Hybridirahoitus saa jatkoa Tuusulassa – asukkaat ja yhteisöt voivat hakea rahoitusta 30.11. saakka

06.05.2021

Viime vuonna pilotoitu Tuusulan ja Tampereen kaupungin hybridirahoituksen kokeilu saa jatkoa Tuusulassa vuoden 2021 loppuun asti. Hybridirahoitus yhdistää kunnan ja yksityisen rahoituksen ja resurssit. 

Kokeilu antaa asukkaille mahdollisuuden rahoittaa ja toteuttaa omia yhteisöllisiä ideoitaan kaikkien yhteiseksi hyväksi. Malli perustuu joukkorahoitukseen ja kunta on siinä yksi rahoittajista. Tuusula osallistuu kampanjan tukemiseen 30–40% osuudella, mikäli joukkorahoituksella onnistutaan keräämään 70% toteutuksen edellyttämästä rahoituksesta ja resursseista. 

– Tuusulan kunta haluaa mahdollistaa asukkaiden omaehtoista tekemistä. Jo vuoden jatkuneessa korona-ajassa kaikki positiivista mieltä ja asukkaiden aktiivisuutta tukeva toiminta on vielä aiempaakin tärkeämpää, korostaa pormestari Arto Lindberg. 

Asukkaat ja yhteisöt voivat hakea hybridirahoitusta 30.11. saakka

Hybridirahoitusta voi hakea tuusulalaisten omaehtoisiin toteutuksiin 30.11.2021 mennessä. Rahoitusta voi hakea yhteisöllisiin laajasti ihmisille hyvinvointia tuottaviin toimintoihin tai projekteihin. Toteutuksen tulee olla sellainen, ettei siitä synny kunnalle ylläpitokustannuksia. Hybridirahoitukseen on varattu tälle vuodelle 10 000 euroa.    

Hybridirahoituksessa asukas tai yhteisö suunnittelee joukkorahoituskampanjan ja sen toteutuksen mesenaatti.me alustalla. Joukkorahoituskampanjan tekeminen on maksutonta.

– Tuusula voi osallistua kampanjan rahoitukseen 30–40% osuudella, mikäli idea hyväksytään hybridirahoitukseen ja joukkorahoituksella onnistutaan keräämään muu toteutumisen edellyttämä rahoitus ja resurssit. Kunnan osuus kasvaa 40% osuuteen, mikäli joukkorahoituskampanja onnistuu keräämään mesenaatti.me -verkkoalustalla yli 100 peukutusta, kertoo yhteisömanageri Katja Repo.

Hybridirahoitus täydentää kunnan muita avustuksia ja osallistuvaa budjetointia

Hybridirahoitus täydentää kunnan muita avustuksia ja osallistuvaa budjetointia. Keskeisin ero muihin rahoitusmuotoihin on asukkaiden aktiivisemmassa roolissa. Kampanjan käynnistäjä on sekä idean ja toteutuksen omistaja että rahoituksen kerääjä. Kunta on yksi rahoittajista ja tarjoaa lisäksi suunnittelu- ja viestinnällistä tukea kampanjan tekijöille. 

– Keskeisin ero Tuusulassa jo neljänä vuonna toteutetun osallistuvan budjetoinnin ja nyt toista kertaa toteutettavan hybridirahoituksen välillä on asukkaiden ja kunnan roolissa. Osallistuvassa budjetoinnissa päävastuu on kunnalla, vaikka asukkaalla onkin mahdollisuus vaikuttaa ja osallistua sen kaikissa vaiheissa. Hybridirahoituksessa asukkaalla on vielä isompi rooli idean ja toteutuksen omistajana sekä rahoituksen kerääjänä, jatkaa yhteisömanageri Katja Repo. 

Vuonna 2020 rahoituksen keräämisessä onnistui kaksi asukkaiden kampanjaa

Viime vuonna hybridirahoituskokeiluun osallistui neljä kampanjaa, joista kaksi sai haluamansa rahoituksen. Mattilan asukasyhdistyksen käynnistämän kampanjan myötä Piilipuistoon saatiin viime vuonna piknikpöytä ja kuntoiluvälineitä. Toinen menestynyt kampanja konkretisoituu tänä kesänä, kun Linjamäen puiston aitaa ryhdytään kunnostamaan.   

Vuonna 2020 toteutunut hybridirahoituskokeilu oli yksi Sitran rahoituksella toteutetuista demokratiakokeiluista. Demokratiakokeilut 2020 -hankkeella tavoiteltiin demokratiaa vahvistavia innovatiivisia yhteishankkeita, joilla edistettiin demokraattista osallisuutta, osallistumista ja vuoropuhelua.

Lisätiedot ja hakulomakewww.tuusula.fi/hybridirahoitus

Lisätiedot:
Yhteisömanageri Katja Repo, p. 040 314 3048, katja.repo@tuusula.fi 
Kehittämispäällikkö Heidi Hagman p. 040 314 3052, heidi.hagman@tuusula.fi   

   

Takaisin