Tuusulan Vuoden kulttuurimyönteinen on Jekku ry

03.09.2022

Tuusulan kunnan kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta jakoi Vuoden kulttuurimyönteinen -palkinnon Keski-Uudenmaan Pridessa. Vuoden kulttuurimyönteinen 2022 on Jekku ry.  

Vuoden kulttuurimyönteinen 2022 Jekku ry Jaana Hopeakoski

Jekku ry eli Jokelan Elävän Alakulttuurin Kehitysyksikkö järjestää vuosittain Jokelan Närkästysjuhlia sekä ylläpitää jo toista vuotta Ravintola Tiilitehdasta. Aikaansaavalla porukalla on jopa viikoittainen radio-ohjelma Marginaalin Ulkopuolinen Show. Jokelan tiilitehdas on herännyt Jekku ry:n ansiosta eloon. Vuoden kulttuurimyönteisen yleisöehdotuksissa Jekku ry sai selkeästi eniten mainintoja, joten kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan palkintoraadin tehtävä oli helppo.

Vuoden kulttuurimyönteinen -palkinnon vastaanotti Jekku ry:n puuhahenkilöt Kaarle Ranta ja Jonas Jönsson. Vuoden kulttuurimyönteisen 2022 kukitti kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Janne Mellin Keski-Uudenmaan Pridessa 3.9.

– Jekku ry on ollut jo pitkään tärkeä ja aktiivinen kulttuuritoimija Jokelan suunnalla. Viimekesäinen Ravintola Tiilitehtaan toiminnan käynnistäminen oli jälleen yksi upea osoitus yhdistyksen aktiivisuudesta ja jokelalaisesta yhteisöllisyydestä, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Janne Mellin kertoo. 

Vuosittain jaettava palkinto voidaan myöntää yksityiselle henkilölle, yhdistykselle tai yhteisölle, joka on toiminnallaan elävöittänyt, uudistanut tai nostanut esiin kulttuuria Tuusulassa. Palkinto voidaan jakaa kulttuuritoimijalle, -tapahtumalle tai -teolle. Kulttuuripalkinnolla halutaan kannustaa kulttuuritoimijoita ja osoittaa arvostusta innovatiivisille kulttuuriteoille.   

Tunnustus sisältää kunniakirjan ja rahapalkinnon. Kunniakirjan on suunnitellut tuusulalainen graafikko Ville Savimaa. Palkinto jaettiin ensimmäisen kerran viime vuonna, ja silloin sen sai Krapin Paja.

Ehdotuksista poimittua:

Jekku ry:n jengi on tehnyt ihan mieletöntä kulttuurityötä Jokelassa Tiilitehtaan parissa, hartiapankilla paiskinut paikkakunnalle todellakin kiinnostavaa elävää taidetta ja toimeliaisuutta pandemian keskellä. Tiilitehtaalla on ollut tarjolla tosi piristävää underground-sisältöä, toiminta on tarjonnut live-esiintymismahdollisuuksia niitä todellakin ansaitseville tekijöille ja kokoontumispaikan yleisölle aikana, jolloin se on vaatinut tavallistakin enemmän rohkeutta (ja ehkä vähän tervettä hulluutta).

Todella merkittävä kulttuuriteko herättää vanha tiilitehdas eloon ja tuoda samalla jokelalaisia yhteen!

Upea, innovatiivinen, konstailematon ja kultturelli toimija, joka yhdistää ihmiset, hyvän ruoan ja juoman sekä kulttuurin taiteen, historian ja musiikinkin näkökulmasta. Plussaa myös toiminta korona-aikana ja koronaturvallisesti. Kulttuuriväki kiittää!

Jekku ry herätti viime kesänä Jokelan vanhan tiilitehtaan uuteen eloon. Loihtivat rouhean, rennon ja helposti lähestyttävän tapahtumapaikan ja ravintolan tehtaalle. Tapahtumia ovat järjestäneet kaiken ikäisille. Elävöittänyt merkittävästi Jokelan kyläyhteisöä.

Jekku Ry on vuodesta toiseen osoittanut olevansa kärkitekijöissä Tuusulan kulttuuritoiminnassa. Tapahtumat ovat monipuolisia, useimmiten täysin maksuttomia ja myös kaikille sallittuja. Tämän lisäksi Jokelan Närkästysjuhlat ovat olleet menestys aina kun ne on järjestetty, ainakin sen ihmismäärän perusteella joka siellä on ollut.

Tuonut niin paljon kulttuuria, laidasta laitaan, teatteria, taidenäyttelyitä, bändejä, radiokanavan, festarit (Närkästysjuhlat). Muuten täällä kylällä Jokelassa olisi todella paljon vähemmän tapahtumia. Saaneet vanhan tiiitehtaan uteen elämään. Ovat mukana kaikessa missä vain voivat.

Uudistuva, monipuolinen kulttuuriyhdistys, joka tekee aktiivisesti yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa kaikkien yhteiseksi iloksi.

Onhan tällä ihan huikea tarina, ja tarinahan vain jatkuu. Nyt on päästy vasta alkuun! Ravintola Tiilitehtaan tapahtumat ovat todellakin tuoneet Jokelaan kulttuurin, ja monessa muodossa! Ihana sydän kylälle!

 
Ehdotuksia kulttuuripalkinnon saajaksi voi tehdä kuka tahansa ja myös itseään voi ehdottaa. Ehdotukset tehdään vuosittain sähköisellä lomakkeella 1.1.–1.6. kulttuuripalveluiden verkkosivuilla www.tuusula.fi/vuodenkulttuurimyonteinen.

Lisätietoa: Kulttuurituottaja Jaana Hopeakoski, 0403143436, jaana.hopeakoski@tuusula.fi

 

Takaisin