Tuusula valmistelee kesätyöseteleitä Ukrainasta paenneille nuorille

30.03.2022

Tuusulan kunta valmistelee parhaillaan kesätyöseteleiden myöntämistä Ukrainasta tuleville nuorille. Myös muita keinoja ukrainalaisten työllistymisen edesauttamiseen etsitään.

Tällä hetkellä kunta valmistelee myös hätämajoitukseen soveltuvia paikkoja pakolaisia varten ja henkilöstön siirtämistä väliaikaisesti maahanmuuttopalveluiden avustaviin tehtäviin. Hätämajoitukselle Tuusulassa ei vielä ole tarvetta, mutta kunnalla on valmius toimia nopeasti, jos Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrä kasvaa. Maahanmuuttovirasto ja kunta seuraavat tilannetta.

Ukrainan passilla veloituksetta Halosenniemeen ja Taiteilijakoti Erkkolaan   

Tuusulan museo tarjoaa ilmaisen sisäänpääsyn Halosenniemeen ja Taiteilijakoti Erkkolaan Ukrainan passilla 31.5.2022 asti. Museot haluavat omalta osaltaan osoittaa tukea ukrainalaisille, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa sodan vuoksi. 

Veloituksettomaan sisäänpääsyyn käy voimassa olevan passin lisäksi myös poliisin, rajatarkastusviranomaisen tai Maahanmuuttoviraston myöntämä haltuunottotodistus. 

Free admission to museums with a Ukrainian passport

Tuusula Museum grants free admission to the Halosenniemi Museum and Artist Home Erkkola with a Ukrainian passport until 31 May, 2022. The museums want to show support to the Ukrainians who have been forced to flee their country because of the war.

In addition to a valid Ukrainian passport, free admission is also granted to the holders of a certificate of seizure of passport issued by the police, border control authority or the Finnish Immigration Service.

Tietoa lemmikkien kanssa saapuville

Osalla Ukrainasta saapuvista on mukanaan lemmikkejä. Neuvoja lemmikkien kanssa Suomeen saapuville ukrainalaisille saa Keski-Uudenmaan ympäristökeskukselta ja siellä toimivilta eläinlääkäreiltä. Yleisiä ohjeita löytyy Ruokaviraston verkkosivuilta. sekä THL:n verkkosivuilta.

Keusoten Koronarokotukset ukrainalaisille

Koronarokotuskattavuus ukrainalaisten keskuudessa on huomattavasti pienempi kuin Suomessa. Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä Keusote suosittelee ja tarjoaa alueellaan oleskeleville ukrainalaisille koronarokotuksia. Keusotella on ukrainalaisille oma keskitetty sosiaali- ja terveyspalveluiden neuvontanumero, jonka kautta myös ajan rokotukseen voi varata: 019 226 0669 (joka päivä kello 8–16).

Muutoin Ukrainasta paenneiden sosiaali- ja terveyspalvelut riippuvat heidän maahantulostatuksestaan. Jos henkilöllä on oleskelulupa tilapäisen suojelun perusteella, sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu on vastaanottokeskuksella. Mahdollisesta lastensuojelusta vastaa oleskelukunta.

Infotilaisuus järjestöille 12.4.2022

Tuusulan kunta järjestää infotilaisuuden järjestöille 12.4. kello 16–17 etäyhteydellä. Paikalla on muun muassa kunnan maahanmuuttokoordinaattori, ja infon aiheina ovat ukrainalaisten tilanne Tuusulassa ja järjestöjen auttamismahdollisuudet. Kutsu tilaisuuteen toimitetaan yhdistyskirjeen mukana. Tilaisuus on avoin kaikille yhdistystoimijoille.

Tietoa Ukrainan kriisistä ja kunnan toimenpiteistä

Lisää tietoa Ukrainan tilanteesta ja esimerkiksi mahdollisuuksista ukrainalaisten auttamiseen löytyy kunnan verkkosivuilta osoitteesta www.tuusula.fi/ukraina.

Kunnan maahanmuuttopalvelut antaa ohjausta ja neuvontaa Ukrainasta pakeneville ja heidän verkostoilleen Suomessa. Ensineuvojen saamiseksi ota yhteys maahanmuuttokoordinaattori Kristiina Illikaiseen (kristiina.illikainen@tuusula.fi, 040 314 3382).

Lisää aiheesta voi lukea myös mm. Maahanmuuttoviraston sivuilta: https://migri.fi/ukraina

 

Lisätiedot:

Pormestari Kalle Ikkelä, 040 314 3001, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kansliapäällikkö Virpi Lehmusvaara, 040 314 3401, virpi.lehmusvaara@tuusula.fi

 

Takaisin