Terveellisiä ja turvallisia rakennuksia

23.09.2022 klo 09.00

Tuusula panostaa rakennushankkeissaan vahvasti terveellisyyteen. Laadukkailla ja oikeanlaisilla ratkaisuilla varmistetaan, että rakennuksissa on terveellistä oleilla eikä esimerkiksi sisäilmaongelmia ilmene.

Eräs keskeisistä keinoista laadukkaan tuloksen turvaamiseksi on Terve Talo -konsepti, jota Tuusula hyödyntää monissa rakennushankkeissaan.

- Konseptin idea on, että kosteuden- ja puhtaudenhallinta sekä sääsuojaus ovat hoidossa kaikissa hankkeen vaiheissa. Heti suunnittelun käynnistyessä ryhdytään miettimään, miten asiat saadaan tehtyä mahdollisimman laadukkaasti. Päämääränä on terveellinen, turvallinen ja pitkäikäinen rakennus, kuvaa Kirkonkylän kampuksen rakennushankkeessa Terve Talo -koordinaattorina työskentelevä Tommi Herva Brado Oy:stä.

Materiaali odottaa asennusta paketissa

Vastuulle annetaan kasvot

Konseptissa rakennushankkeelle on nimetty vastuuhenkilö, joka puuttuu ongelmiin ja myös ennakoi niitä. Tavoite on siis taklata sellaisiakin ongelmia, joita ei normaalisti edes tiedosteta tai osata odottaa.

Esimerkiksi puumateriaalin sahaustyöt tehdään aina rakennuksen ulkopuolella, jotta työstä syntyvä puru ja puunkappaleet eivät jää rungon rakenteisiin aiheuttamaan ongelmia jatkossa. Pölyn syntymistä vähennetään jo työtä tehtäessä esimerkiksi valitsemalla parhaat työmenetelmät ja huolehtimalla pölynpoistosta.

Moni Tuusulassa liikkunut on huomannut ison sadesuojan, jota käytettiin muun muassa Päiväkoti Martta Wendelinin sekä lukio ja kulttuuritalo Monion rakentamisessa. Myös Kirkonkylän kampuksen työmaa saa hupun ylleen.

Talon terveellisyys otetaan huomioon jo ennen kuin materiaaleja työstetään ja kootaan rakennukseksi. Sopimuksiin tavarantoimittajien kanssa kirjataan, miten tuotteet pakataan. Tavaran saapuessa se tarkastetaan ja tarvittaessa varastoidaan niin, että se ei kostu, likaannu tai muuten vaurioidu odottaessaan asennusta.

Kaikki vaiheet ajallaan

Tarkka rakentamisen aikataulutus on oleellinen osa talon turvallisuutta. Betonivaluille tehdään kuivumislaskelmat, ja urakoitsijaa velvoitetaan mittauttamaan rakenteiden kosteus ennen tiettyjen työvaiheiden etenemistä.

Työmaata myös siivotaan säännöllisesti. Siisteys on osa työturvallisuutta, sillä epäjärjestys lisää tapaturmariskiä. Samalla se tekee työstä tehokkaampaa, kun omaa työtä ei tarvitse aloittaa työmaan raivaamisella edellisten työvaiheiden jätteistä.

Terveellisyyden turvaaminen on panostus, joka heijastuu hankkeen hintaan mutta maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin huolettomina käyttövuosina. Tommi Hervan mukaan asia on tiedostettu laajasti, ja konsepti on nykyään kiinteä osa laadukasta rakentamista.

- Valtion ja kuntien rakennushankkeista jo iso osa on tämän konseptin mukaisia. Joissain paikoissa katsotaan, että lainsäädännön minimivaatimusten täyttyminen riittää, mutta Tuusulan tavoin moni on huomannut tästä saatavan hyödyn.

Muurauksen sääsuojaus

Lisätietoja: 
Terve Talo -koordinaattori Tommi Herva, Brado Oy, puh. 050 320 5011
Ohjelmapäällikkö Katerina Zaitseva, Tuusulan kunta, puh. 040 314 2244

Takaisin