Yleiskaavaehdotus linjaa kestävän kasvun suuntia Tuusulassa vuoteen 2040

16.11.2021

Kunnanhallitus päätti kokouksessaan 15.11.2021 asettaa Tuusulan yleiskaava 2040 -ehdotuksen nähtäville.  

Yleiskaava on kunnan yleispiirteinen maankäytön suunnitelma. Sen tehtävänä on yhdyskunnan eri toimintojen, kuten asutuksen, palvelujen ja työpaikkojen sekä virkistysalueiden sijoittamisen yleispiirteinen ohjaaminen sekä toimintojen yhteensovittaminen. Yleiskaavoituksella ratkaistaan tavoitellun kehityksen periaatteet, ja yleiskaava ohjaa alueen asemakaavojen laatimista. Yleiskaava vaikuttaa siihen, millainen kunta Tuusula on 20 vuoden kuluttua.  

Yleiskaavaehdotuksen mukainen Tuusula on kasvava ja menestyvä 

Tuusulassa yleiskaavaa on laadittu mahdollistaen kunnan suunnitelmallinen ja kestävä kasvuAikajänne Tuusulan yleiskaavassa yltää vuoteen 2040. Yleiskaavaehdotuksessa korostuvat erityisesti  

  • monimuotoiset asuinalueet, 

  • keskustojen kehittäminen, 

  • kunnan elinkeinoelämän ja palveluiden toimintaedellytyksien parantaminen, 

  • liikenteen, erityisesti joukkoliikenteen, pyöräilyn ja jalankulun edistäminen. Lisäksi varaudutaan merkittäviin uusiin raideyhteyksiin ja Keski-Uudenmaan logistiikan poikittaisyhteyksiin. 

  • rakennetun ympäristön, maiseman, luonnonarvojen ja luonnon monimuotoisuuden vaaliminen ja 

  • virkistysalueiden riittävyyden turvaaminen 

Vuosikymmeniä eteenpäin luotaava yleiskaava antaa kunnan kehittämiselle raamit, joiden puitteissa voidaan käynnistää elinvoimaa lisääviä kaavoitushankkeita. Yleiskaava tukee kuntastrategiamme keskeistä tavoitetta luoda asukkaille ja yrityksille edellytyksiä kasvaa ja menestyä kestävästi kasvavassa Tuusulassasanoo pormestari Kalle Ikkelä 

Yleiskaavaehdotus nähtävillä joulu-tammikuussa 

Nykyinen yleiskaava 2010 on oikeusvaikutukseton ja monilta osiltaan vanhentunutUutta yleiskaavaa on Tuusulassa valmisteltu vuodesta 2010. Nyt uudelleen nähtäville asetettuun ehdotukseen on tehty lukuisia ensimmäisellä ehdotuskierroksella vuonna 2019 edellytettyjä muutoksia ja selvityksiä.   

Tuusulan yleiskaava 2040:lla ohjataan ennen kaikkea taajamien maankäyttöä. Kaikkia osayleiskaavoja ei kumota. Kumottavien osayleiskaavojen alueelle esitetään kattavasti maankäyttömuodot yleiskaavan mittatarkkuus huomioiden. Voimaanjääviä osayleiskaavoja päivitetään viidellä teemalla: arvokkailla luontokohteilla, lentokonemeluvyöhykkeillä, kahdella maanalaisella ratalinjauksen yhteystarpeella (Lentorata ja Tallinna-tunneli), työpaikka-alueen laajenemissuunnilla ja yhdyskuntateknisen huollon alueilla. 

Yleiskaavaehdotusta on mahdollista kommentoida kun se kuulutetaan nähtäville. Nähtävillä olon aikana järjestetään yleisötilaisuuksia joulukuussa. 

Nähtävillä olon jälkeen käsitellään saapuneet lausunnot ja muistutukset sekä tehdään mahdollisia tarkistuksia. Tuusulan kunnanvaltuusto saa yleiskaavan hyväksyttäväkseen arvion mukaan keväällä 2022. 

 

Lisätietoja 

pormestari Kalle Ikkelä040 314 3001, kalle.ikkela@tuusula.fi 

kaavoituspäällikkö Anne Olkkola, 040 314 2014, anne.olkkola@tuusula.fi 

yleiskaavasuunnittelija Henna Lindström, 040 314 3513, henna.lindstrom@tuusula.fi 

Takaisin