Tuusulalaisten huoltajien tyytyväisyys opetuksen laatuun kasvoi poikkeusaikana

22.04.2021

Tuusulassa toteutettiin kevättalvella 2021 perusopetuksen laadun huoltajakysely kaikissa peruskouluissa. Vastaajien määrä nousi vuoden 2019 kyselyn 825 huoltajasta 1155 huoltajaan, mikä parantaa kyselyn tulosten luotettavuutta. Huoltajilta kysyttiin yleisarvosanaa koulun toiminnasta asteikolla 4–10. Huoltajien antama yleisarvosana perusopetuksen laadulle nousi kolme kymmenystä lukuun 8,4. Huoltajien antama yleisarvosana on korkein huoltajakyselyn historiassa.

Osa-aluekohtaiset tulokset

Perusopetuksen laadun huoltajakysely koostuu osa-alueista, joita huoltajat arvioivat kuusiportaisen arviointiasteikon avulla: 1=Olen täysin eri mieltä, 2=Olen eri mieltä, 3=Olen vähän eri mieltä, 4=Olen melkein samaa mieltä, 5=Olen samaa mieltä ja 6=Olen täysin samaa mieltä. 

Osa-aluekohtaiset tulokset ovat esiteltynä alla: 

Opetus 

Huoltajat kokevat, että koulun jokapäiväinen toiminta on järjestetty hyvin ja tyytyväisyys on noussut 4,82 > 5,05. Erittäin tyytyväisten osuus noussut lähes kahdeksan prosenttia ja on nyt 30,6 % kaikista vastaajista. Huoltajien tyytyväisyys koulun henkilöstön ammattitaitoisuuteen on noussut 4,8 > 4,98, ja huoltajista erittäin tyytyväisten osuus on noussut seitsemällä prosentilla 31,8 prosenttiin. 

Pitkäaikainen kehittämiskohteemme oppimisen arviointi näkyy huoltajakyselyn tuloksissa myös myönteisenä kehityksenä. Huoltajien mukaan koulun arviointikäytänteet ovat oppilaiden ja huoltajien tiedossa aiempaa paremmin 4,23 > 4,38. Kokemukset arvioinnin oikeudenmukaisuudesta, kannustavuudesta ja monipuolisuudesta ovat hyvällä tasolla 4,34 > 4,55. Huoltajien mukaan oppilaalle tarjotaan mahdollisuuksia osoittaa osaamistaan monipuolisesti 4,35 > 4,46. 

Opetusmateriaalien ajantasaisuus vaikuttaa huoltajista hyvältä 4,58 > 4,87. Koulun tietoteknisen varustuksen nykyaikaisuus ja riittävyys on huoltajapalautteen mukaan niin ikään hyvällä tasolla 4,46 > 4,75. Opetuksessa käytettävät monipuoliset työtavat ovat näkyneet huoltajien suuntaan vähän aiempaa paremmin 4,63 > 4,77. 

Oppimisen ja koulunkäynnin tuki 

Oppilaan oikeus saada tarvitsemaa tukea koulussa on toteutunut huoltajapalautteen perusteella hyvin 4,55 > 4,78. Huoltajien näkökulmasta tukiopetusta on tarjolla tarpeen mukaisesti erittäin hyvin 4,78 > 4,98. Oppilas saa tarvittaessa osa-aikaista erityisopetusta -kohtaan tuli myös hyvä huoltaja-arvio 4,63 > 4,86. Tuusulassa on kehitetty oppilaan tukea määrätietoisesti vuodesta 2015 lähtien ja kehittämistyön myötä oppilaat saavat yhä paremmin tuen omassa lähikoulussaan ja oikea-aikaisesti. 

Oppilaan tarvitsemat kouluterveydenhuollon palvelut olivat huoltajien kokemuksen mukaan edelleen hyvin saavutettavissa keskiarvon noustessa edellisestä kyselystä hieman 4,73 > 4,8. Huoltajien arvio kuraattori- tai psykologipalvelujen saatavuudesta tarpeen mukaan oli pysynyt lähes samana 4,77 > 4,72. Tuloksissa näkyy etenkin psykologien kohdalla henkilöstövaje, jota ei ole rekrytoinnista huolimatta kyetty täyttämään ajallaan.  

Viihtyminen koulussa 

Huoltajat kokevat lastensa tulevan hyvin mielellään kouluun, sillä keskiarvo vastauksissa on 5,09. Huoltajien arvion mukaan heidän lapsensa kokevat olevansa osa luokkaansa tai opetusryhmäänsä varsin hyvin 4,91 > 5,04. Huoltajien näkemyksen lasten kaverisuhteista koulupäivän aikana on erittäin positiivinen, ja kohdassa ”Lapsellamme on kavereita koulussa” keskiarvo on 5,32. Vuoden 2019 kouluterveyskyselyssä nähtiin oppilaiden kokema yhteisöön kuulumisen tunteen voimakas lasku, ja siihen tulokseen verrattuna huoltajien näkemys kohdassa ”Lapsemme kokee olevansa osa luokkaansa tai opetusryhmäänsä” on rohkaiseva 4,91 > 5,04.

Koulussa viihtymiseen ja oppimiseen vaikuttaa paljon myös kouluruokailu. Huoltajien tyytyväisyys kouluruokailuun on kasvussa. Tyytyväisten ja erittäin tyytyväisten osuus on noussut, ja keskiarvo on 4,39 > 4,52. Tuusulan kouluissa tarjotaan kaikille oppilaille kaksi vaihtoehtoa, sekaruoka ja kasvisruoka, joka osaltaan lisää tyytyväisyyttä kouluruokailua kohtaan. 

Oppimisympäristö 

Huoltajien kokemus kouluympäristön terveellisyydestä ja turvallisuudesta on noussut merkittävästi keskiarvosta 3,93 keskiarvoon 4,41. Kouluympäristön toimivuus ja viihtyisyys on sekin huoltajien arvioissa kohentunut 4,26 > 4,5. Tuloksessa näkyy varmasti panostaminen laadukkaisiin väistötilaratkaisuihin ja uuteen päiväkoti- ja koulurakentamiseen. Myös käytössä olevia koulutiloja on kehitetty kalusteratkaisuin ja yhdistämällä esimerkiksi kaksi luokkatilaa toisiinsa väliovin. 

Olemme tavoitelleet oppimisympäristön laajentamista luokan ja koulun ulkopuolelle. Huoltajille tämä tavoite on näyttäytynyt siten, että asiasta tietämättömien osuus on laskenut samaan aikaan kun lähiympäristön hyödyntämistä oppimisessa kiittelee entistä useampi.  

Koulun tiedottaminen 

Viimeisen reilun vuoden aikana tiedottamisessa keskeisessä roolissa ovat olleet korona-ajan poikkeukselliset järjestelyt. Huoltajien kokemus korona-ajan viestinnän ajantasaisuudesta ja selkeydestä on ollut todella hyvää, ja vastausten keskiarvo oli 4,97. Koulun toimenpiteet oppilaiden turvaamiseksi ovat olleet riittäviä -väittämässä tyytyväisyys oli 4,88. 

Yleisemmin kodin ja koulun yhteistyötä ja viestintää kuvaavat huoltaja-arviot olivat kiitettäviä. Huoltajat pitivät koulun tiedottamista pääosin avoimena ja monipuolisena 4,5 > 4,81. Huoltajien mukaan kodin ja koulun yhteistyö on avointa ja keskustelevaa 4,52 > 4,76. Erinomaisena voidaan pitää sitä, että yhteistyö opettajien kanssa sujuu huoltajien mukaan edelleen todella hyvin 4,92 > 5,08. Oppiaineiden valintamahdollisuuksista tiedottamisen on koettu parantuneen 4,55 > 4,72. Oppilashuollosta tiedottamisen on koettu myös kehittyneen 4,25 > 4,55. 

Lopuksi 

Huoltajakyselymme tulokset ovat tänä vuonna erittäin hyvät ja vastaajamäärä on korkea, mikä lisää tulosten luotettavuutta. Koulujemme koko henkilöstö on tehnyt edellisen kyselyn jälkeen hyvää työtä, erityisesti näinä poikkeuksellisina aikoina. Kyselyn vastauksissa korostuu koulun henkilöstön ja perheiden välinen keskustelu, luottamus ja rakentava yhteistyö, joka on tällaisessa ajassa erityisen tärkeää. 

Hyvistä tuloksista huolimatta kehitämme edelleen koulujen toimintaa yhdessä teidän huoltajien ja koulujemme oppilaiden kanssa. Haluamme kiittää kaikkia huoltajia vastauksista ja yhteistyöstä koulun kanssa sekä henkilöstöämme erittäin hyvin tehdystä työstä.

Lisätiedot:
Opetuspäällikkö Markus Torvinen, p. 040 314 3410, markus.torvinen@tuusula.fi

Takaisin