Tuusulalle Suomen dialogiteko 2021 -tunnustus demokratian vahvistamisesta

11.05.2022

Erätauko-säätiö on myöntänyt Tuusulan kunnalle Suomen dialogiteko 2021 -tunnustuksen demokratian vahvistamisesta. Aiemmin tunnustus on myönnetty yhdelle toimijalle. Vuoden 2021 dialogiteko on kuitenkin tehty yhdessä ja yhteistyössä. Poikkeuksellisen maailmantilanteen vuoksi Erätauko-säätiö on halunnut tehdä eri toimijoiden dialogityötä näkyväksi sekä kiittää hyvästä työstä sen osalta, että erilaiset ihmiset tulevat kuulluksi ja samalla rohkaista eri toimijoita edelleen tukemaan demokratiaa dialogin avulla. Tämän vuoksi dialogiteko -tunnustus on jaettu Tuusulan kunnan lisäksi myös usealle muulle toimijalle. Kaikki tunnustuksen saajat on julkaistu Erätauko-säätiön verkkosivuilla.

Dialogiteko -tunnustuksen perusteluissa Tuusulaa kiitetään erityisesti pitkäjänteisestä ja vahvasta dialogityöstä, Erätauko-menetelmän kehittämisestä ja Poikkeusajan dialogit -kokonaisuuteen osallistumisesta. Dialogin edistämisessä Tuusulan kunta on vienyt eteenpäin lasten ja nuorten dialogiosaamista, henkilöstön ja kuntalaisten kouluttamista Erätauko-ohjaajaksi ja järjestänyt merkityksellisiä keskusteluja ja dialogitilaisuuksia säännöllisesti ja systemaattisesti. Tuusula on lähtenyt mukaan YLEn ja Erätauko-säätiön Hyvin sanottu- hankkeeseen. Tunnustuksen myöntäjä Erätauko-säätiö arvostaa Tuusulassa tehtyä pitkäjänteistä työtä demokratian, luottamuksen ja keskustelukulttuurin vahvistamisessa.

– Olemme jo pitkään tehneet määrätietoista työtä tuusulalaisten osallisuuden vahvistamiseksi ja dialogilla on ollut iso merkitys tässä työssä. Tuusula on asukkaittensa kunta ja vuorovaikutus heidän kanssaan on kunnan kehittymisen edellytys, kuvailee kunnan osallisuustyöstä vastaava kehittämispäällikkö Heidi Hagman. Dialogia on käytetty monipuolisesti yhteistyössä niin asukkaiden, asiakkaiden kuin henkilöstönkin kanssa. Etenkin koronapandemian keskellä käydyt Poikkeusajan dialogit olivat tärkeitä foorumeita, jotka lisäsivät ymmärrystä tuusulalaisten elämästä pandemian aikana.

Tuusulassa toimii dialogiosaamista edistävä Erätauko-ohjausryhmä, joka koordinoi dialogiosaajien verkostoa ja auttaa kunnan eri toimijoita järjestämään erilaisia keskusteluja. Dialogiosaamisen pioneerina Tuusulassa toiminut sivistysjohtaja Tiina Simons kuvaa tunnustuksen merkitystä:
– Olemme iloisia, että olemme saaneet käydä yhteistä dialogi-matkaa aivan Erätauon alusta asti. Tunnustus on osoitus siitä, että dialogiverkostomme Tuusulassa on tehnyt oikeita asioita viedessään ilolla ja sitkeästi dialogia eri tilanteisiin. Olemme altistaneet itsemme ja muut toistemme ymmärtämiselle. Olemme matkan varrella saaneet paljon apua ja sparrausta upeilta kumppaneiltamme eri puolilla Suomea. Yhteistyömme on ollut hyvää ja syvää Erätauko-säätiön ja Dialogiakatemian sekä Lahden, Espoon ja Hämeenlinnan kaupunkien kanssa dialogiosaamisen edistämisessä.

Sivistyksen kehittämispäällikkö Katja Elo nostaa esiin jokaisen, joka on omalla panoksellaan edistänyt dialogia Tuusulassa:
– Dialogiteko 2021 -tunnustus kuuluu yhteisesti kaikille, jotka ovat lähteneet mukaan yhteiselle dialogimatkalle. Dialogin onnistumiseen tarvitaan keskustelun järjestäjiä ja keskusteluun osallistujia. On osattava tunnistaa keskusteluun sopivia ajankohtaisia aiheita ja kutsua mukaan erilaisia näkökulmia edustavia keskustelijoita. Mitään Tuusulaan onnistumisesta ei olisi saavutettu ilman kymmeniä Erätauko-ohjaajiksi koulutettuja osaajia ja keskusteluissa ajatuksiin rohkeasti avanneita ihmisiä. Erityistä kiitosta haluan antaa lapsille ja nuorille, joiden kanssa käydyt keskustelut ovat avanneet heille tärkeiden asioiden merkityksellisyyttä meille aikuisille.

Henkilöstöjohtaja Satu Kuivasto iloitsee keskustelevan toimintakulttuurin juurtumisesta työyhteisöön:
– Iloitsen tunnustuksesta, koska tämä osoittaa, että olemme tehneet oikeita tekoja keskustelevan toimintakulttuurin juurruttamisessa ja tämä lisää positiivista puhuria asian ympärillä entisestään. Dialogin kautta voimme kohdata toisemme tasavertaisina ja keskustella myös vaikeista asioista. Nähdyksi ja kuulluksi tulemisen tarve työyhteisössä on yksi ihmisten työelämän perustarpeista. Tähän Erätauko antaa loistavan mahdollisuuden.

Tuusulan kunnan Erätauko-tiimi
Tuusulan Erätauko-toimintaa kehittää ja koordinoi Erätauko-tiimi: (vasemmalta oikealle) kehittämispäällikkö Heidi Hagman, henkilöstöjohtaja Satu Kuivasto, sivistysjohtaja Tiina Simons ja sivistyksen kehittämispäällikkö Katja Elo

Lisätiedot:
sivistysjohtaja Tiina Simons, p. 040 314 3403, tiina.simons@tuusula.fi
sivistyksen kehittämispäällikkö Katja Elo, p. 040 314 4028, katja.elo@tuusula.fi
kehittämispäällikkö Heidi Hagman, p. 040 314 3052, heidi.hagman@tuusula.fi
henkilöstöjohtaja Satu Kuivasto, p. 040 314 3042, satu.kuivasto@tuusula.fi

Takaisin