Ilmastotyö vauhtiin ilmastojohtamisen toimintamallin avulla

15.03.2022

Tuusulassa halutaan liittää ilmastojohtaminen osaksi kunnan strategista johtamista. Tavoitteen toteuttamiseksi käynnistettiin vuoden 2021 alussa kehityshanke, joka määrittää askelmerkit kohti kestävää tulevaisuutta. Tiekartta on nyt valmis ja toimintamalli tullaan ottamaan käyttöön kunnan kaikilla toimialoilla.  

Tuusulan kunnan ilmastotyö on tähän asti keskittynyt kunnan energiatehokkuuden parantamiseen. Ympäristöministeriön hankerahoituksella tehdyn kehitystyön ensimmäinen vaihe, ilmastojohtamisen toimintasuunnitelma, on nyt valmis. Seuraavaksi alustava suunnitelma täsmennetään ilmasto-ohjelmaksi konkreettisine mittareineen.

– Tehostamme ilmastotoimia Tuusulassa asettamalla kunnalle selkeät ilmastotavoitteet. Haluamme myös lisätä yhteistyötä paikallisten yritysten kanssa päästöjen vähentämiseksi, sanoo pormestari Kalle Ikkelä.

Kohti hiilinegatiivista Tuusulaa?

Yksi hankkeen suosituksia on hiilineutraaliustavoitteen asettaminen vuoteen 2035. Kunnan omasta toiminnasta aiheutuvien kasvihuonekaasupäästöjen osalta tavoite on mahdollista saavuttaa aikaisemmin. Hankkeen loppuraportti ehdottaa, että jatkotavoitteena tulisi olla hiilinegatiivinen Tuusula – kunta, jonka kasvihuonepäästöjen summa on pienempi kuin alueella syntyvä positiivisten ilmastovaikutusten määrä.  

– Jo tänä keväänä kunta voisi päättää ilmastotyön rajauksesta, kansalliseen sekä maakunnalliseen kehykseen sovittuvasta realistisesta kokonaistavoitteesta sekä ilmasto-ohjelmasta kuluvalle valtuustokaudelle, sanoo kuntakehitysjohtaja Heikki Lonka.

Ilmastosuunnitelmalla työ käyntiin

Päästöjen vähentäminen on ensisijainen toimi, kun tavoitellaan hiilineutraalisuutta. Ilmastosuunnitelmassa sitä kohti työskennellään lisäämällä ilmastovastuullisia tekoja ja valintoja kunnan, yritysten ja asukkaiden toiminnassa.

Ne liittyvät kestävään ja paikallisesti tuotetun energian käyttöön, rakentamisen hiilijalan- ja kädenjälkiin, kunnan alueella tapahtuvan henkilöliikenteen ja kuljetusten vähähiilisyyteen, hiilinielujen säilyttämiseen ja kasvattamiseen sekä ilmastonmuutokseen sopeutumiseen.

– On hyväksyttävä, että ilmastotyössä ns. ammutaan liikkuvaan maaliin ajassa lisääntyvän tiedon ja muuttuvien laskentaperusteiden vuoksi. On tärkeää, että henkilöstöllä ja päättäjillä on yhteinen ymmärrys ilmastotyön rajauksesta, luonteesta sekä kunnan tavoitteista, keinoista ja edellytyksistä.  Ja tietysti yhteinen tahtotila saavuttaa tuloksia, kertoo WSP:n johtava asiantuntija Terhi Tikkanen-Lindström.

Ilmastojohtamisen tavoitteena on parantaa kunnan kykyä ennakointiin ja ilmastonmuutokseen sopeutumista. Samalla tavoitellaan muita hyötyjä, kuten kustannussäästöjä, elinkeinoelämän kilpailuetuja, osaamisen kasvattamista ja kunnan vetovoiman lisäämistä.

Hankkeen tuloksena on tiekartta ilmastotoimille, joilla kuntatason ilmastotavoite voidaan saavuttaa.

 Hankkeen loppuraportti

Ilmastojohtamisen toimintamalli -hanke sai ympäristöministeriön Kuntien ilmastohankkeet -avustusta vuonna 2021 ja se tehtiin yhteistyössä suunnittelu- ja konsultointiyritys WSP Finland Oy:n kanssa.

 

Lisätiedot

Kalle Ikkelä, pormestari, 040 314 3001

Heikki Lonka, kuntakehitysjohtaja, 040 314 3501

Heidi Hagman, kehittämispäällikkö, 040 314 3052

sähköpostit muotoa etunimi.sukunimi@tuusula.fi

tuusula.fi/ilmastoteot

Takaisin