Tuusula mukana poistamassa nuorten aikuisten demokratian kapeikkoja – Sitran valtakunnallinen osallisuuden kehittämistyö käynnistyy huhtikuussa 2021

26.03.2021

Sitra käynnistää huhtikuussa 2021 valtakunnallisen osallisuuden kehittämistyön, johon Tuusulan kunnan ”Nujerretaan demokratian peikot” -tiimi on valittu yhdeksi kehittäjätiimeistä. Tuusulan kehittämistyössä keskitytään 1729-vuotiaiden nuorten aikuisten osallisuuden kehittämiseen. Työhön haastetaan Tuusulassa mukaan nuorten aikuisten lisäksi myös päättäjät. 

Yhteiskunnallisen osallistumisen paikat ja muodot murroksessa

Tulevaisuustalo Sitra, joka ennakoi tulevaisuuteen vaikuttavia ilmiöitä, kehittää ja selvittää uusia ratkaisuja sekä tekee ennakkoluulottomia kokeiluja yhdessä eri sektoreiden kanssa, on tarttunut nyt osallisuuden kehittämistyöhön todettuaan yhteiskunnallisen osallistumisen paikkojen ja muotojen olevan murroksessa. Teknologian kehitys, väestön monimuotoistuminen, sosiaalinen media ja verkostomaisen vallan muodot luovat entistä enemmän vaikuttamisen paikkoja ja mahdollisuuksia. Murroksessa ovat sekä suoran että edustuksellisen osallistumisen tavat. Murroksen myötä demokraattinen osallistuminen eriarvoistuu.

Sitran tuoreen selvityksen tulokset osoittavat, että Suomessa on valtava määrä ihmisiä, jotka haluavat vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin, mikäli se tehdään heille riittävän helpoksi. Lisäksi osallistumisen paikkojen on mahdollistettava aitoa vaikuttavuutta. Tätä kautta ihmiset kokevat tulleensa kuulluksi ja aidosti osallisiksi itselleen tärkeissä asioissa.

Tuusulan tiimi valittu mukaan valtakunnalliseen osallisuuden kehittämiseen

Sitran käynnistämään valtakunnalliseen osallisuuden kehittämistyöhön on valittu mukaan Tuusulan kunnan ”Nujerretaan demokratian peikot” -tiimi, joka keskittyy 17–29-vuotiaiden nuorten aikuisten osallisuuden kehittämiseen.

– Nuoria osallistetaan kesyihin ongelmiin, mutta ei päästetä ratkaisemaan rakenteellisia, sotkuisia tai viheliäisiä ongelmia. Nuoret haluavat olla valmistelemassa ja päättämässä heille tärkeitä asioita, mutta eivät nykyisten rakenteiden ja toimintatapojen ehdoilla. Nujerretaan demokratian peikot -ryhmä kehittää yhdessä nuorten ja päättäjien kanssa uusia vaikuttamistapoja nykyisten demokratian rakenteiden ulkopuolelta, kertoo ohjaamopalvelupäällikkö Jaana Kellosalmi Tuusulan tiimin tavoitteista demokratian kapeikkojen poistamisessa. 

Osallisuus on Tuusulassa koko kunnan keskiössä ja kirjattu myös vahvasti kuntastrategiaan. Tästä huolimatta toiminta ei tavoita nuoria aikuisia. He ovat tunnistetusti aliedustettu ryhmä osallisuustoiminnassa, osallistuvassa budjetoinnissa ja asukastoiminoissa. Myös poliittisen osallistumisen kanavat ovat heidän näkökulmastaan alikäytössä. Pelkkä demokratiakasvatuksen lisääminen ei riitä tätä tilannetta parantamaan, vaan tarvitsemme myös yhdessä nuorten aikuisten kanssa tehtävää rakenteiden muuttamista. ”Nujerretaan demokratian peikot” -tiimi tulee haastamaan mukaan työhön nuorten aikuisten lisäksi myös päättäjät.

Lue myös Sitran 25.3.2021 aiheesta julkaisema tiedote: Sitra Labin osallistujat valittu: 10 tiimiä etsii ratkaisuja demokratian ja yhteiskunnallisen osallistumisen haasteisiin

Lisätiedot:
Ohjaamopalvelupäällikkö Jaana Kellosalmi, p. 040 314 2217, jaana.kellosalmi@tuusula.fi

 

Takaisin