Byggandet av Kirkonkylä campus har påbörjats

30.03.2022

Byggandet av Kirkonkylä campus, som hör till Tusbys omfattande byggprojekt, har inletts genom rivning av den gamla skolbyggnaden. Projektet kommer att ta ett par år. 

 

Byggprojektet för Kirkonkylä campus har inletts. Projektet har börjat med flytt av tillfälliga utrymmen och rivning av den gamla skolbyggnaden. 

– Vi ville garantera barnen och skolans personal de säkraste möjliga omständigheterna. Därför flyttade vi de tillfälliga lokalerna till andra sidan av Järvenpääntie bredvid Tuuskoto, berättar Katerina Zaitseva, programchef i Tusby kommun. 

Den första av arbetsfaserna kommer att vara rivningen av den gamla skolbyggnaden, som är i dåligt skick. Miljövänlighet och den ekologiska aspekten har beaktats i byggprojektet ur olika perspektiv.  

– Vi utnyttjar till exempel cirkulär ekonomi genom att bygga en bullerbarriär på gården av den kross som uppstår vid rivningen av byggnaden. På så sätt behöver rivningsavfallet inte transporteras till återvinningsstationen.  

Solpaneler och laddstationer för elbilar kommer också att installeras på campuset, och den valda fjärrvärmen kommer att vara 100 % koldioxidneutral. 

 

Småbarnspedagogik och undervisning på två språk 

 

På Kirkonkylä campus kommer att finnas ett finskspråkigt och svenskspråkigt lågstadium och daghem, där småbarnspedagogiken ordnas på finska och svenska. 

Campuset ska fungera som mötesplats för invånarna utanför skolans och daghemmets öppettider.  

I Kirkonkylä campus gemensamma utrymmen byggs en så kallad scentrappa, som kan användas för att vistas på området och titta på föreställningar, en gymnastiksal och en matsal på restaurangnivå.  

 

Planeringen fortsätter med invånarna 

 

Gårdsområdet på campus ska fortsätta som en närliggande idrottsplats och dess verksamhet ska utvecklas för alla invånares behov.  

– Skapandet av en verksamhetskultur på Kirkonkylä campus inleds så småningom. Vår avsikt är att planera användningen av campuset i samarbete med kommunens invånare. 

Kirkonkylä campus blir klart sommaren 2024 och tas i bruk i augusti 2024. 

 

Lue artikkeli suomeksi 

Bekanta dig med det multifunktionella campuset på Tusby kommuns webbplats (på finska): tuusula.fi/kirkonkyla

Artikel i tidningen Tuusula rakentaa 2022-2023 

Text: Minna Luoma 

 

Takaisin