Lastenkulttuuriviikko Syysskidi tuo tarina-, tanssi- ja musiikkiteatteriesityksiä Tuusulaan – monille lapsille kenties ensimmäinen teatterikokemus korona-ajan vuoksi

05.10.2021

Lastenkulttuuriviikko Syysskidiä vietetään 8.–14.11.2021. Tuusulan kulttuuripalvelut järjestää ilmaisia yleisöesityksiä arkiaamuisin Tuusulan pääkirjastolla. Ilmoittautuminen esityksiin alkaa maanantaina 11.10. klo 9 (max. 6 lippua/varaus).  

Monista tv-ohjelmista tuttu Silja Sillanpää esittää Salasaaren salapaja -nimisen tarinateatteriesityksen tiistaina 9.11. klo 9 ja 10.15. Salapaja perustuu Silja Sillanpään ja Marja Siiran kuvakirjaan Salasaaren salaisuudet sekä Pikku Kakkosen tv-sarjaan Salasaaren seikkailijat.

Musiikkikasvattaja Tuuli Paasolainen esiintyy Tuusulassa ensimmäistä kertaa. Musiikkiteatteriesitys Hinni-Hiiren omaoma-päivä kertoo siitä, kuinka yksinkin voi keksiä kaikenlaista hauskaa. Esitykset järjestetään keskiviikkona 10.11. klo 9 ja 10.15.

Nukketeatteri Ofelian esitys Nenäliinalippu nähdään suomen ja ruotsin kielillä lauantaina 13.11. klo 10 (suomeksi) ja klo 11.15 (ruotsiksi). Vähäsanainen esitys kertoo elävän musiikin ja nukketeatterin keinoin siitä, miten tärkeää meidän on löytää toisemme kieli- ja tapakulttuurin sekä ennakkoluulojen muurin tuolta puolenkin. Esitystä pystyy seuraamaan ja ymmärtämään, vaikkei puhuisi kumpaakaan kieltä.

– Järjestämme myös kaikille avoimia, ilmaisia esityksiä Tuusulan pääkirjastolla. Sinne ovat lämpimästi tervetulleita lasten kanssa perhepäivähoitajat sekä kotona lapsiaan hoitavat vanhemmat, kulttuurituottaja Jaana Hopeakoski sanoo.

– Tuomme Tuusulaan myös ruotsinkielisen esityksen Honungshjärta. Sitä voi tosin tulla katsomaan, vaikkei osaisi vielä mitään kieltä.

Suuri osa esityksistä menee suoraan päiväkoteihin

Suurin osa Syysskidin esityksistä järjestetään suoraan varhaiskasvatusyksiköissä. Yksiköiden kulttuurivastaavat valitsevat esityksiä valikoimasta, jossa tarjolla on em. esitysten lisäksi tamperelaisen Tanssiteatteri MD:n esitys Santeri Sammakon seikkailut, lahtelaisen SUPER teatterin Matkalaukkusatuja ja rakastetun Teatteri Sytkytin Juha Laukkasen Tammen tarinoita. Kaikilla Tuusulan päiväkodeissa olevilla lapsilla on lisäksi mahdollisuus kokea Juurikadun orkesterin etäkonsertti.

– Monet pienet lapset eivät ole nähneet korona-aikana ollenkaan esittävää taidetta. Tänä syksynä tuntuu erityisen merkittävältä viedä esityksiä suoraan varhaiskasvatusyksiköihin, kulttuurituottaja Jaana Hopeakoski kertoo.

Tuusulassa vietetään Skidiviikot-lastenkulttuuriviikkoja kaksi kertaa vuodessa: maaliskuussa Skidiviikkoa ja marraskuussa Syysskidiä. Lastenkulttuuriviikkojen tarkoituksena on tuoda kiertävien ammattiteattereiden ja muusikoiden esityksiä Tuusulaan – lähelle lapsiperheitä, päiväkoteja ja kouluja.

Lisätietoa kaikille avoimesta Syysskidi-tarjonnasta ja ilmoittautuminen: www.tuusula.fi/syysskidi

Lisätietoja: Kulttuurituottaja Jaana Hopeakoski, 0403143436, kulttuuri@tuusula.fi
 

Avoimet esitykset Tuusulan pääkirjastolla:

Salasaaren salapaja – vuorovaikutteinen tarinateatteriesitys ti 9.11. klo 9 ja 10.15

Kesto n. 40 min. Ikäsuositus 4–10 vuotta.
Salasaaren salapaja kutkuttaa mielikuvitusta ja kutsuu seikkailemaan! Salapajassa kokeillaan, mitä seikkailija ehtii tehdä tiimalasillisen aikana, kootaan karttoja, kuunnellaan simpukoita sekä tallennetaan tarinoita Seikkailijoiden talon kirjastoon. Salapaja perustuu Silja Sillanpään ja Marja Siiran kuvakirjaan Salasaaren salaisuudet (WSOY 2021) sekä Pikku Kakkosen tv-sarjaan Salasaaren seikkailijat.

Esiintyjä: Silja Sillanpää 

Hinni-Hiiren omaoma -päivä – vähäsanainen musiikkiteatteriesitys ke 10.11. klo 9 ja 10.15

Kesto n. 40 min. Ikäsuositus 0-7-vuotiaille aikuisen kanssa.

Hinni-Hiiri soittaa kavereilleen ja toivoo saavansa leikkiseuraa. Kukaan ei ehdi kuitenkaan leikkimään hänen kanssaan! Tulossa siis tylsä päivä... Vai onko sittenkään? Vuorovaikutteinen, vähäsanainen musiikkiteatteriesitys Hinni-Hiiren omaoma -päivästä ja siitä kuinka yksinkin voi keksiä kaikenlaista hauskaa. Kun ei jää maahan makaamaan, voi tapahtua ihan mitä vaan!

Esiintyjä: Musiikkikasvatuskouluttaja Tuuli Paasolainen 

Nukketeatteri Ofelia: Nenäliinalippu/Honungshjärta la 13.11. klo 10 (suomeksi) ja klo 11.15 (ruotsiksi)

Kesto n. 40 min. Ikäsuositus yli 4-vuotiaille, myös aikuisille. Esitys on hyvin vähäsanainen, ei kielimuureja.

" Ystävä? Sinä ystävä. Minun ystävä!”
Töötti ja Kaino puhuvat eri kieliä, eivätkä kohdatessaan oikein ymmärrä mitä toinen sanoo. Uusi tuttavuus on kuitenkin molempien mielestä kovin kiinnostavaa. Uteliaisuus johtaa orastavaan ystävyyteen ja yhteisymmärryksen löytymiseen. Esitys puhuu elävän musiikin ja nukketeatterin keinoin siitä, miten tärkeää meidän on löytää toisemme kieli- ja tapakulttuurin sekä ennakkoluulojen muurin tuolta puolenkin. Emme ehkä omaksu toistemme tapaa olla, puhua ja toimia, mutta on välttämätöntä ja oikein kuunnella kaikkia ääniä ympärillämme. Nenäliinalippu on nukketeatteri- ja musiikkiesitys ystävyydestä ilman yhteistä kieltä.

Esiintyjät:  Anne Lihavainen ja Mikko Rajala

Isänpäivänä Taiteilijakoti Erkkolaan

Vapaa pääsy isille, lapsille, isoisille ja lapsenlapsille isänpäivänä su 14.11.
Taiteilijakoti Erkkola, Rantatie 25, Tuusula
Su 14.11. avoinna klo 12–17

Lapsuuden joulu - Martta Wendelinin ja Rudolf Koivun joulukuvituksia

Suomalaisten joulukäsitykset elävät muutoksessa, mutta joulujen ydin on pysynyt samanlaisena 1900-luvun alkuvuosista alkaen. Kuvasto syntyi ruotsalaisvaikutteiden kautta 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä alkaen: joulutontut ja -pukit, talviset joulukirkkoaiheet, joulukuusi lahjoineen ja katetut joulupöydät sekä veikeät uudenvuodenkortit. Martta Wendelin ja Rudolf Koivu tahoillaan loivat omanlaisensa joulukuvaston, joka on yhtä tuttua ja rakasta suomalaisille vieläkin.

Non-stop -runopiste
Tee runo yhdessä isäsi tai isoisäsi kanssa J. H. Erkon runoista poimituista sanoista. Kiinnitä sanamagneetteja taululle vapaalla tyylillä ja tutustu samalla Erkon runolliseen suomen kieleen yli sadan vuoden takaa.

 

Kuva: Jore Puusa

Takaisin