Tuusulan laidunalueet avautuvat pian lampaille – laidunnuksen tavoitteena avoin ja monimuotoinen luonto

23.05.2022

Tuusulan kunnan pelloilla ja metsäalueilla Tuusulanjokilaaksossa, Kotorannanpuistossa, Anttilanrannassa ja Puustellinmetsän puistossa asustelee kesäisin joukko lampaita laiduntamassa. Lampaiden tehtävänä on laidunnuksellaan lisätä luonnon monimuotoisuutta ja säilyttää alueiden avoimuutta. Ensimmäiset lampaat siirtyvät Tuusulan laidunalueille touko-kesäkuun vaihteessa. 

Tuusulan kunnan neljä käytössä olevaa laidunaluetta on rakennettu kesällä 2020, ja siitä lähtien ne ovatkin toimineet lampaiden kesänviettopaikkoina. Ensimmäiset lampaat siirtyvät viettämään alkavaa kesäkauttaan Tuusulan laidunalueilla touko-kesäkuun vaihteessa. Lampaiden tehtävänä on alueilla asuessaan hävittää muun muassa vieraslajeja kuten jättipalsamia ja lupiinia.

Laajat laidunalueet etenkin Tuusulanjärven rannoilla ovat osoitus Tuusulan pitkistä perinteistä maanviljelyssä. Laidunalueita hoidetaan ProAgrian tekemien hoitosuunnitelmien mukaisesti.

Laidunalueita eri puolilla Etelä-Tuusulaa

Tuusulanjokilaakso on Tuusulanjärven ja Vantaanjoen välinen loivapiirteinen jokilaakso, jonka keskellä virtaa Tuusulanjoki. Tuusulanjokilaakson laidunalue on entistä maatalousmaata. Alueen avoimet niityt, jokilaakso ja lehtometsä muodostavat arvokkaan, luonnoltaan ja maisemaltaan monimuotoisen kokonaisuuden. Laiduntamisen tavoitteena Tuusulanjokilaaksossa on pitkän viljelyhistorian omaavan kulttuurimaiseman säilyttäminen ja palauttaminen.

Kotorannanpuisto sijaitsee Tuusulanjärven rannalla ja on osa Tuusulan Rantatien kulttuurimaisemaa. Laidunalue sijaitsee Kirkonkylän vanhalla kylämäellä, jossa kylän kantatalot olivat tiiviinä ryhmänä 1800-luvun loppupuolelle asti. Laidunalue jakautuu kahteen osaan. Laiduntamisen tavoitteena Kotorannanpuistossa on maiseman avoimuuden ja luonnon monimuotoisuuden lisääminen.

Anttilanrannan laidunalue on ruokoluhtien ja kosteiden lehtometsien muodostama rantavyöhyke Tuusulanjärven rannalla. Ranta-alue kuuluu lähes kokonaan Natura 2000 -alueeseen, lukuun ottamalla kapeaa pellon reunassa olevaa vyöhykettä. Anttilanrannan laidunalueen hoidon tavoitteena on avata näkymiä Tuusulanjärvelle. Hoito ylläpitää ja palauttaa avointa viljelymaisemaa sekä edistää alueen luonnon monimuotoisuutta.

Puustellinmetsän puiston metsäisempi lammasaitaus sijaitsee vuoden 2020 asuntomessualueella ja on osa laajaa Rykmentinpuistoa. Alueen kasvillisuuteen kuuluu koivu, kuuset ja männyt. Aluskasvillisuus on niukkaa. Laidunnus lisää maiseman avoimuutta ja vähentää vesakoitumista ja umpeenkasvua.

Kuinka tehdä tuttavuutta lampaiden kanssa?

Tuusulan kunnan laidunalueilla käyskenteleviä lampaita saa silittää vapaasti, jos ne tulevat aidan lähelle omatoimisesti. Aidan sisäpuolelle ei kuitenkaan saa mennä, sillä aidan takana on sähköpaimen. 

Lampaita ei saa syöttää, sillä vääränlainen ravinto voi aiheuttaa niille vatsanpuruja. Lampaiden herkkua on lammasaitausten sisällä olevat kasvit. Myöskään koirien päästäminen lammasaitauksiin ei ole sallittua kesäaikana. Poikkeuksena lammasaitausten käyttöön koirien ulkoilualueena on edellisinä talvikausina toteutetut kokeilut kahdessa lammasaitauksessa.

Kaipaatko lisätietoja?

Lisätietoja saat lähettämällä kysymyksesi sähköpostilla osoitteeseen puutarhuri@tuusula.fi.

 

Laiduntamisen tavoitteena on lisätä luonnon monimuotoisuutta ja säilyttää alueiden avoimuutta. Laidunalue tuottaa myös ekosysteemipalveluja asukkaille virkistyksen, elämysten ja oppimisen muodossa. Avoimia niittyjä ja puustoisia hakamaita on menneinä vuosikymmeninä hoidettu laiduntamalla. Laiduntaminen on perinteinen luonnonhoidon työkalu, jota hyödynnetään myös Tuusulan kunnan mailla.

Takaisin