Vastuullinen pop up -ravintolapäivä kiertää tuusulalaisilla kouluilla vuosien 2022–2023 aikana

22.03.2022

Tuusulan kunnan ruokapalveluissa kehiteltiin vuoden 2021 aikana uusi Vastuullinen pop up -ravintolakonsepti, joka on konkreettinen tulos ruokapalveluiden osallistumisesta Vastuulliset ruokapalvelut -kehitysohjelmaan. Konseptin on tarkoitus kiertää jokaisella Tuusulan koululla vuorotellen vuosien 2022–2023 aikana ja sitä kehitetään edelleen matkan varrella kokemusten karttuessa. 

– Aihealueena ruokailun vastuullisuus tuntuu olevan vielä melko vieras, joten laadukkaalle ja helposti ymmärrettävälle viestintämateriaalille on kysyntää. Vastuullinen pop up -ravintola pyrkiikin tuottamaan elämyksiä sekä ruokatuotteen että tiedon muodossa, kertoo alue-esimies Heli Hakulinen

Mikä konseptin ajatuksena oikein on?

Vastuullisen pop up -ravintolan tarkoituksena on lisätä tietoisuutta ruoan vastuullisuudesta. Teemapäivän aikana tuodaan esille vastuullisuuden eri puolia helposti ymmärrettävällä tavalla. Tarkoitus on kannustaa pohtimaan oman toiminnan ja valintojen vaikutuksia ympäristöön, muihin ihmisiin ja yhteiskuntaan.

Esillä on tietoa oman koulun hävikin määrästä, eri ruokavaihtoehtojen hiilijalanjäljistä ja lisäksi keskustellaan vastuullisuusteemoista yleisesti. Materiaaleista voi esimerkiksi vertailla, minkälainen ero on yhden naudanlihahampurilaisen ja yhden kasvishampurilaisen aiheuttamalla hiilijalanjäljellä. Suurin yksittäinen teko ruokailun ilmastovaikutuksien vähentämisessä onkin lihansyönnin vähentäminen ja kasvisruokailun suosiminen. Teemaan tutustumisen yhteydessä jokainen oppilas voi halutessaan kirjoittaa omia ajatuksiaan vastuullisuuteen liittyen vastuullisuuspuun lehdille.

Vastuullisuuspuu
Kuva: Oppilaat voivat kirjata ajatuksiaan vastuullisuudesta vastuullisuuspuun lehdille.

Päivän aikana nautitaan kasvishampurilaisia, joihin voi valita itse kasvispihvin kahdesta vaihtoehdosta, ja tuunata hampurilaisen omien mieltymysten mukaan erilaisilla kastikkeilla ja muilla täytteillä.

Ensimmäinen pop up -ravintolapäivä Rusutjärvellä

Konseptin toimivuutta testattiin tammikuussa 2022 Rusutjärven koululla. Teema oli esillä yhden päivän ajan.

– Vastuullisuusasioita pohdittiin Rusutjärvellä kouluruokailun yhteydessä. Opimme päivästä, että vastuullisuusasioille on syytä varata lisää aikaa. Vastuullisuus terminä on varsinkin pienemmille oppilaille hankala ymmärtää. Hiilijalanjälki oli toinen termi, joka ei herättänyt suurta vastakaikua oppilaiden keskuudessa, kuvaa Hakulinen konseptin ensikokemuksia.

Rusutjärven koulun pop up -ravintolapäivän jälkeen konseptia muutettiin siten, että vastuullisuusteemaan tutustutaan jo ennen ruokailua näyttelyssä, jossa aihetta käsitellään erilaisten materiaalien ja keskustelun kautta. Itse ruokailutilanne rauhoitetaan ruokailulle, näin saadaan nauttia hampurilaisista ilman muita häiriötekijöitä.

Tuusulan suurimmat koulut pääsevät kokemaan teeman uudenlaisena konseptina, johon parhaillaan kehitetään videomuotoista materiaalia muun materiaalin tueksi. Isoimmilla kouluilla teema tulee kestämään useamman päivän, jotta jokainen luokka-aste pääsee rauhassa tutustumaan aiheeseen.

Lue lisää aiheesta vuonna 2021 julkaistusta Tuusulan Ruokapalveluissa kehitetään uusia vastuullisuuden toimintamalleja -tiedotteesta.

Lisätiedot:
Ruokapalveluiden alue-esimies Heli Hakulinen, p. 040 314 4385, heli.hakulinen@tuusula.fi

Takaisin