Kasvomaskisuosituksia päivitetty – Tuusulan kunta rohkaisee ottamaan rokotteet

08.10.2021 klo 17.25

HUS-alueella koronaviruksen tapausmäärät ovat lähteneet edeltävällä viikolla nousuun, vaikka testaussuosituksia on kevennetty. Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä on myös noussut. Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä Keusote kehottaa edelleen noudattamaan maskisuosituksia. Maskisuositus koskee 12 vuotta täyttäneitä ja tätä vanhempia. Tuusulan kunta pitää tärkeänä, että Keusoten antamaa maskisuositusta noudatetaan, jotta epidemiatilanne ei huononisi, eikä uusiin rajoitustoimiin jouduttaisi.

Kunta rohkaisee tuusulalaisia vähintään kahden rokoteannoksen ottamiseen, jotta rokotuskattavuus saadaan riittävän korkeaksi eikä sairaanhoito kuormitu. Rokotuskattavuuden nousulla voidaan vaikuttaa myös siihen, ettei uusia rajoituksia jouduta ottamaan käyttöön Keusoten alueella.

Kuten Keusote on viestinyt, kaksi rokoteannosta antaa erittäin hyvän suojan vakavaa koronatautia vastaan. Myös rokotetun on syytä edelleen noudattaa voimassa olevia suosituksia epidemian hillitsemiseksi.

Keusoten alueen suositus maskin käytöstä koko väestölle rokotussuojasta huolimatta:

  • joukkoliikenteessä
  • julkisissa sisätiloissa tilanteissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan, kuten*:
    • sisätiloissa järjestettävissä yleisötilaisuuksissa
    • ravintoloissa
    • uskonnollisissa kokoontumisissa
  • kaikissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa ja joissa tartuntariski saattaa olla suuri
  • ulkotiloissa, jos joudut pitkäkestoiseen ruuhkaan, jossa liikkuminen vaikeutuu.
  • Suositus koronatestiin hakeutuvalle ja tulosta odottavalle: maskia on syytä käyttää aina matkalla koronavirustestiin ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Suositus vailla täyttä rokotussuojaa oleville:

  • Maskia suositellaan käytettäväksi aina julkisissa sisätiloissa, jos henkilöllä ei ole täyttä rokotussuojaa tai sairastettua koronavirustautia alle kuusi kuukautta aikaisemmin.

Suosituksen valmistelussa on hyödynnetty THL:n riskipotentiaalin arviointitaulukkoa (thl.fi).

Sosiaali- ja terveydenhuoltoalan henkilöstö jatkaa edelleen maskien käyttöä, kuten työnantajat ovat aiemmin ohjeistaneet. Systemaattinen maskien käyttö on tärkeää työ- ja potilasturvallisuuden kannalta.

Opetuksen ja varhaiskasvatuksen osalta suositukset vahvistetaan, kun THL, opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus ovat antaneet valtakunnallisen suosituksen. Yli 12-vuotiaitten lasten ja nuorten sekä henkilöstön kasvomaskisuositus Keusote-alueella on voimassa edelleen.

Lue lisää: Keusoten koronasuositukset ja -rajoitukset

Takaisin