Kirjaston lukutaitotyön kokeilu alueellisen nuorisotyön kanssa vahvisti monilukutaitoa

09.05.2022

Kirjasto yhdessä alueellisen nuorisotyön kanssa vei lukutaitotyötä ensi kertaa nuorisotiloihin Tuusulassa. Lukutaitotyö toteutettiin Lukisinko-sanalinko-lukuhankkeessa työpajoina, joiden sisältönä oli lavarunous sekä rap, ja kohderyhmänä 13–18-vuotiaat ja jopa aina 29-vuotiaat nuoret.

Työpajat täynnä naurua, keskustelua ja pohdintaa

Työpajoja järjestettiin seitsemän kertaa. Osallistujia oli yhteensä yhdeksän. Osallistujat sitoutuivat neljään työpajaan, sillä kirjoitusryhmät kokoontuivat joka toinen viikko etelässä ja joka toinen viikko pohjoisessa seitsemän viikon ajan. Viimeiseen työpajaan kokoontuivat molemmat kirjoitusryhmät. Iso ja yhteinen työpaja lisäsi yhteisöllisyyttä Tuusulan nuorisotilojen välillä.

Työpajoissa tutustuttiin lyriikkaan, kirjoitettiin tekstejä ja esitettiin niitä lavarunouden oppeja hyödyntäen. Työpajoissa kuului paljon naurua, antoisaa keskustelua ja hyvää pohdintaa laulujen ja runojen aiheista sekä esiintymisjännityksestä. Teksteissä käsiteltiin vaikeitakin aiheita kuten koulukiusaamista ja ADHD:tä. Lyriikka-pajat ohjasi lavarunouden pioneeri ja runoilija Harri Hertell.

Lukuhankkeessa korostui myös osallisuus. Nuorten toiveiden pohjalta järjestettiin rap-työpaja, jonka ohjasi rap-artisti Paleface eli Karri Miettinen. Rap-työpajassa nuoret saivat kuulla artistin live-kappaleita, suomirapin historiikin ja rap-lyriikan lainalaisuuksia. Työpajassa nuoret kirjoittivat riimejä yksinkertaisen työskentelymenetelmän avulla. Pajassa valmistuikin hieno rap-kappale, jonka nuoret esittivät biitin soidessa taustalla.

Lukutaitohankkeen työpaja
Kuvassa tunnelmia nuorten toivomasta rap-työpajasta, jonka ohjasi rap-artisti Paleface eli Karri Miettinen.

Nuorisotila on nuorille luonteva ympäristö ja lyriikka-työpajat solahtivat nuorisotilan päivittäiseen toimintaan varsin hyvin. Nuoret tuottivat tekstiä ja saivat henkilökohtaista palautetta. Nuorilta saadun palautteen mukaan nuoret oppivat lukuhankkeessa tekstin kirjoittamista, riimittelyä, ilmaisua ja yleisesti lyriikasta.

Monilukutaito johdattelee nuoren tulkitsemaan ja tuottamaan tekstejä

Lukuhankkeessa lukutaito ymmärretään monilukutaitona eli taitona lukea, ymmärtää ja tulkita sekä kirjoittaa ja tuottaa monimuotoisia tekstejä erilaisissa ympäristöissä. Hankkeessa lukutaitotyötä on toteutettu juuri tulkinnan ja tekstin tuottamisen näkökulmista – ei alleviivaten vaan sallivassa ilmapiirissä tavoitevapaasti.

Nuorten monilukutaito on vahvistunut ja palautteiden mukaan lukuhankkeeseen osallistuneista nuorista yli puolet aikoo tuottaa tekstejä myös tulevaisuudessa. Nuorille haluttiin tarjota kirjallisia elämyksiä ja pääsyn lukemisen maailmaan. Myös lukuiloa haluttiin välittää siten, että nuoret innostuisivat lukemaan nuorisotiloissa. Tavoitteet toteutuivat ja nuorten sanojen mukaan ”Kaikki oli kivaa. Ei miinuksii.”

Luvassa ilmaiskonsertti, sanataidekursseja ja kirjailijavieras

Lukuhanke järjestää keväällä Open Night -ilmaiskonsertin 19.  toukokuuta Jokelan Tiilitehtaalla. Ohjelmassa on open mic eli avomikkitilaisuus, jossa kuka tahansa haluava saa esittää tekstejään. Lavalla nähdään rap-artisti Ege Zulu ja suurta some-suosiota nauttiva spoken word -artisti Ranja Omaheimo.

Ensi syksynä Tuusulan Opiston ja Jokelan Kansalaisopiston nuorten sanataidekurssit käynnistyvät nuorisotiloissa.

Keski-Uudenmaan Pridessa 3.9.2022 nähdään kirjailijavieras Dess Terentjeva, joka on tullut tutuksi Tuusulan kirjastojen käyttäjille Kirjailija somessa -kampanjan myötä.

Lisätiedot:
Karolina Ajanki, lukuhankkeen projektikoordinaattori, p. 040 314 3478, karolina.ajanki@tuusula.fi

Takaisin