaan ilot onnistumisesta, tuuletetaan maaleista niin että korvat menevät lukkoon, surraan ja itketään yhdessä surut ja itkut, lauletaan onnittelulaulut päivänsankarille jne. Pienet kinat ja erimielisyydet, joita vauhdikkaassa pelissä aina vääjäämättä tulee, ratkaistaan heti. Sovinto tehdään kättä päälle ja mikäli jonkun mieltä on pahoitettu, niin välitön anteeksipyyntö on paikallaan.
Monelle Tulikettujen pelaajalle harjoitukset ja tietysti ystävyysottelut kuin turnauksetkin ovat viikon ja jopa elämän kohokohta, jota odotetaan innokkaasti. Hyvin kuvaava on, että salivuoroa odotettaessa iso joukko pelaajia on Kimmo af Ursinin ympärillä kysymässä, milloin on seuraava ottelu tai turnaus.

Teksti: Markku Vuorela

---

Urheilijaehdokkaat kategorioissa:

JUNIORIT

Joonas Kumpulainen Orimattilan Jymy & PKKU, Juniorit. Yleisurheilu: P14 800m ikäkausiennätys 1.59.89 (kaikkien aikojen nuorin suomalainen 2 minuutin alittaja 800 metrillä)*P14 ja P15 600m ikäkausiennätykset 1.26.31, P14 800m SM-kulta.
Jalkapallo: Valinta Palloliiton Huuhkajaturnauksen 11 pelaajan All Stars joukkueeseen

Arttu Leppänen, Tuusulanjärven Purjehtijat ry, Juniorit.
Purjehduksen E-jolla -luokan ranking-sarjan 3. sija (pronssimitali). Vuoden 2020 Suomen ranking-sarjassa oli 6 osakilpailua

Sampo Väyrynen , Espoon Tapiot,
Y
leisurheilussa 2x Suomen mestaruus M16 400m ja 400m aidat

Matias Ahtosalo, Korson Kaiku (M18 sarja),
Maastopyöräily XCE SM-hopea, Miehet Elite sarja

Anniina Ahtosalo, Korson Kaiku s. 2003 (N18-sarja), Maantiepyöräily
Watersley Ladies Challenge 2020, etappikilpailun 3.sija, Hollanti. Maantiepyöräily, ratapyöräily, cyclocross yhteensä 8 SM-kultaa 2020 Naiset Elite- ja N18-sarjoissa

Janna Hakala, Järvenpään Voimailijat,
Tytöt U15 SM-2. 46 kg vapaapaini

Veeti Valli, Keski-Uudenmaan Yleisurheilu,
M17 3000m kävely: SM-pronssi

Mila Heikkonen, Keski-Uudenmaan Yleisurheilu,
Nuorten SM-kisat: 3 henkilökohtaista kultamitalia T14-sarjassa: 80 m aj., 300 m aj., viisiottelu. T14-sarjan SM-kultamitalisti 300m aidat, tulos 44,30 oli myös kauden kärkitulos ja Uudenmaan piirinennätys. SM-kultaa myös T14 80m aidat ja T14 5-ottelu (lajit 80m aidat, pituus, keihäs, korkeus ja 800m). Otteluiden pistetulos 2634 ja 80m aidoissa kesällä juostu 11,81 olivat myös kauden kärkituloksia sekä Uudenmaan piirinennätyksiä.

Matias Komi, IF Sibbo-Vargarna,
Matias Komi voitti elokuussa yleisurheilun 17 -vuotiaiden Suomen mestaruuskisojen kultamitalin 400m aitajuoksussa ja pronssimitalin 110m aitajuoksussa. Syksyllä Matias valittiin Suomen Urheiluliiton nuorten maajoukkueryhmään(NMJ)

Elias Walden, Helsingin Työväen Luistelijat,
Pikaluistelu: Hopealuistin finaali 1.sijat 500m ja 1000m, junioricupin voitto. Hollanti Vikingrace Heerenveen( Nuorten 11-16v. EM-Kisat ) 500m 12./25 luistelijaa. Rullaluistelu: rata SM 1.sijat 200m,1500m ja maraton 16km (16-vuotiaat). Tallina kv-kilpailut 1.sija maraton 8km ja Kuusalo/Viro 10km 2.sija

YLEINEN SARJA

Johanna Gustafsson, Keski-Uudenmaan ampumaseura,
SM-pronssi, olympiapistooli naisten sarja

Jenni Huttunen, TiPS,
Jalkapallon naisten SM-hopea

Akseli Keskinen, Tuusulanjärven Purejhtijat
Purjehduksen Nacra 17 -luokan MM-kisojen 9. sija. MM-kisat purjehdittiin 9-16.2.2020 Australiassa. Akseli Keskinen kuuluu Suomen maajoukkueseen (Sailing Team Finland).

Risto Pesola, Tuusulanjärven Purjehtijat,
Purjehduksen Laser Standard -luokan SM-kisojen 3. sija (pronssimitali). SM-kisat purjehdittiin Espoossa 12-13.9.2020

Saara Kuisma, Tuusulanjärven Purjehtijat,
Purjehduksen E-jolla -luokan SM-kisojen 3 sija (pronssimitali). SM-kisat purjehdittiin Porissa 4-6.9.2020

Sanni Siira, Tuusulanjärven Purjehtijat,
Purjehduksen Lightning-luokan Suomen mestari Kotkan SM-kisoissa 7-9.8.2020. Sanni Siira purjehti gastina voittajaveneensä 3 hengen miehistössä

Roberta Luostarinen, Järvenpään Voimailijat,
Naisten (eli yleisen sarjan) SM-2, sarja 53kg vapaapaini

Joel Kiviranta,
Stanley Cup finaalit, Hattutemppu/jatkoaikamaali Game Seven, konfrenssin välierissä

Topi Raitanen, HKV,
3000m esteet. Suomen kaikkien aikojen 3.paras aika

https://www.iltalehti.fi/yleisurheilu/a/a59e7125-5eac-412a-9f70-9cbdc397dd23

Jaakko Ranta, TVV,

http://jaakkoranta.fi/

Tuomas Harjula, TVV,

https://yle.fi/urheilu/3-11671250

MUUT LAJIT

Saija Mokkila, Vantaan Voimisteluseura,
Kilpa-aerobic SM-kilpailut, hopea aikuisten joukkuesarjassa (osana Vantaan Voimisteluseuran joukkuetta Keurulainen, Oikari, Mokkila) 28.11.2020

JOUKKUEET

Lightning-luokan purjeveen FIN 14638 miehistö Team Gamma:
Matti Leppänen, Mari Leppänen, Arttu Leppänen Purjehduksen Lightning-luokan SM-kisojen 3. sija (pronssimitali). SM-isat purjehdittiin Kotkassa 7-9.8.2020.

LIIKUNNAN JA URHEILUN TUNNUSTUSPALKINTO

Tuliketut
Tuliketut on järjestänyt jo yli 20 vuotta kehitysvammaisille salibandy toimintaa. Ovet ovat aina avoimet kaikille lähiseudun pelimiehille ja -naisille. Harrastaminen on maksutonta. Nykyään harjoituksia järjestetään 2krt viikossa ja lisäksi turnausmatkoilla käydään useamman kerran vuodessa

Takaisin